Primarul din Melitopol instalat de ruși va fi cercetat penal

Ancheta a fost demarată în urma cererii scrise făcute de un grup de consilieri locali din Melitopol. Ei au cerut procurorului general să înceapă urmărirea penală împotriva lui Galina  Danilcenko, „pentru infracțiunea de înaltă trădare și pentru tentativa de a înființa un guvern de ocupație în Melitopol”, scrie CNN.

Consilierii au acuzat-o pe Danilcenko că dizolvă conducerea administrației orașului și transferă competențele către un Comitet al Deputaților Poporului.

Procuratura generală din Ucraina a anunțat într-un comunicat postat pe site, că a deschis o anchetă în care Danilcenko este acuzată că „și-a îndeplinit sarcina care i-a fost impusă de Federația Rusă” atunci când s-a declarat primar interimar al Melitopolului.

„Prin anunțul înființării unui organism inexistent în legea ucraineană, respectiv un Comitet a Deputaților Populari, suspectul a făcut apel la cetățenii ucraineni și la cetățenii din Melitopol să se predea forțelor de ocupație”, se arată în comunicatul parchetului.

Potrivit declarației, ancheta și procedurile penale vor fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Zaporojie.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei.

Amintim că vineri, primarul Ivan Fedorov a fost luat pe sus de ocupanții ruși și dus într-un loc necunoscut. Ulterior, a apărut o înregistrare video cu momentul în care era scos de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o „crimă împotriva democrației” și că Rusia a „trecut la o nouă etapă de teroare” în invazia sa, „încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene”.

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenția lui Fedorov drept o „răpire” și o „crimă de război”.

Sute de persoane au protestat împotriva răpirii în fața primăriei din Melitopol, mulțimea scandând „Libertate pentru primar”.

Rusia a declarat stare de urgență în țară după scurgerile masive de țiței în Marea Neagră, ca urmare a eșuării celor două petroliere

Rusia a declarat joi stare de urgenţă la nivel federal din cauza unei scurgeri de ţiţei cauzate de naufragierea celor două petroliere ruseşti în Marea Neagră, a transmis Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, conform Reuters și Agerpres, citate de digi24.ro.

Petrolierele au fost lovite de o furtună pe 15 decembrie. Unul s-a rupt în două, iar celălalt a eşuat. Scurgerile rezultate au acoperit plajele de nisip din Anapa, o staţiune populară, şi au cauzat probleme serioase pentru animale sălbatice, inclusiv păsări marine, delfini şi marsuini. Peste 10.000 de persoane au fost mobilizate pentru operaţiunile de curăţare.

Duminică, două petroliere ruseşti – Volgoneft-212 şi Volgoneft-239 – au eşauat în timpul unei furtuni în apropierea Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Alt petrolier rus – Volgoneft-109 -, la bordul căruia se aflau 14 persoane, a emis un semnal SOS, la Marea Neagră, în urma unei ”pierderi de carburant”. O persoană a murit, iar alte 26 au fost evacuate, potrivit autorităţilor. Cele două nave se află în Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, în apropiere de Anapa. Canalul Telegram Baza a publicat înregistrări video în care apare o plajă acoperită de păcură, păsări înnegrite, blocate la sol, ameţite.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan. 62 de oameni se aflau la bord. 27 au supraviețuit

Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan cu 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului la bord, au anunțat autoritățile kazahe, transmite Reuters citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 12:30 Cel puţin 32 de persoane au fost salvate, iar operaţiunile sunt în curs de desfăşurare, au anunţat autorităţile kazahe, relatează Reuters. Cu toate acestea, au fost raportate şi decese, inclusiv piloţii aeronavei. „Potrivit informaţiilor iniţiale deţinute de partea azeră, la bord se aflau 62 de pasageri şi 5 membri ai echipajului”, a comunicat Ministerul kazah al Transporturilor într-un comunicat de presă preluat de AFP. La rândul său, Azerbaijan Airlines a precizat că este vorba despre o aeronavă Embraer 190 care „a efectuat o aterizare de urgenţă”. Anterior, agenţia de ştiri Tengrinews preluată de agenţia germană de presă a relatat că 22 de persoane au fost duse la spital. Avionul Embraer 190 a încercat o aterizare de urgenţă la Aktau, în sud-vestul Kazahstanului, după ce s-a ciocnit cu un stol de păsări, a relatat Azertag, citând primele rapoarte ale companiei aeriene. Aeroportul din Groznâi ar fi fost închis din cauza ceţii, forţând aeronava să devieze spre Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Aktau, pe ţărmul estic al Mării Caspice, este situat la aproximativ 200 de kilometri de Mahacikala, pe ţărmul vestic. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe omologului azer Ilham Aliev pentru pierderile de vieţi omeneşti în accidentul de miercuri. „Din păcate, preşedintele Azerbaidjanului a fost nevoit să părăsească Sankt Petersburg (unde a avut loc un summit regional). Putin l-a sunat deja şi şi-a exprimat condoleanţele în legătură cu prăbuşirea avionului azer la Aktau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 10:45 Autoritățile kazahe au anunțat că 27 de persoane au supraviețuit.

DECLARAȚIE COMUNĂ: Opriți atacurile asupra obiectivelor de sănătate din Ucraina
Articolul anterior
Pacienți, vindecați de cancer cu acest nou tratament. Medic: ”Boala a dispărut la scurt timp de la aplicarea terapiei și nu a reapărut nici după 10 ani”
Articolul următor