În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile

Războiului ruso-ucrainean a declanşat şi o criză economică iar oamenii sunt tot mai reticenţi în a face investiţii. În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile. O recunosc chiar cei din domeniu – cererea este mult mai mică în această perioadă. Experţii motivează că atâta timp cât situaţia este incertă în Ucraina, oamenii nu fac investiţii pe termen lung. Vânzările de apartamente au scăzut brusc de când a început războiul în Ucraina.

Această imagine are atributul alt gol

VICTOR CERNOMORCENCO, specialist imobiliare, a declarat pentru TVR Moldova: „Avem aceeaşi situaţie aşa cum a fost la începutul pandemiei, piaţa practic s-a blocat. Adică noi nu vorbim nici de o scădere bruscă de preţuri, nici de o creştere fulminantă de preţuri. Pur şi simplu piaţa este îngheţată, dar încet, încet, lucrurile deja se mişcă din loc. Reieşind din situaţia pe care o avem în regiune, oamenii nu se simt chiar siguri, respectiv ei amână decizia de cumpărare sau de a vinde”.

Cererea pentru vânzarea apartamentelor a scăzut, în schimb, cea pentru chirii este în creştere.

VASILE COJUHARI, specialist imobiliare: „Partea dată, într-adevăr avem o insuficienţă de apartamente pe piaţă. Nu spunem datorită clienţilor de peste hotare, dar datorită refugiaţilor, cărora le punem la dispoziţie toate apartamentele pe care le avem.Sunt o anumită categorie care au ridicat preţurile, nu toţi. Sunt clienţi care le dau pe o perioadă mai îndelungată: un an, doi, trei, ei rămân la preţutile care au fost”.

Vânzările de automobile au scăzut şi ele.  În luna februarie şi prima jumătate a lunii martie s-au vândut cu peste 40 % mai puţine maşini faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

PETRU VETRICI, manager marketing, companie de vânzări auto: „Se înregistrează o scădere a potenţiallor clienţi în salon. Practic, dacă la începutul lunii februarie, lumea făcea coadă la maşini, acum avem maşini libere, care în orice moment pot fi luate. Lumea, foarte rar intră în salon în perioada dată”.

Experţii susţin că oamenii preferă să ţină banii la ciorap şi nu se aventurează să facă achiziţii majore.  

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii încearcă să-şi salveze în special mijloacele financiare pe care le au. Un comportament foarte calculat, rezervat, fiindcă noi nu ştim cum arată viitorul. Aici vorbim nu doar de persoanele fizice, dar şi cele juridice. Din acest motiv, bunurile de lungă durată, nu vor înregistra o cerere similară cum a fost în perioada anterioară”.

La Chișinău are loc Olimpiada Republicană la Educația fizică

Elevii pasionați de sport și pregătire fizică participă, în perioada 24-26 mai 2024, la Olimpiada Republicană la Educația fizică. Competiția se desfășoară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și întrunește 175 de elevi din întreaga țară. 

Prezentă la festivitatea de deschidere, Nadejda Velișco, Secretar general în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a îndemnat elevii să contribuie la excelența sportivă și promovarea unui mod sănătos de viață în rândul semenilor săi. 

„Sportul a fost dintotdeauna o parte esențială a unei vieți sănătoase. Acesta ne ajută să ne menținem corpul puternic, activ și în formă. Din fericire, sportul devine tot mai popular în țara noastră, Republica Moldova reușind să se califice la Jocurilor Olimpice de vară, ediția 2024”, a menționat Nadejda Velișco.

Olimpiada Republicană la Educația fizică este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican cu suportul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024. 

Probele de concurs au loc pe parcursul zilelor de vineri, 24 mai și sâmbătă, 25 mai, iar Festivitatea de premiere va fi organizată duminică, 26 mai, ora 12:00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (sala de festivități a blocului de pe str. Iablocikin, 5).

24 de tineri au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM

24 de tineri din R. Moldova au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM, Anca Dragu. Potrivit unui comunicat al BNM, tinerii au organizat organizat instruiri pentru aproape 800 de elevi din localitățile din care provin: Anenii Noi, Cahul, Chișinău, Durlești, Criuleni, Hîncești, Leova, Orhei, Rezina, Dondușeni, Fălești, Bălți, Drochia, Căinari, Căușeni, Măgdăcești, Orhei, Rîșcani, Soroca, Ștefan-Vodă și Strășeni.

„Sunteți reprezentanții unei noi generații de lideri în domeniul financiar, dedicați să contribuie la o Moldovă europeană, pentru un viitor mai prosper pentru toți. Apreciem și încurajăm implicarea tinerilor în derularea educației financiare, care este un aspect important în incluziunea financiară a cetățenilor și dezvoltarea economiei”, a subliniat Anca Dragu.

Inițiativa urmărește să promoveze educația financiară în rândul tinerilor și să contribuie la dezvoltarea unui comportament financiar responsabil, fiind promovate instrumentele necesare pentru gestionarea inteligentă a veniturilor și cheltuielilor.

Activitatea este parte a Campaniei Naționale de Educație Financiară realizată de BNM, în parteneriat cu Expert-Grup, cu sprijinul programului USAID Moldova „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA).

„Într-o țară unde mai puțin de jumătate dintre moldoveni folosesc cardurile pentru plăți în mod regulat și aproximativ 40% nu au economii deloc, activitatea ambasadorilor noștri a contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare financiară, ajutând sute de persoane să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze finanțele”,  a menționat șeful componentei Reforma sectorului financiar în cadrul MISRA, Eugen Ghilețchi.

Tinerii, participanți la ceremonia de înmânare a certificatelor, s-au arătat entuziasmați de experiența în cadrul acestui proiect:

„Este foarte important să avem mai multă educație financiară pentru a ne asigura un viitor prosper, chiar și pentru a crește economia țării noastre, dar și pentru siguranța personală în cazul unor situații dificile”, a fost părerea Ecaterinei Frunză din Hîncești.

„Cu toții facem parte din acest sistem financiar care este într-o permanentă dezvoltare, și, respectiv, dacă nu vom învăța noțiunile financiare, riscăm să stagnăm și să nu ne mai dezvoltăm”, a spus Mădălina Alexei din Chișinău.

„Toți cetățenii trebuie să aibă un nivel ridicat de educație financiară. Astăzi conștientizăm că de fiecare dintre noi depinde dezvoltarea economică a țării”, a evidențiat Irina Guțu din Dondușeni.

„În momentul când la lecția de educație financiară am vorbit despre siguranța plăților fără numerar, jumătate dintre cei prezenți și-au dat seama că au transmis fotografia cu cardul de plată pe rețelele sociale. Am constatat că le-am comunicat informații foarte utile”, a precizat Veronica Rurac din Fălești.

„Educația financiară este necesară pentru toți. Doar așa ne putem ajuta țara să își crească economia, iar noi, cetățenii, atunci când au loc reforme să contribuim la eficientizarea acestora”, a conchis Teodor Zaporojan din Chișinău.

Cei 24 de tineri au fost selectați în urma unui concurs la care au fost depuse 203 aplicații. Ulterior, aceștia au fost pregătiți pentru a putea organiza lecțiile de educație financiară în toată R. Moldova.

Armata rusă revendică cucerirea unu alt sat ucrainean

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP ȘI Agerpres.

„Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk (…) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic.

Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Forţele ruse au cucerit Ocheretîne la începutul lunii mai şi au obţinut victorii rapide în acest sector al frontului, în timp ce în alte zone încearcă să învingă apărarea ucraineană.

Armata rusă a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, în nord-est, cucerind mai multe localităţi şi forţând Ucraina să trimită întăriri în zonă. Kievul a susţinut totuşi vineri că trupele ruse „s-au blocat” în acest sector şi că progresul lor a fost „oprit”.

Trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de soldaţi şi muniţie, din cauza eforturilor insuficiente de mobilizare şi a întârzierilor în livrarea ajutorului occidental.

Lego a vândut în timp record toate figurinele Zelensky
Articolul anterior
Vitaliy Klitscko: „Primarii asigură protecția oamenilor și tocmai din acest motiv au devenit ținta agresorului”
Articolul următor