”Maia Sandu și Natalia Gavrilița – femei curajoase care conduc țara în timpuri dificile”, apreciate de Blinken

”Maia Sandu și Natalia Gavrilița sunt femei curajoase care conduc țara în timpuri dificile”, susține secretarul de Stat a Statelor Unite Ale Americii, Anthony Blinken, în cadrul ceremoniei de decernare a International Women of Courage Award ce are loc pe 14 martie.

Oficialul american a apreciat efortul pe care-l depun femeie în lupta pentru drepturile omului. Anthony Blinken a vorbit despre deputata PAS, Doina Gherman, nominalizată la acest premiu datorită eforturilor depuse pentru promovarea egalității de gen și protejarea supraviețuitoarelor violenței domestice și de gen, scrie replicamedia.md.

În Republica Moldova una din 15 femei sunt supuse violenței domestice. Deși a întâmpinat multă opunere, o membră a Parlamentului a luptat pentru R. Moldova, pentru a ratifica Convenția de la Istanbul, făcându-i pe alții să conștientizeze violența drept o încălcare a drepturilor omului”, a spus Blinken.

De asmenea, secretarul de stat american a menționat și despre președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița cu care s-a văzut când a fost în vizită în Republica Moldova.

„Republica Moldova are una dintre cele mai mari rate de reprezentativitate a femeilor în politică. O președintă și o prim-ministră deosebite, care s-au întâmplat a fi femei care conduc țara în timpuri foarte dificile și schimbătoare”, a mai spus Anthony Blinken.

De asemenea, Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ținut un discurs în semn de recunoștință pentru efortul și munca depusă de aceste femei.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor

În fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, ocazie cu totul specială pentru a recunoaște și a aprecia rolul acestor profesioniști în sistemul de sănătate.

Anul acesta, Ziua Profesională a Moașelor a coincis cu una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. Organizaţia are ca membre 143 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 124 ţări de pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.

Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp fiind foarte respectată.

Felicitări tuturor moașelor pentru munca plină de emoții și responsabilitate deopotrivă! La mulți ani!

Emoțiile sunt mari! Corneliu Botgros va deveni în curând tătic pentru a doua oară

Corneliu Botgros trece printr-o nouă etapă în viața sa. În curând, acesta va deveni tătic pentru a doua oară.

Violonistul a fost invitatul unei emisiunii de la TV8, unde a povestit despre emoțiile pe care le simte și ce așteptări are de la noul statut de tătic a doi copii.

Recunoaște că emoțiile sunt mari, iar așteptarea devine pe zi ce trece tot mai greu de suportat. Corneliu Botgros abia așteaptă să-și strângă micuțul la piept.

„Emoțiile sunt mari este o etapă noua în viața mea. Parcă o iau de la început. Soția, bunelul, care și el își dorește să devină din nou bunic și cei apropiați cu toții sunt alături de noi și suntem în marea minune care trebuie să se întâmple foarte curând”, ne-a spus violonistul.

Cum l-a anunțat soția că va deveni tătic? 

„M-a anunțat soția, ea a făcut niște teste, dar nu mi-a zis că a făcut testele acasă și ele au ieșit pozitiv, dar a vrut să aibă verdictul de la medic și a mers să facă analize fără să mă anunțe și mi-a trimis un e-mail în care scurt scrie pe final că este însărcinată. A făcut așa o surpriză, i-am dat un telefon am felicitat-o și de atunci parcă a început o altă etapă a vieții. Suntem în așteptare și abia aștept să pot să gust din fructul acesta, să-l pipăi”, ne-a mărturisit instrumentistul.

Deși are un băiat de 24 de ani, recunoaște că fiecare copil este un caz aparte, are caracter aparte și educarea acestora trebuie abordată diferit. Reportajul video poate fi urmărit aici.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate cinci accidente rutiere grave

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3.000 de apeluri de urgență, au fost semnalate cinci accidente rutiere grave, dar și au fost făcute 24 de sesizări despre infracțiuni. În același timp, pompierii și salvatorii au intervenit în 81 de situații.

Potrivit ofițerului de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, nu au fost înregistrate incidente grave, transmite moldova1.md.

La frontiera de stat au fost atestate 50 de încălcări, printre care treceri ilegale a graniței, documente de călătorie falsificate, sau încălcarea termenului de ședere de către străini.

Potrivit Poliției de frontieră, în ultimele 24 de ore, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru 12 persoane străine.

Klaus Iohannis vine mâine la Chișinău să se întâlnească cu Maia Sandu
Articolul anterior
Cum arată vilele unui prezentator TV, cunoscut propagandist al lui Putin
Articolul următor