Alimente interzise în timpul sarcinii

Mesele echilibrate și diversificate sunt indicate pe tot parcursul vieții, dar în special, atunci când ești gravidă. Există însă unele alimente care nu ar trebui să le consumi în timpul sarcinii, pentru a nu provoca intoxicații alimentare sau a nu dăuna copilului.

separator
Alimente interzise în timpul sarcinii

1. Carnea

Nu consuma carne crudă sau insuficient de prelucrată termic (nu trebuie să fie de culoare roz sau să aibă urme de sânge). Evită să întrebuințezi carne tocată din magazin și nu consuma mezelurile, carnea afumată și pateuri de orice origine. Aceste produse pot conține bacteria Listeria care pot provoca avort spontan. Listeria are capacitatea de a traversa placenta și poate infecta copilul, punându-i viața în pericol. Inclusiv, poate fi un focar de bacterii  Salmonella și Toxoplasma.

peste12. Peștele

Peștele marin sau oceanic a devenit extrem de periculos pentru organismul uman, deoarece conțin un nivel ridicat de mercur. Mercurul consumat în timpul sarcinii este asociat cu întârzierea de dezvoltare și provocarea unor leziuni la creierul bebelușului. Un eșantion ce cuprinde tipurile de pește periculos este: rechinul, macroul, tonul și peștele- spadă. Și conservele din aceste tipuri de pește sunt la fel de periculoase.

1001041012133. Ouăle

Nu mânca ouă crude sau insuficient de fierte (oul trebuie să aibă și albușul și gălbenușul tare), deoarece acestea pot provoca intoxicații alimentare cu Salmonella.

lactate-calciu-sarcina4. Produsele lactate

Brânza cu mucegai poate conține bacteria Listeria. Nu bea lapte nepasteurizat, dacă sursa de lapte este sigură, oricum fierbe-l bine înainte de a-l consuma. Nu mânca caș proaspăt de oaie sau de capră, acestea sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase.

gravida-alcool-bebida-vinho-20110411-size-5985. Alcoolul

Expunerea prenatală la alcool poate interfera cu dezvoltarea sănătoasă a copilului. În funcție de cantitatea consumată de alcool, în timpul sarcinii, aceasta poate duce la sindromul alcoolismului fetal sau la alte tulburări de dezvoltare a fătului.

Atenție! Spală foarte bine legumele și fructele înainte de-a le consuma, pentru a nu te expune infecției cu toxoplasma

Text: Snejana Țugui

De Ziua Copiilor, la Grădina Botanică va avea loc un eveniment festiv

Guvernul va organiza pe data de 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, un program de activități cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”.

Accesul la evenimentul din Grădina Botanică va fi gratuit, iar primii 3.000 de vizitatori vor primi înghețată, pufuleți, sucuri și snack-uri, transmite IPN.

„Cu toții ne întrebăm cum ar arăta o zi petrecută pe poieniță verde, fără discursuri oficiale, cu activități pentru cei mari și pentru cei mici. Este un program interactiv care a fost pregătit de către autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

Potrivit lui, activitățile din Grădina Botanica vor începe la ora 10.00. Vor fi expoziții, programe artistice, ateliere, activități pentru copii, prezentarea tehnicii de intervenție și cea criminalistică a diferitor instituții de stat. De asemenea, vor fi prezenți cu demonstrații patrupezii și reprezentanții Serviciului chinologic. Alte prezentări vor fi ale sporturilor tradiționale.

„Invităm părinții și copiii să viziteze activitățile pe care le organizează Guvernul țării la Grădina Botanică din capitală”, a mai spus Daniel Vodă.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie zi de sărbătoare nelucrătoare. Potrivit autorilor inițiativei, modificările la Codul Muncii vor oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie. Or, potrivit lor, interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția de zi cu zi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Zefir cu gust de fructe! Iată cum îl pregătim
Articolul anterior
Peste 150 de femei aspiră la titlul „Miss Unica”
Articolul următor