Crește furia în Rusia pe măsură ce tot mai mulți tineri își pierd viața în Ucraina

Rusia a recunoscut ca si-a pierdut primul spion, ofiter al serviciilor de informatii militare GRU, in razboiul din Ucraina. Iar luni s-a aflat, de asemenea, ca doi ofiteri de informatii de elita parasutisti au fost ucisi, anunta publicatia britanica Evening Standard.

Capitanul Alexey Glushchak, in varsta de 31 de ani, din Tyumen, in Siberia, a murit in luptele din portul ucrainean Mariupol, dar rusii nu au oferit detalii despre modul in care a fost ucis agentul GRU.

„Din cauza secretului strict al operatiunii militare, circumstantele mortii eroului din Tiumen nu sunt dezvaluite”, se arata intr-un comunicat.

GRU s-a aflat in spatele otravirii cu Novichok a fostului sau spion Serghei Skripal – care dezertase in Marea Britanie – la Salisbury in 2018.

Glushchak a fost inmormantat cu onoruri militare complete de catre o garda de onoare.

In ziua in care ofiterul de informatii militare a murit, acesta a vorbit cu sotia si mama sa in Rusia. Le-a sunat pentru a le felicita cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, dar in aceeasi zi, seara, ele au aflat ca a fost ucis.

El va fi decorat post-mortem.

Un alt ofiter care a murit a fost Georgy Dudorov, comandantul adjunct al companiei de recunoastere pentru activitati politico-militare din cadrul regimentului 137 al Diviziei 106 de Garzi Aeropurtate Tula.

„O coloana din compania sa a fost atacata cu artilerie de catre detasamentele nationaliste ucrainene si, aflandu-se fata in fata cu pericolul, si-a indeplinit cu onoare datoria militara fata de Patrie, primind rani mortale”, se arata intr-un comunicat.

Un alt ofiter de informatii, parasutist,  ucis a fost Aleksey Aleshko, absolvent al prestigioasei Scoli Superioare Aeropurtate a Garzilor din Ryazan. Locotenentul a murit salvand vietile a „sute de vieti ale camarazilor sai”, a declarat guvernatorul din Tula, Alexey Dyumin, fost bodyguard de incredere al lui Putin, promovat la o cariera politica.

Decesele coincid cu primele manifestari de furie si consternare in legatura cu numarul mare de sicrie care se intorc acum in Rusia. Moscova nu a oferit un total actualizat al celor ucisi in razboi.

Multe inmormantari vizibile in prezent in mass-media sunt pentru soldatii ucisi la sfarsitul lunii februarie.

Rusia are nevoie de doua saptamani sau mai mult pentru a le transporta trupurile inapoi la rude, dintre care multe locuiesc in Orientul Indepartat rusesc, la mii de kilometri de zona sangeroasa de razboi.

Durerea este evidenta intr-un numar tot mai mare de postari  pe retelele de socializare.

„Cand se va opri acest lucru, vedem sicrie aproape zilnic?”, a spus unul dintre rusi.

„De ce a fost nevoie sa ne trimitem baietii in acest iad?”, a intrebat altul.

O inmormantare a avut loc, de asemenea, pentru caporalul Danil Novolodsky, in varsta de 24 de ani, un artilerist principal intr-o baterie de artilerie de asalt aerian. El a fost decorat cu Ordinul Curajului in baza unui decret semnat de presedintele rus. El era din Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia din Siberia, o regiune majoritar budista, care a suferit un numar disproportionat de decese in randul soldatilor rusi ucisi in Ucraina.

Inaintea invaziei, zeci de mii de soldati au fost trimisi in vest pe calea ferata transsiberiana pentru a lupta in razboiul care se apropia.

O alta inmormantare din aceeasi regiune a avut loc pentru Vladimir Plekhanov, in varsta de 24 de ani, un orfan crescut de o familie adoptiva in viata.

Un alt agent GRU, Sagyndyk Kudaibergenov, 22 de ani, din Tyumen, a fost inmormantat de asemenea cu onoruri militare. El a fost ucis de focuri de mortier in timp ce desfasura echipamente de comunicatii peste un rau. A murit pe 26 februarie, dar inmormantarea sa a avut loc abia pe 11 martie.

sursa

Ofițerii CNA au descins cu percheziții matinale la Postul Vamal Leușeni

Ofițerii Centrului Național Anticorupție ar fi descins în această dimineață cu mai multe percheziții la Postul Vamal Leușeni, scrie PulsMedia.MD.

Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe mai mulți vameși, domiciliile cărora în prezent sunt percheziționate de mascații CNA.

Call-centru din Capitală, care păcăleau oameni prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, destructurat de oamenii legii

Ofițerii Secției investigații infracțiuni economice a Direcției de Poliție Chișinău, în comun cu polițiștii și procurorii de la Botanica și cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au destructurat activitatea unui call-centru din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții contactau victimele prin intermediul rețelelor de socializare și, prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, însușeau mijloace bănești prin intermediul portmoneului electronic.

Prejudiciul cauzat victimelor se ridică la sute de mii de lei.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat în incinta clădirii mai mulți tineri care erau instruiți în domeniu, în lipsa actelor ce ar legifera prezența și acțiunile acestora.

Polițiștii au ridicat mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă care urmează a fi analizate.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 8 ani.

UE intenționează să adopte al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană intenționează să introducă un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la împlinirea a trei ani de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2025, a relatat ieri, 22 decembrie, săptămânalul german Welt am Sonntag, citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Pachetul, al 16-lea la număr, va include măsuri împotriva unor sectoare specifice ale economiei ruse „care au fost insuficient afectate până acum”. Acesta va include și sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor și organizațiilor considerate „propagandiste ale regimului rus” și responsabile de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei, scrie DW.

De asemenea, ar putea fi vizate persoanele implicate în spionaj pentru Rusia și în campanii de dezinformare, însă, Bruxelles-ul recunoaște dificultatea de a urmări implicarea acestor persoane în „atacurile hibride” ale Rusiei și de a aduna dovezi relevante.

În acest sens, nu s-a decis încă dacă sancțiunile pentru spionaj și dezinformare vor fi de asemenea aprobate pe 24 februarie, notează Welt am Sonntag.

Amintim că, pe 16 decembrie, UE a aprobat al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pe listă figurează 54 de persoane și 30 de organizații din Rusia, China și Coreea de Nord.

ULTIMA ORĂ! Ce a vorbit Vladimir Putin despre Ucraina într-o conferință cu înalți funcționari ruși
Articolul anterior
Un obuz a ucis 10 oameni care stăteau la coadă pentru pâine, în Cernihov
Articolul următor