„Avem un vecin periculos şi imprevizibil”. Norvegia anunţă că îşi va consolida prezenţa militară în apropierea graniţei cu Rusia

Guvernul norvegian a anunţat vineri că va debloca în acest an peste 300 de milioane de euro suplimentare în special pentru consolidarea prezenţei sale militare în Marele Nord, în apropiere de frontiera cu Rusia, în urma invaziei din Ucraina. „Chiar dacă un atac rus împotriva Norvegiei nu este probabil, trebuie să realizăm că avem un vecin la est care a devenit mai periculos şi mai imprevizibil”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Odd Roger Enoksen.

Suma va fi folosită la creşterea prezenţei marinei în nord, la intensificarea antrenamentului armatei active şi al militarilor în rezervă, la creşterea stocurilor de muniţie, de carburant şi de alte echipamente esenţiale, la îmbunătăţirea instalaţiilor de găzduire a trupelor aliate şi la consolidarea apărării cibernetice şi a serviciilor de informaţii, scrie digi24.ro

Apărătoare a frontierelor de nord ale NATO în Europa, Norvegia are în Arctica 196 de kilometri de frontieră terestră cu Rusia, precum şi o frontieră maritimă imensă în Marea Barenţ.

„Trebuie să ne sporim prezenţa în Marele Nord”, a subliniat Enoksen. „Rusia are interese de securitate semnificative în vecinătatea noastră, iar Marele Nord are de asemenea o importanţă economică pentru Rusia”, a precizat el.

Manevre navale, aeriene şi terestre majore au loc în prezent în Norvegia, cu participarea a circa 30.000 de soldaţi din 27 de ţări, membre ale NATO sau partenere ale Alianţei, aşa cum sunt Suedia şi Finlanda.

Exerciţiul Cold Response 2022 vizează testarea capacităţilor Norvegiei de a primi întăriri de la aliaţi în caz de agresiune externă, în conformitate cu Articolul 5 al Cartei Alianţei, care îi obligă pe toţi membrii săi să vină în ajutorul unuia dintre ei în caz de atac. Manevrele le permit de asemenea trupelor aliate să se pregătească pentru lupta la temperaturi foarte scăzute.

Guvernul a anunţat de asemenea deblocarea a 50 de milioane de euro suplimentare pentru consolidarea apărării civile. Peste trei milioane de ucraineni au fost nevoiţi să fugă de războiul din ţara lor, iar Norvegia se pregăteşte să primească până la 100.000 de refugiaţi, a precizat premierul Jonas Gahr Store în parlament.

„Nu este cel mai probabil scenariu, însă trebuie să avem un plan dacă se întâmplă asta. Atunci va trebui să oferim cazare în depozite, săli de sport, corturi”, a spus el.

Autorităţile de imigraţie spun în schimb că se aşteaptă la 35.000 de solicitanţi de azil în acest an, dintre care 30.000 proveniţi din Ucraina.

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat de asemenea aceleaşi sancţiuni ca şi Cei 27 împotriva Rusiei ca reacţie la invadarea Ucraina. Există însă şi o excepţie: Oslo a refuzat „pentru moment” să interzică media oficiale ruse, RT şi Sputnik, a căror difuzare este blocată în UE.

„Trebuie să recunosc că este un dosar dificil, unde principii majore intră în contradicţie şi vrem să ne dăm mai mult timp”, a explicat Store, subliniind că „libertatea expresiei este centrală aici”.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Primele detalii despre discuția lui Joe Biden cu Xi Jinping, cu privire la conflictul ruso-ucrainean: „Nu este în interesul nimănui”
Articolul anterior
Trupele ruse au fost parțial zdrobite la Nikolaev (poarta spre Odesa), iar cele rămase s-au retras la Herson
Articolul următor