Șase copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă. Părinții lor au rămas să lupte acasă

Șase copii din Ucraina a căror părinți au decis să rămână acasă și să înfrunte războiul se adăpostesc la moment într-un centru de plasament pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă.

6 copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă: Părinții înfruntă războiul

Centru de plasament este destinat copiilor din raionul Ștefan Vodă, dar în situații de criză a fost nevoie să intervină pentru a adăposti și copii din țara vecină. Asistenții parentali profesioniști spun că războiul a scos la iveală un șir de probleme, printre cele mai principale aparținând copiilor care au fugit din calea războiului, transmite Studio-L.

Aceasta este Marina o fetiță de 8 ani din regiunea Odessa care a ajuns la Centrul pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă, după ce părinții ei au luat decizia de ai salva de război. Alături de alți cinci frați ai săi  copii au trecut vama, iar în Moldova nu-I aștepta nimeni. 

Noroc de voluntarii din Ștefan Vodă care s-au apropiat de ei, iar când au auzit că sunt singuri au apelat la autoritățile locale. În total 15 copii și 8 mame din Ucraina au fost adăpostiți la centrul de plasament din Ștefan Vodă.  

Refugiaţii vin cu povești halucinante despre efectele războiului. Mamele cu prunci în brațe spun că cel mai complicat a fost să le explice copiilor ce se întâmplă în țara lor. Au fost forțați să lase tot ce au agonisit o viață și să fugă din calea focului, acasă le-au rămas soții, iar când vor reveni pe pământul natal nimeni nu știe. 

Centrul de plasament pentru copii în dificultate din Ștefan Vodă și-a deschis ușile încă acum 20 de ani, asistenții parentali profesioniști spun că indiferent de naționalitate copii sunt primii care suferă în astfel de situații de risc. Centrul de plasament pentru copii din Ștefan Vodă aparține unei organizații neguvernamentale, iar acest lucru înseamnă că nu vor putea beneficia de suportul alocat de către stat pentru gestionarea crizei de refugiați. 

Astăzi centrul este întreținut din donațiile venite de la primărie. La moment în Centrul de plasament pentru copii aflați în dificultate se află 13 copii din raionul Ștefan Vodă, alți 15 copii și 8 mame din Ucraina.

Accident la Edineț: O mașină s-a răsturnat din cauza poleiului

Zăpada căzută în mod neașteptat în dimineața zilei de marți, 9 aprilie, a provocat dificultăți în trafic pe mai multe trasee din nordul Republicii Moldova. În apropiere de satul Gordinești, raionul Edineț, un șofer care nu și-a adaptat viteza la condițiile de drum a pierdut controlul asupra volanului, a derapat și s-a răsturnat în afara carosabilului.

Din fericire, potrivit primelor informații, accidentul nu s-a soldat cu victime, însă automobilul a fost grav avariat, scrie nordnews.md.

Imaginile video cu mașina răsturnată au fost surprinse de un martor aflat întâmplător în zonă.

Traseul M-5, în preajma orașului Cupcini: Transportul este stopat până la intervenția autorităților

Din cauza ghețușului format pe partea carosabilă, transportul este stopat până la intervenția autorităților, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii continuă să monitorizeze traficul și să intervină pentru a preveni blocajele și a asigura siguranța participanților la trafic.

Accesul în birourile de serviciu ale judecătorilor, strict interzis

Accesul părților și al participanților la procesul de judecată în birourile de serviciu ale judecătorilor este strict interzis. Excepție sunt sălile de judecată și de audiență. Prevederile în acest sens se conțin într-un regulament aprobat de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Potrivit regulamentului, accesul reprezentanților mass-media în ședințele de judecată se va asigura printr-o înregistrare prealabilă la specialistul responsabil de relațiile cu publicul. Cererea se depune recomandabil cu 24 de ore înaintea vizitei, urmând să fie indicate cauzele, în care se solicită efectuarea înregistrărilor, cu anexarea actului de acreditare. Lista jurnaliștilor care s-au înregistrat pentru a participa în ședința de judecată se comunică președintelui ședinței de judecată până la începerea ședinței de judecată.

Accesul altor persoane, care nu sunt participanți la proces, dar care doresc să asiste la ședințele judiciare publice este permis de președintele ședinței, persoanele vizate urmând să solicite permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 30 de minute înainte de deschiderea ședinței de judecată. Instanța va putea acorda permisiunea doar unui număr limitat de solicitanți, ținându-se cont de spațiul disponibil în sala de ședințe și ordinea formulării cererilor.

Totodată, accesul publicului în sala de ședințe și în sediul instanței judecătorești poate fi interzis de președintele sau vicepreședinții instanței și, respectiv, de președintele ședinței. Motivele luării acestei decizii se comunică întotdeauna în mod public.

„Din anumite motive de siguranță, când există un pericol real al perturbării ordinii publice în interiorul instanței judecătorești, personalul de pază va limita accesul în sediul instanței și în regim de urgență va acorda ajutorul necesar organelor competente, cu informarea imediată a administrației instanței judecătorești”, se arată în regulament.

În contextul examinării regulamentului, membra CSM, Livia Mitrofan, a declarat că aceste prevederi sunt necesare din motive de securitate a judecătorilor, a instanțelor, dar și pentru a asigura ordinea în instanță și buna desfășurare a ședințelor, atunci când sunt mulți doritori de a participa, fapt ce poate perturba modul de examinare a cauzelor. De asemenea, președintele instanței va putea asigura petrecerea ședinței într-o sală mai mare, cu participarea jurnaliștilor și a altor persoane.

O mamă și-a acoperit bebelușul cu corpul său pentru a-l salva de la gloanțe
Articolul anterior
Grupul Volkswagen: Unele modele de mașini electrice sunt deja vândute până în 2023
Articolul următor
Close menu