NATO vrea să evite un război cu Rusia: Cinci scenarii pentru încheierea conflictului ruso-ucrainean

Comandanţii militari din ţările NATO dau deseori telefoane comandanţilor ruşi pentru a se asigura că SUA şi aliaţii săi nu vor fi târâţi într-un război din cauza unei neînţelegeri la graniţa cu Ucraina, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

În ultimele 24 de ore, rachetele ruseşti au lovit în apropiere de Lviv, oraşul din vestul Ucrainei care este locul de unde ucrainenii fug de conflict. În weekend, Rusia a lovit o instalaţie militară din regiune la aproximativ 22 de mile de Polonia, iar săptămâna trecută o dronă de recunoaştere a străbătut mai multe ţări din estul Europei înainte de a se prăbuşi în capitala Croaţiei, Zagreb.

Oficialii occidentali sunt îngrijoraţi de faptul că un incident mai grav –precum o rachetă rusă care ar lovi teritoriul NATO – ar putea declanşa o escaladare şi ar putea băga toate statele europene membre NATO în conflict cu Rusia.

O ciocnire între cele mai mari patru puteri nucleare ale lumii (Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Federaţia Rusă) este scenariul de coşmar pe care planificatorii militari s-au străduit să îl evite de când Uniunea Sovietică a achiziţionat prima sa bombă atomică la începutul Războiului Rece. Invazia Ucrainei a stârnit îngrijorări liderilor de ambele părţi pentru prima dată într-o generaţie de la cădererea Zidului Berlinului.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie şi a avertizat NATO să nu interfereze în Ucraina. Secretarul de stat Antony Blinken a spus în repetate rânduri că SUA sunt gata să apere orice incursiune a Rusiei pe teritoriul NATO.

„Cu mai multe activităţi militare în aer, cu drone, cu avioane, există un risc”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor săptămâna aceasta înaintea summit-ului miniştrilor apărării alianţei.

„Trebuie să facem toate eforturile pentru a preveni astfel de incidente şi, dacă se întâmplă, să ne asigurăm că nu scapă de sub control”.

Forţele ruse până acum nu au căutat să provoace sau să angajeze forţele aliate, spun oficialii NATO.

Totuşi, convoaiele de arme pe care SUA şi aliaţii săi NATO le transportă în Ucraina sunt „ţinte legitime” pentru armata Rusiei, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov pe 12 martie la televiziunea de stat, numind livrările de arme drept „mişcari periculoase”.

Ministrul adjunct de externe Alexander Grushko a declarat pentru Rossiya 24 TV pe 2 martie: „Nu există garanţii că nu vor exista incidente şi nicio garanţie că aceste incidente nu ar putea escalada într-o direcţie absolut nedorită”.

Stoltenberg susţine că aliaţii şi-au intensificat monitorizarea spaţiului aerian şi a frontierelor, ca urmare a riscului crescut.

Majoritatea ţărilor vecine cu Ucraina sunt membre NATO, ceea ce le-ar obliga să se apere reciproc în cazul unui atac. Aşadar, o greşeală de calcul din partea Rusiei i-ar putea antrena pe toţi cei 30 de aliaţi în conflict.

Aliaţii desfăşoară avioane de supraveghere şi mobilizează bateriile Patriot. Bateriile Patriot pot doborî rachetele de atac şi au senzori de înaltă tehnologie care ajută la identificarea a oricăruir obiect aflat în aer. În plus, aliaţii au deja aeronavele de luptă care patrulează cerul, astfel încât să nu fie nevoiţi să le lanseze de la sol în cazul în care ar trebui să reacţioneze rapid.

Dacă un obuz rus ar cădea în graniţele unei ţări NATO, ar urma o investigaţie militară atentă pentru a determina dacă incidentul a fost accidental sau intenţionat, a spus un diplomat european. Dacă aliaţii ar concluziona că a fost un atac deliberat, ar putea fi suficient pentru a declanşa articolul 5 din Carta NATO, adică SUA şi aliaţii săi ar intra în război cu Rusia.

În cazul prăbuşirii dronei şi a loviturii recente cu rachete din Ucraina, există o diferenţă semnificativă între cele două incidente, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu. Ancheta asupra episodului cu drone este în desfăşurare, dar „presupunem cu toţii că a fost accidental”, a spus Ollongren miercuri. Atacul aerian rusesc de lângă graniţa poloneză a vizat o instalaţie militară din Ucraina „deci, în acest fel, nu a fost neaşteptat”.

SUA şi alţi membri NATO şi-au intensificat prezenţa cu mai multe trupe terestre, maritime şi aeriene în partea de est a alianţei, inclusiv în Polonia şi în România. NATO şi-a consolidat forţele, de asemenea, sub comandantul suprem aliat al Europei, Tod Wolters, un fost pilot de luptă care a luptat în Irak şi Afganistan.

„Nimeni nu vrea să vadă acest război escaladând dincolo de Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „De aceea mesajul nostru a fost foarte clar: ne vom asigura că putem apăra teritoriul NATO”, a răspuns John Kirby.

Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, a postat pe 17 martie un tweet prin care susţinea că NATO şi-a întărit prezenţa defensivă în Europa de Est cu trupe, avioane şi nave maritime.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a şocat lumea, dar preşedintele Vladimir Putin nu dă niciun semn că se va retrage.

Iată posibile scenarii pentru săptămânile şi lunile următoare, potrivit surselor guvernamentale occidentale şi experţilor strategici, publicate pe BBC şi Euractiv.

1) Impas militar

Forţele ucrainene au rezistat până acum invaziei Rusiei. I-au înfrânt pe paraşutişti în încercarea de a ocupa capitala în primele zile şi au păstrat controlul asupra unor oraşe importante precum Harkov şi Mariupol.

Deşi Rusia susţine că are deplină superioritate aeriană, apărarea antiaeriană a Ucrainei în jurul capitalei Kiev şi în alte zone par să fie în stare precară, dar încă funcţionează, spun oficialii occidentali.

Un număr mare de ucraineni, dar şi voluntari din 52 de ţări s-au alătura unităţilor de apărare teritorială şi rămân întrebări cu privire la moralul armatei ruse şi la sprijinul său logistic. Susţinute de informaţiile occidentale şi de rachete antitanc şi sol-aer, trupele ucrainene ar putea fi capabile să reziste în capitală şi să forţeze un fel de impas militar.

Adâncirea sancţiunilor occidentale care sugrumă economia rusă l-ar putea obliga pe Putin să-şi schimbe calculele.

„Occidentul ar putea aplica unele sancţiuni pentru a-l împinge pe Putin să renunţe la scopul său principal de război, de a decapita guvernul ucrainean şi de a instala o marionetă pro-rusă”, a scris Samuel Charap de la RAND Corporation, un think-tank american.

De asemenea, ar putea fi necesară presiunea din partea Beijingului.

VIDEO! Sicriul cu trupul Papei Francisc, depus în Bazilica Sfântul Petru. Mii de oameni prezenți la ceremonie

Sicriul cu trupul Papei Francisc a fost mutat miercuri în Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu înaintea funeraliilor de sâmbătă. La trecerea sicriului prin Piața Sf. Petru, credincioșii care așteptau să își aducă un ultim omagiu au aplaudat, transmite BBC citat de hotnews.ro.

Sicriul Papei Francisc din Bazilica Sf. Petru este așezat în fața Altarului Spovedaniei. Și, la dorința papei, pe o platformă mică, ușor înclinată, așezată pe un covor pe podea, și nu pe catafalc așa cum s-a întâmplat întotdeauna până acum, notează ANSA.

Sicriul Papei Francisc a fost depus în Bazilica Sfântu Petru, unde va sta până la înmormântare, care va avea loc sâmbătă. Procesiunea de transfer a durat puțin peste 40 de minute.

Va avea loc o slujbă de rugăciune înainte ca publicul să poată intra pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului pontif.

Sicriul Papei Francisc este prezentat pe ecranele uriașe instalate în jurul pieței. Cardinalii sunt în flux, toți îmbrăcați în roșu. Mii de oameni sunt în piața Sfântul Petru pentru a asista la ceremonie.

Mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru a început să aplaude, în timp ce sicriul cu trupul Papei Francisc este purtat prin piață în drum spre Bazilică.

Ceremonia de transferare a sicriului din capela Santa Maria în Bazilica Sfântul Petru a început. Ea este condusă de cardinalul camerlengo Kevin Farrell, pe care Papa Francisc l-a nominalizat pentru acest rol în 2019. Sicriul se îndreaptă către Bazilica Sfântul Petru acompaniat de cântările corului, începând cu Psalmul 22.

Sicriul în care se află trupul Papei Francisc va fi transferat de la capela Santa Marta, unde a locuit de la alegerea sa din 2013 și până la moarte, la Bazilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă.

Ceremonia ce însoțește transferul de la Santa Marta este așteptată să înceapă la ora locală 09:00 (10, ora României). Mulțimea de oameni a început să se adune în Piața Sfântul Petru și în zonele înconjurătoare înaintea procesiunii de la capela Santa Marta.

Sicriul deschis al papei va fi așezat în fața altarului mare al bazilicii acoperit de baldachinul monumental din bronz realizat de Bernini, o capodoperă a artei baroce care tocmai a fost restaurată, notează AFP, citată de Agerpres.

Până când îi pot aduce oamenii un ultim omagiu Papei Francisc

Timp de trei zile, oamenii vor putea trece pe lângă rămășițele sale după următorul program:

  • Miercuri, 23 aprilie – de la 11:00 la 24:00 ora locală
  • Joi, 24 aprilie – de la 07:00 la 24:00 ora locală
  • Vineri, 25 aprilie – de la 07:00 la 19:00 ora locală

În sicriu, papa poartă o mitră albă și casulă roșie, iar în mâini are un rozariu.

Zeci de mii de credincioși sunt așteptați să îi aducă un omagiu final. După decesul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie 2022, 200.000 de persoane s-au adunat în fața rămășițelor sale înainte de funeraliile la care au participat circa 50.000 de credincioși.

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă dimineața, în Piața Sfântul Petru, la ora locală 10.00 (11.00, ora României). La Vatican, sunt așteptați peste 170 de delegații străine și aproximativ 200.000 de credincioși, notează The Guardian.

Momentul funeraliilor coincide cu sărbătoarea italiană Ziua Eliberării, care cade vineri și va fi marcată anul acesta de sărbători atenuate din cauza doliului național.

Cimitirele din Capitală, în pregătiri pentru Paștele Blajinilor

Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile cimitirelor din subordinea municipalității sunt pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Responsabilii municipali, conduși de viceprimarul Irina Gutnic, s-au convocat într-o ședință pentru coordonarea activităților, spre buna desfășurare a Sărbătorii Paștele Blajinilor.

În prezent, au loc pregătiri ale teritoriilor și căilor de acces spre cimitire, cu stabilirea locurilor pentru platformele de deșeuri, cu panouri informative despre necesitatea sortării gunoiului,  WC-uri modulare, are loc evacuarea animalelor fără stăpân, la intrare în cimitir sunt amenajate locuri pentru comerț cu mărfuri tradiționale, băuturi răcoritoare, flori etc.

Serviciile de resort au perfectat orarele transportului public, care va circula în această perioadă, inclusiv pentru transportarea oamenilor la Cimitirul „Sf. Lazăr”, de Paștele Blajinilor (27 și 28 aprilie).

Pentru asigurarea deplasării cetățenilor, în acest an vor fi disponibile 80 de unități de transport public, care vor circula inclusiv spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.  De asemenea vor fi deschise rutele suplimentare: C, D și nr. 27, care vor fi gratuite în cele două zile, cheltuielile fiind suportate de municipalitate.

Informația despre locații, rute și itinerarii, va fi disponibilă cu câteva zile înainte, atât în transportul public, cât și prin intermediul site-urilor oficiale ale Primăriei și a direcțiilor municipale de profil.

Totodată, informăm că pe 27 și 28 aprilie 2025, va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul Sf. Lazăr”.

Pe teritoriul cimitirelor nu vor fi admise automobilele personale, iar autoritățile și poliția vor gestiona situația, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să nu întâmpine dificultăți.

Oamenii care merg să-și pomenească răposații sunt rugați să păstreze curățenia în locurile pe care le vizitează, să aibă grijă de copiii minori, să evite focul deschis  lângă coroanele din plastic, în spațiul public, să nu ardă deșeurile, iar angajații serviciilor municipale vor fi la muncă în această perioadă, pentru a asigura ordinea și curățenia.

Primăria Chișinău a solicitat ca în preajma cimitirelor să fie disponibile câteva echipaje de ambulanță.

Tragedie la Cahul: Cadavrul unui bărbat, găsit zăcând într-o baltă de sânge

Un bărbat de 44 de ani, originar din orașul Cahul, a fost găsit de către fiul său zăcând într-o baltă de sânge, transmite Știri.md.

Potrivit ofițerului de presă al IP Cahul, Mariana Bețivu, pe data de 21 aprilie, oamenii legii au fost sesizați de un bărbat care a declarat că l-a depistat pe tatăl său, în vârstă de 44 de ani, decedat.

La fața locului a fost solicitat și un medic legist.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul și-ar fi pus capăt zilelor.  Pe corpul neînsuflețit al bărbatului nu au fost depistate alte semne de moarte violentă decât plăgile caracteristice suicidului prin tăierea venelor.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinare medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

În timp ce unii îi ajută, un tânăr din Florești fura plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor refugiaților ucraineni sosiți în Chișinău
Articolul anterior
10 gimnaste din Ucraina s-au refugiat la Iași împreună cu antrenorii și familiile lor
Articolul următor
Close menu