Ucraina vrea să reia exportul de cereale. Se caută modalități

La ora actuală, porturile din Ucraina sunt blocate de forţele ruse, iar guvernul ucrainean caută noi modalităţi pentru a relua exportul de cereale, informează publicaţia ucraineană Delo. Din acest motiv, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevede reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin graniţa de vest a ţării.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România”, a explicat Leşcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruşi. Prin deblocarea a cel puţin unui port, Ucraina va putea creşte ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.

„Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menţionat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă. De aceea, încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanţă mondială, nu doar regională, adăugat oficialul ucrainean.

În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit ţările din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Est, notează Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricţionat exporturile şi a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste ţări.

Şeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, Rostislav Şurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puţin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Accident feroviar grav în județul Iași! Mașină cu numere de Moldova, spulberată de tren

Un accident feroviar deosebit de grav a avut loc vineri seară, în comuna Erbiceni, județul Iași. Un autoturism înmatriculat în Republica Moldova a fost lovit în plin de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată. În mașină se aflau trei persoane: o femeie, un tânăr și un bărbat, transmite aloromania.ro.

La fața locului au intervenit de urgență echipaje ale ISU Iași, ambulanțe și forțe de ordine. În urma impactului violent, toate cele trei persoane au rămas încarcerate.

Femeia, în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, a fost găsită în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta a fost declarată decedată la fața locului.

Șoferul, un tânăr de 20 de ani, a fost de asemenea găsit în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.

A treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de echipajele medicale și dus la spital conștient, însă cu multiple traumatisme.

Traficul feroviar a fost blocat temporar în zonă, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale tragediei.

Traficul rutier va fi suspendat pe mai multe străzi din centrul Capitalei

Traficul rutier va fi suspendat pe mai multe străzi din centrul capitalei în zilele de 12 și 13 aprilie. Potrivit Primăriei Chișinău, restricțiile au loc în legătură cu competițiile sportive pentru copii și maturi „Half Marathon”.

Astfel, sâmbătă, va fi sistată circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Alexandr Pușkin și Maria Cebotari.

Troleibuzele și autobuzele de rută care circulă pe acest tronson vor fi redirecționate pe strada București sau pe străzile adiacente, în ambele direcții.

Duminică, circulația va fi suspendată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Toma Ciorbă, Ciuflea și bulevardul Dacia.

Două apartamente din Chișinău, care îi aparțin lui Ilan Șor, urmează să fie scoase la licitație după reevaluare

Potrivit executorului judecătoresc și președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Roman Talmaci, licitația este programată pentru data de 24 aprilie, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Imobilele au fost evaluate de o firmă privată, care a stabilit un preț total de aproape 643.000 de euro pentru cele două apartamente.

Primul apartament, cu o suprafață de 158 de metri pătrați, figurează pe numele lui Ilan Șor din anul 2000, pe când acesta avea mai puțin de 14 ani. Imobilul a aparținut anterior fostului președinte al Curții Constituționale, Tudor Panțâru, și soției sale. Totuși, tranzacția nu a fost încheiată direct cu familia Panțâru, ci cu doi intermediari – Valentina Urnorova și Grigorii Lucic – care au deținut locuința doar două luni. În actele cadastrale, apartamentul este evaluat la 950.000 de lei.

Al doilea apartament, cu o suprafață de aproape 240 de metri pătrați, a fost achiziționat de familia Șor în 2013 de la cetățeanca Evghenia Marin. Cele două imobile sunt situate alăturat, în aceeași clădire din Capitală.

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și obligat să restituie peste cinci miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii, aflată în proces de lichidare. Până în prezent, în cadrul procedurii de executare silită, în conturile băncii au fost recuperate doar aproximativ 600.000 de lei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un tiktoker: a postat un videoclip cu locația armatei la Kiev
Articolul anterior
Ce nu ai voie să faci de Sfinții 40 de mucenici
Articolul următor
Close menu