Ziua 27 de război în Ucraina. Convoi civil plecat din Mariupol, atacat în Zaporojie

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 27-a zi. În Kiev, luni, s-au înregistrat cel puţin opt morţi în urma atacului asupra unui mall în care Rusia susţine că Ucraina depozita armament. Ruşii au bombardat şi un convoi care transportat civili din Mariupol în Zaporojie, iar doi copii sunt grav răniţi.

LIVE TEXT | Ziua 27 de război în Ucraina. Convoi civil plecat din Mariupol, atacat în Zaporojie. Biden spune că Putin are în vedere utilizarea armelor chimice

UPDATE 08.03 Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian. “Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport. Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

UPDATE 07.25 Forţele ruse „şi-au sporit prezenţa aviaţiei în spaţiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, anunţă armata ucraineană, potrivti BBC. „Pe lângă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul foloseşte bombardiere, avioane de asalt şi de luptă, rachete de croazieră şi rachete balistice în diferite direcţii”, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat. Sursa a adăugat că, luni, Ucraina a distrus o aeronavă rusească, două elicoptere şi şase drone.

UPDATE 07.23 Într-un mesaj video de luni seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forţele armate ucrainene resping forţele ruse şi le-au încetinit avansurile. El a adăugat că un avion rusesc a fost doborât în regiunea Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

UPDATE 06.55 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunţat că vehiculele care evacuau luni civili din zonele din prima linie a frontului au fost atacate de ruşi, iar patru copii au fost răniţi şi au nevoie de spitalizare, transmite Reuters. Vehiculele atacate plecaseră din Mariupol, asediat de peste două săptămâni de ruşi. Potrivit CNN, doi copii sunt într-o stare critică.

UPDATE 03:15 Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina. „Şi dacă veţi observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică… Este, după cum ştiţi cu toţii, o armă cu impact, dar cu acelaşi focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferenţă atât de mare, cu excepţia faptului că este aproape imposibil să o opreşti. Există un motiv pentru care o folosesc.”, a declarat Biden.

Noi imagini din satelit surprind clădirile avariate şi inundaţii ale râului Irpin. Imaginile făcute publice de Maxar Technologies arată incendiile provocate de loviturile militare ruseşti, dar şi inundaţii ale râului Irpin, care este extrem de important pentru înaintarea ruşilor către Kiev. Dacă acesta nu poate fi traversat, ruşii nu ar putea ataca Kievul dintre vest.

Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară

Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

Supravieţuitorii din Mariupol: ,,Ne omorau. Dacă ne strângeam în grup ca să găsim apă, trăgeau asupra noastră”
Articolul anterior
Centrul de plasament de la Manej a fost închis
Articolul următor