Două surori sănătoase au murit după ce au apelat la sinuciderea asistată, în Elveţia. Familia nu ştia nimic

Două surori americane „sănătoase și fericite”, care au murit după ce ar fi apelat la sinuciderea asistată în Elveţia, ar fi fost ajutate de o a treia persoană. Aceasta ar fi vorbit cu familia şi prietenii, prefăcându-se de fiecare dată că este una dintre surori. Rudele nu ştiu cum a fost posibilă o asemenea tragedie şi cer autorităţilor ajutorul pentru a face lumină în acest caz.

Lila Ammouri, în vârstă de 54 de ani, medic specializat în îngrijire paliativă și Susan Frazier, o asistentă medicală în vârstă de 49 de ani, au plecat împreună într-o excursie spre Basel, Elveția, pe 3 februarie. Cele două aveau domiciliul Phoenix, dar familia bănuia că îşi doresc pur şi simplu o vacanţă „ca între surori”. Consulatul SUA a confirmat decesele lor pe 18 februarie. Orașul Basel deţine o unitate de sinucidere asistată care îi ajută pe pacienţii care nu sunt bolnavi în stadiu terminal, dar totuşi vor să îşi ia viaţa, pentru o taxă de 11.000 de dolari, scrie observator.

Ultimele mesaje trimise de pe telefoanele surorilor

Dr. David Bilgari, un prieten de multă vreme al celor două femei, a spus că nimeni nu a auzit de cei cele două din data de 9 februarie, mai exact de la patru zile după sosirea lor în Elveţia. De asemenea, acesta susţine că unele dintre ultimele mesaje trimise de acestea păreau să fi fost de fapt scrise de altcineva. Inclusiv colegii lor de muncă au simţit că ceva este în neregulă cu modul în care conversau.

„Unele dintre schimburile de mesaje pe care le-am avut…suntem siguri că nu erau mesaje trimise de ele”, a spus Biglari. „Cel mai probabil au fost scrise de altcineva”

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Basel-Landschaft a confirmat pentru The Independent că surorile s-au sinucis „într-un cadru legal”.

Nu este clar cum sau unde au murit cele două surori. Sinuciderea asistată este legală în Elveția, Basel găzduind o organizație de sinucidere asistată numită Pegasos, care oferă ajutor cu sinuciderile asociate persoanelor care nu sunt bolnave în stadiu terminal, atâta timp cât au peste 18 ani. Potrivit asociaţiei, oricine folosește serviciile trebuie să aibă o terță parte cunoscută de individ care să fie disponibilă să-i identifice în faţa autorităților după moarte. Dacă surorile au folosit serviciul Pegasos, nu se știe cine le-ar fi fost alături pentru a le identifica.

Fratele celor două femei nu bănuise că ar fi ceva în neregulă

Fratele lor, Cal Ammouri, în vârstă de 60 de ani, mărturiseşte că nu avea absolut nicio idee despre ce se întâmplă, mai ales că nu-şi imagina că vor avea doar „un bilet dus” spre Elveţia. De asemenea nu ştia că femeile sunt însoţite de o terţă persoană în călătoria lor. Compania la care lucra Susan, Aetna Health din Phoenix, a tras un semnal de alarmă după ce aceasta nu a venit la serviciu pe 15 februarie. Cal spune că surorile sale păreau „sănătoase şi fericite” şi nu aveusese nicio presimţire sau vreun indiciu care s ăsugereze că ar fi suferit de o boală sau dacă ar fi avut amândouă o problemă atât de gravă încât să-şi dorească să se sinucidă.

Pegasos spune că acceptă cereri de la pacienți din întreaga lume, dar încearcă înainte de toate să ofere pacienţilor care suferă de depresie servicii de consiliere. „Pegasos consideră că, pentru ca o persoană să se gândească la a-și pune capăt vieții, calitatea vieții sale trebuie să fie slabă. Pegasos acceptă că unele persoane care nu sunt „bolnave” din punct de vedere fizic să poată aplica pentru un VAD. Dar asta nu înseamnă că persoana este „bine”. Profesorul David Goodall a fost unul dintre acești oameni. Nu era bolnav, dar avea probleme de vedere şi de mobilitate. Bătrânețea este rareori amabilă. Decizia de a-și pune capăt vieții este una intens personală. Pegasos depune toate eforturile pentru a înțelege pe deplin circumstanțele unice ale tuturor celor care intră în contact cu noi”

Dignitas este cea mai faimoasă clinică de sinucidere asistată, dar are sediul într-un (județ) diferit de cel în care surorile și-au luat viața. Clinica oferă însă posibilitatea de sinucidere asistată pentru taxa de 8.000 de dolari doar persoanelor care suferă de boli terminale sau care trăiesc cu un handicap care le limitează sever calitatea vieții. Consulatul SUA din Elveția nu a răspuns imediat solicitării de a comenta situaţia, relatează Daily Mail. Alte clinici din Elveția oferă, de asemenea, servicii similare; pacienților li se administrează o soluție de barbiturice dizolvat în apă, care garantează o moarte nedureroasă după ce este administrat. Pacienţii trebuie să fie supuși unor verificări stricte înainte de a li se permite să beneficieze de serviciile lor. Pegasos nu are o perioadă de așteptare necesară pentru sinuciderea asistată, dar necesită consultații amănunţite, iar toate documentele trebuie să fie finalizate mai întâi. Pacienților li se oferă opțiunea de perfuzie intravenoasă sau o băutură de tip shot care conţine o supradoză letală care îi va adormi și va duce la decesul acestora.

Familia caută răspunsuri şi cere ajutor autorităţilor

Cal, din New York, a spus că nu înţelege şi nu îi este clar de ce surorile au ales să-şi pună capăt vieţii şi mai ales de ce serviciile consulare ale SUA le-aususţinut „din întuneric”.

„Este cel mai groaznic lucru care mi s-a întâmplat vreodată”, a spus Cal pentru DailyMail. „Acum sunt singur la părinţi. Nu înţeleg nimic din toate astea”

Fratele îndurerat a spus că ambele surori păreau fericite, Lila deținând o casă în Phoenix și bucurându-se de slujba ei, ajutând pacienții cu boli grave și dureri, iar Susan primind recent o promovare.

„De ce ți-ai părăsi locul de muncă, casa, pe cei dragi, pur și simplu să abandonezi totul”, a întrebat Cal. „Vreau doar câteva răspunsuri”.

Michael Lutz, purtător de cuvânt al Procuraturii Basel-Landschaft, a declarat pentru The Independent că moartea surorilor nu a dus imediat la o anchetă penală, deoarece a fost efectuată strict prin mijloace legale. Departamentul de Poliție din Phoenix, care a fost contactat de prieteni și familie pentru a investiga incidentul, a spus că nu pot deschide un dosar, deoarece acesta se afla în afara jurisdicției lor.

Moartea surorii a fost confirmată de Consulatul SUA din Elveția pe 18 februarie, la câteva săptămâni după ce prietenii și cei dragi au accesat internetul pentru a da de urma lor. La fel ca şi Cal, Bilgari a menționat că ambele surori erau fericite și că nu a fost ca și cum ar fi dispărut brusc.

O fetiță de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Copila și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim, sudul Polonia, transmite Onet. Urmează informații care vă pot afecta emoțional.

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Grupul de elevi a fost găzduit într-o pensiune din Zator, lângă Cracovia, transmite libertatea.ro.

Fetița de 13 ani s-a simțit rău miercuri seară și a născut copilul în toaleta unității de cazare, a precizat Małgorzata Jurecka,  purtătorul de cuvânt al poliției din Oświęcim. 

Nașterea a fost „supravegheată” de un asistent medical al centrului în care se aflau copiii, „care a respectat instrucțiunile telefonice de la secția de urgență a spitalului din Oświęcim”. 

Profesorii care se aflau în excursia școlară au sunat la poliție și la serviciile de urgență.

Tânăra mamă este îngrijită în spitalul din Oświęcim și starea ei este stabilă. Bebelușul a fost internat la Spitalul Universitar din Cracovia, „din cauza complicațiilor de sănătate”. 

Parchetul cercetează acum „o persoană necunoscută pentru raport sexual cu o persoană sub 15 ani”. Dacă făptuitorul este major, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 12 ani, conform legislației poloneze. 

Dacă tatăl nu este încă major, chestiunea va fi judecată de un tribunal pentru minori. Potrivit agenției de statistică CIS, în Polonia au fost 306.155 de nașteri la nivel național în 2022, dintre care 171 de mame au avut 15 ani sau mai puțin.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Pacea și unitatea pe continentul european vor fi sărbătorite astăzi, 19 mai, începând cu ora 14:00, în municipiul Bălți, unde va fi inaugurat Orășelul European, anunță într-un comunicat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Evenimentul va avea loc în Piața Vasile Alecsandri din orașul Bălți, scrie www.stiri.md.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, anunță că în Orășelul European din Bălți va găzdui o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele: pentru copii, tineri și maturi. Iar seniorii – buneii și bunicile – vor putea să se bucure de dansuri, activități sportive, lecții de nutriție și de sănătate.

Totodată la serbare va fi prezentă și Agenția de Dezvoltare Regională Nord care va pune la dispoziția publicului materiale informative despre proiectele de dezvoltare regională implementate în nordul țării inclusiv cu suportul Uniunii Europene, publicații de promovare a turismului, precum și materiale informative despre Uniunea Europeană.

Evenimentul va culmina cu un concert de excepție susținut de Satoshi, Pasha Parfeni și artiștii locali.

Agenda detaliată a evenimentului o găsiți aici.

Eveniment grandios de însemnătate națională la Spitalul clinic municipal ,,Gheorghe Paladi”

Eveniment de anvergură desfășurat la spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Conferința științifico-practică națională a celebrat aniversarea de 95 de ani a academicianului Gheorghe Paladi.

La data de 9 mai, comunitatea medicală a marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat peste 70 de ani din viață implementării reformelor medicale, îngrijirii femeilor însărcinate și pregătirii generațiilor de specialiști în obstetrică, ginecologie și chirurgie.

În contextul aniversării remarcabile, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, în colaborare cu Departamentul Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a organizarea Conferința științifico-practică națională cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi: La a 95-a aniversare”.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 438164927_968217521977948_4271857061643610973_n.jpg

La eveniment au participat oameni de seamă ai lumii medicale, inclusiv specialiști de peste hotare. În calitate de invitați speciali, au fost prezenți academicianul Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, dar și membri ai familiei savantului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 444480041_968217315311302_6887319629951567421_n.jpg

Reuniunea profesioniștilor obstetricieni-ginecologi a adus omagii marelui cercetător și medic Gheorghe Paladi accentuând contribuția majoră a academicianului în fortificarea bazelor domeniului obstetrical din țara noastră.

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței Dr. Olga Cernețchi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, a subliniat calitățile prețioase ale pedagogului ilustru. ,,Nu poți ajunge la deplina afirmare decât printr-o anevoioasă, laborioasă și îndelungată activitate – anume un astfel de parcurs îl caracterizează pe deplin pe savantul Gheorghe Paladi”, a afirmat președinta comitetului organizatoric al evenimentului.

Programul conferinței a cuprins prezentări și rapoarte despre cele mai recente descoperiri din domeniul obstetrical-ginecologic, inclusiv studii clinice realizate în cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” și noi metode de tratament al afecțiunilor ginecologice, iar rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în suplimentul revistei ,,Sănătate publică, economie și management în medicină”.

Expert militar: ,,Rușii au acum doar două variante”
Articolul anterior
Vitalie Dani: domeniul IT, veniturile din muzică, relația cu soția și istorii reale din viață
Articolul următor