Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, devenit opozant al Kremlinului, a declarat într-un interviu la CNN că Vladimir Putin se aștepta ca armata sa să fie primită cu flori în Ucraina, iar când a văzut că nu se întâmplă asta, liderul rus „a înnebunit”.
Fareed Zakaria, CNN: „Deci Putin se confruntă acum cu obstacole în Ucraina. Având în vedere ceea ce știți despre mentalitatea lui, ce va face? Va transforma Ucraina în Cecenia? O distruge? Va da înapoi? Care credeți că sunt opțiunile lui?”
Mihail Hodorkovski: „Pentru el, situația de astăzi este foarte complicată. La început, ceea ce a vrut a fost să schimbe puterea de la Kiev, să-și pună o marionetă și se aștepta ca aceasta să fie întâmpinată cu flori aruncate în stradă de ucraineni. Când acest lucru nu s-a întâmplat, a înnebunit. Faptul că oamenii din Harkov nu l-au întâmpinat cu flori, nu doar că l-a înfuriat, ci chiar cred că l-a înnebunit literalmente. Atunci a început să bombardeze Harkovul și Kievul.”
Hodorkovski, într-o vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei şi încarcerat 10 ani în urma unui proces politic, a mai spus că președintele rus are acum la dispoziție trei opțiuni pentru a duce la capăt războiul, între care și utilizarea armelor de distrugere în masă.
Mihail Hodorkovski: „În acest moment, el are trei opțiuni, trei căi de ieșire. Prima cale de ieșire este să continue presiunea asupra Ucrainei și probabil să piardă trupe în acest proces, deoarece ucrainenii ripostează din ce în ce mai puternic, cu fiecare zi ce trece. În al doilea rând, ar putea folosi arme de distrugere în masă ,în speranța că acest lucru i-ar forța pe ucraineni să se retragă. Iar a treia opțiune este începerea efectivă a negocierilor.”
Mihail Hodorkovski este fost oligarh rus, ex-președinte al grupului petrolier Iukos. El fost arestat în 2003 și apoi condamnat, alături de principalul său asociat, Platon Lebedev, la 8 ani de închisoare pentru escrocherie și evaziune fiscală și încarcerați. În decembrie 2010, ambii au fost condamnați la câte 14 ani de închisoare (la care sunt luați în calcul și cei 8 ani pe care îi ispășeau deja) pentru furtul a milioane de tone de țiței și de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în decizia din mai 2011, a luat în calcul încălcările procedurale în timpul arestării, a faptelor de umilire a demnității umane în timpul detenției pe parcursul anchetei preliminare și judiciare, precum și plângerile din detenție.
După 10 ani de detenție, pe 20 decembrie 2013 el a fost grațiat de președintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeași zi. Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania.
sursa: www.protv.ro