UE aprobă continuarea roamingului mobil fără taxe suplimentare până în 2032

În urma reuniunii Parlamentului European, Consiliul European a aprobat luni prelungirea regimului de roaming la preţurile de pe piaţa naţională până în 2032, informează un comunicat de presă al Consiliului European.

Tot ce trebuie să știi despre eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul  UE

După expirarea actualului Regulament privind roamingul (la 30 iunie 2022), cetăţenii vor putea continua să efectueze apeluri, să trimită mesaje şi să navigheze pe internet atunci când călătoresc în alte ţări ale UE, fără costuri suplimentare.

Regulamentul revizuit privind roamingul ajustează tarifele cu ridicata maxime pentru a asigura faptul că furnizarea serviciilor de roaming cu amănuntul la preţurile de pe piaţa naţională este sustenabilă pentru operatorii din întreaga UE. Acesta sporeşte transparenţa în ceea ce priveşte serviciile care pot face obiectul unor costuri suplimentare şi, în acelaşi timp, îi va proteja pe clienţi de şocurile unor facturi cauzate de roamingul accidental în reţelele de telefonie mobilă nonterestre atunci când se află pe feriboturi sau în avioane.

Politica utilizării rezonabile, care este menită să prevină roamingul permanent, va continua. Comisia poate sugera modificări ale acesteia după o analiză aprofundată a pieţei şi o evaluare corespunzătoare a impactului potenţial, scrie Agerpres.

Regulamentul revizuit include de asemenea măsuri menite să asigure o bună experienţă a clienţilor în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi accesul la serviciile de urgenţă, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.

Comisia va monitoriza situaţia şi, dacă este cazul, va prezenta o nouă propunere legislativă pentru a reglementa plafoanele tarifelor cu ridicata şi, eventual, alte aspecte ale pieţei serviciilor de roaming.

În urma aprobării astăzi de către Consiliu a poziţiei Parlamentului European, actul legislativ este adoptat. După semnarea de către preşedintele Parlamentului European şi de către preşedintele Consiliului, actul legislativ se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare la 1 iulie 2022.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Nani Uși & Parchet: Ușile Filomuro — tendința anului 2022!
Articolul anterior
Întâlnire Zelenski – Putin. Președintele ucrainean crede că o discuție față în față cu liderul de la Kremlin este puțin probabilă
Articolul următor