500 de oligarhi ruși sunt mai bogați decât întreaga populație a Rusiei, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populația rușilor

Rusia lui Putin: 500 de oligarhi și politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,9% din populația adultă. Cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane. Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze și apă, informează o analiză efectuată de www.stiripesurse.ro.

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei i-a prins pe mulți dintre cei mai bogați oligarhi ruși încercând cu disperare să-și pună la adăpost iahturile, simbolul suprem al opulenței, în cele mai îndepărtate sau exotice colțuri ale lumii.

În schimb, războiul, care probabil că va da în urmă cu un deceniu progresul economic al Rusiei, i-a prins pe 20% din ruși fără instalații sanitare cu apă curentă în casă, conform unei anchete publicate în 2020 de Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituția rusă de cenzură a presei Roskomnadzor.

Statistica oficială, cu date din 2018 bazate pe sondaje (care depind de ceea ce răspunde persoana participantă), spune că în zonele rurale, 30% din gospodării au wc-ul în fundul curții, sau altundeva decât în casă. Kommersant, o publicație financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esențial pentru stoparea exodului de la sat la oraș.

Tot statistica oficială mai arată și că peste 35% din populație nu-și permite două perechi de încălțăminte pe an, adică fie iarnă, fie vară, fie uscat, fie ploaie, o treime din ruși poartă aceeași pereche de ghete, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, 10% din familii nu au suficiente venituri pentru a putea pune pe masă carne de orice fel de 3 ori pe săptămână. Iar jumătate din ruși nu-și permit o săptămână de vacanță pe an.

Datele Novaia Gazeta, regăsite și în alte publicații, care citează biroul central de statistică al Rusiei, Rosstat, spun că 35 de milioane de ruși (dintr-un total de 144 de milioane) locuiesc în case sau apartamente fără toaletă interioară, 47 de milioane nu au acces la apă caldă, 29 de milioane nu au apă curentă în locuință și 22 de milioane nu au încălzire centrală. Circa un milion de locuitori de la oraș își fac nevoile pe unde apucă. Peste 10 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă.

Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze. Ca un rezumat, arată Rosstat, doar 63% din populația Rusiei beneficiază de serviciile gospodărești dintr-o societate modernă – apă curentă, instalații sanitare, încălzire, gaze și electricitate. Aproape 90% din apa menajeră nu este procesată corespunzător pentru a fi sigură pentru mediul înconjurător și este deversată direct în râuri sau în lacurile mari.

Rezultatul este depopularea masivă a zonelor rurale și concentrarea populației în orașele mari. La sate rămân doar „pensionarii, invalizii și alcoolicii”, scria în 2019 bloggerul rus Oleg Borovschi.

În ceea ce privește situația financiară, 13% din ruși trăiesc în sărăcie, iar cele mai multe din gospodăriile sărace au copii. În medie, 35% din venituri se duc pe plata datoriilor. Dar în cea mai îndătorată regiune, Tyva, procentul este de aproape 80%. Adică oamenii trăiesc, la propriu, pe datorie.

La capitolul superbogați, Rusia stă mai bine. Potrivit Boston Consulting Group (BCG), circa 500 de persoane au averi nete mai mari de 100 de milioane de dolari, iar acestă elită financiară controlează 30% din întreaga avuție a gospodăriilor ruse. Procentul este de trei ori mai mare decât media globală. BCG a calculat aceste date pe baza cifrelor de la banca centrală a Rusie. Analiza mai arată și că cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane.

Ce avere avea Papa Francisc și cine o moștenește după decesul acestuia

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, în cea de-a doua zi de Paște. Anunțul potrivit căruia Suveranul Pontif s-a stins din viață a fost confirmat de Vatican. Iată ce avere avea Papa Francisc.

Ce avere avea Papa Francisc

Papa Francisc a ocupat tronul papal atunci când Papa Benedict al XVI-lea a renunțat din atribuțiile sale, invocând o deteriorare a stării de sănătate în 2013. Acest lucru i-a oferit Papei Francisc șansa de a face istorie ca fiind primul papă latino-american din istoria omenirii, având în vedere că s-a născut în Argentina.

Din acel moment înainte, el a condus biserica catolică într-o nouă eră de mai multă acceptare a chestiunilor filozofice care au fost descurajate înainte de sosirea lui pe tronul papal. În ciuda poziției sale, averea netă a Papei Francisc nu este atât de mare pe cât s-ar crede. De fapt, el nu se află nici pe departe de bogăția pe care papii anteriori au adunat-o în timpul petrecut în scaun.

Cu cât era plătit Papa Francisc de către biserica catolică?

Trebuie precizat că, odată ce a preluat funcția de lider al bisericii catolice, Papa Francisc a renunțat la orice tip de lux și salariu din partea bisericii. Papii sunt de obicei plătiți generos, salariul curent pe care îl primesc fiind de 32.000 de dolari lunar, dar el a refuzat să primească acești bani. În schimb, Papa Francisc a decis fie să doneze acești bani bisericii, fie să-i folosească pentru a dota o fundație, fie să-i transfere unui membru al familiei.

Papa Francisc nu a primit niciodată bani de la biserică, chiar înainte de a fi numit noul papă. În 2001, Vaticanul a fost cel care a confirmat că Papa Francisc a rămas mereu fidel filozofiei sale iezuite – un ordin de preoți romano-catolici care jură jurământ de sărăcie, castitate, supunere față de Hristos și ascultare față de Papă -. În ciuda acestui fapt, Papa are multe bunuri care pe care le primește atunci când este numit în funcție și care pot fi luate în considerare cu siguranță atunci când vorbim despre ce avere avea Papa Francisc.

Papa Francisc are o avere estimată la 25 de milioane de dolari, conform presei de peste Ocean, datorită tuturor bunurilor de care s-a bucurat din poziția sa de papă al bisericii catolice. Avea la dispoziție 5 mașini, care pot fi trecute ca parte a averii sale nete. În ciuda faptului că nu a folosit banii pe care îi primea lunar de la biserica catoliză, și aceștia contează cu siguranță ca parte a averii sale nete. Ca să nu mai vorbim că biserica catolică are o valoare netă imensă doar din bunurile pe care le posedă.

Fără palat, fără aur: Papa care a ales simplitatea

Papa Francisc a devenit renumit pentru că a evitat opulența. A purtat veșminte simple, a folosit un Ford Focus modest pentru transportul în Vatican și a susținut constant situația săracilor, a imigranților și a celor marginalizați. În Buenos Aires, cu mult înainte de a fi ales pontif, se știa că îi hrănește și îngrijește personal pe cei fără adăpost – un obicei la care nu l-a renunțat niciodată nici măcar în calitate de lider global a 1,3 miliarde de catolici.

Chiar înainte de a deveni Papă, Francisc – născut Jorge Mario Bergoglio – își acorda timp pentru a celebra Liturghia cu lucrătorii sexuali și persoanele fără adăpost în orașul său natal, Buenos Aires, iar când a fost numit cardinal, a optat în continuare să-și gătească singuri mesele.

De asemenea, Francisc i-a surprins pe mulți când s-a întors la hotelul său la câteva ore după ce a fost ales papă pentru a-și plăti factura și a-și ridica bagajele și a dus microbuzul înapoi la locuința lui împreună cu ceilalți cardinali, în loc să folosească mașina papală. „Am venit cu autobuzul, așa că mă voi duce acasă cu autobuzul”, a spus el atunci.

Pontiful poate alege unde să locuiască în Vatican. Majoritatea locuiesc în marele Palat Apostolic, cunoscut și sub numele de Palatul Papal, care este situat la nord de Bazilica Sf. Petru. Francisc, însă, a dorit să locuiască într-o cazare mai modestă, în conformitate cu principiile sale, așa că a optat pentru a se muta într-o suită mai mică, cu două camere, în cadrul pensiunii Domus Sanctae Marthae.

În loc să locuiască în apartamentul grandios penthouse palațial de la ultimul etaj – care are peste 12 camere, camere pentru personal, o terasă și vederi extinse asupra Romei – el a ales să stea în pensiunea obișnuită pentru a găzdui cardinalii veniți în vizită și a optat să-și ia masa în sala de mese comună.

De obicei, papii lasă totul moștenire Sfântului Scaun, guvernului central al Bisericii Romano-Catolice, dar când Benedict al XVI-lea a murit în 2022, situația lui a fost mai complexă, deoarece se pensionase din cauza unei stări de sănătate cu nouă ani în urmă.

Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean

Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea, a declarat miercuri viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko, în timp ce în presă au apărut detalii despre o propunere americană pentru un acord în urma căruia Ucraina ar ceda aproape toate teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează Reuters.

„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei bazele mai puternice de care are nevoie pentru a se regrupa şi a reveni cu mai multă violenţă”, a scris Svîrîdenko pe X.

„Poporul nostru nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace”, a adăugat ea.

În această săptămână, presa internaţională a relatat detalii despre o propunere amplă a Washingtonului pentru un acord între Kiev şi Moscova, care presupune recunoaşterea oficială a peninsulei ucrainene ocupate Crimeea ca fiind a Rusiei, precum şi păstrarea de către Moscova a controlului de facto asupra marii părţi din teritoriile ucrainene capturate.

Pe de altă parte, Ucraina a militat pentru o încetare totală, imediată şi necondiţionată a focului, negocierile urmând să aibă loc după stabilirea acestui armistiţiu.

„O încetare completă a focului – pe uscat, în aer şi pe mare – este primul pas necesar”, a declarat Svîrîdenko, adăugând că, în cazul în care Moscova optează pentru o pauză limitată, Kievul va răspunde la fel.

Negocierile de aderare la UE: Moldova finalizează screening-ul pentru trei clustere din șase

Republica Moldova a finalizat procesul de screening pentru trei din cele șase clustere tematice în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, informează publicația ucraineană Evropeiskaya Pravda, scrie democracy.md.

Potrivit unui reprezentant al Comisiei Europene, până la sfârșitul lunii mai 2025, Moldova va încheia screening-ul și pentru al patrulea cluster. Până acum, au fost finalizate clusterele:

  • Clusterul 1: Probleme fundamentale
  • Clusterul 2: Piața internă
  • Clusterul 6: Relații externe

De asemenea, screening-ul pentru Clusterul 3: Competitivitate și dezvoltare incluzivă este în curs de finalizare și se estimează că va fi încheiat până la sfârșitul lunii mai.

„Reuniunile bilaterale de screening cu Moldova vor continua până la finalul anului 2025. Moldova s-a prezentat foarte bine pregătită și a fost receptivă la acest proces”, a declarat oficialul european.

Potrivit sursei, Moldova, care a început negocierile de aderare în același timp cu Ucraina, a înregistrat un avans considerabil și ar putea deschide negocierile oficiale pentru Clusterul 1 mai devreme decât Ucraina.

Diplomați europeni au precizat că „Ungaria blochează progresul negocierilor Ucrainei”, fapt ce ar putea determina Uniunea Europeană să continue procesul de aderare cu Moldova independent de Ucraina.

Astfel, o conferință interguvernamentală cu Republica Moldova ar putea avea loc provizoriu în septembrie 2025. Aceasta ar fi organizată de statul care deține președinția Consiliului UE – până la 1 iulie 2025, Polonia, urmată de Danemarca.

Oficialii europeni subliniază că procesul de aderare al Moldovei nu este condiționat de cel al Ucrainei, ceea ce permite avansarea separată a negocierilor.

Vasilisa și Anatol Mârzenco: Despre statutul de bunici, greșeli iertate, afaceri nereușite și nu doar
Articolul anterior
Dana Marchitan deja știe cum își va convinge feciorul să mănânce sănătos
Articolul următor
Close menu