Rafinăria rusă Taif-NK din regiunea Tatarstan își închide operațiunile din cauza suprastocului de produse petroliere.
Această rafinărie cu o capacitate de producţie 150.000 de barili pe zi de produse petroliere sau de procesare a 7,3 milioane tone de petrol pe an, ar fi prima jertfă a embargoului impus de Occident la achiziţiile de petrol rusesc, ca urmare a invaziei Ucrainei, transmite Mold-street.com.
Procedurile de oprire a activităţii a acestei rafinării (controlate de patru miliardari ruşi, inclusiv doi feciori ai fostului lider al Tatarstanului Minitmir Şaimiev) au fost iniţiate la începutul lunii aprilie şi urmau a fi finalizate pe 7 aprilie, scrie business-gazeta.ru.
Presa de specialitate susţine că sistarea activităţii acestei rafinării ar marca o nouă tendință în industria petrochimică a Rusiei şi în scurt timp am putea asista şi la alte proceduri de sistarea a activităţii unor rafinării din această ţară.
De sistuaţia creată profită India şi China, care au început să cumpere cantităţi mai mari de petrol rusesc marca Urals, pentru că se vinde cu un discount de circa 25%.
În consecinţă cele două mari puteri economice au redus achiziţiile de petrol din Arabia Saudită.Publicitate
Prețurile la petrolul au rămas destul de stabile în această săptămână, cotaţia mărcii Brent echilibrându-se ușor peste pragul de 100 de dolari pe baril.
Temerile legate de întreruperile aprovizionării în Rusia au fost puse temporar în spate de vastul inventar coordonat de Agenţia Internaţională pentru Energie, care a ajutat foarte mult la aplatizarea curbelor futures ale tuturor celor trei valori de referință cheie ale țițeiului.
Un alt factor a fost prelungirea blocajelor COVID în China, în special în Shanghai, care au ajutat, de asemenea la menţinerea preţurilor, dar rămâne de văzut cât timp va dura pentru ca temerile de perturbare de pe piaţa petrolieră să reapară din nou.
În plus împreună cu stocul de 180 de milioane de barili al SUA, țările din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie a anunţat că vor scoate pe piaţă 60 de milioane de barili de stocuri strategice. în următoarele șase luni, Japonia luând un rol principal în mijlocul angajamentelor relativ timide ale altora, angajându-se să elibereze 15 milioane de barili.
Cărbunele rusesc interzis abia din august
Săptămâna trecut Comisia Europeană a anunţat că statele UE vor interzice achiziţiile de cărbune rusesc, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.
Acum aflăm că aceasta se va face cu întârziere. Astfel aprobarea de către Uniunea Europeană a interdicției importurilor de cărbune din Rusia ar intra în vigoare de la jumătatea lunii august, ca urmare a lobby-ului intern din partea Germaniei pentru a prelungi termenul limită cât mai mult posibil pentru a permite cumpărarea obișnuită în perioada de patru luni de inactivitate.