O mare rafinărie rusească îşi sistează activitatea din cauza suprastocului de produse petroliere

Rafinăria rusă Taif-NK din regiunea Tatarstan își închide operațiunile din cauza suprastocului de produse petroliere.

Această rafinărie cu o capacitate de producţie 150.000 de barili pe zi de produse petroliere sau de procesare a 7,3 milioane tone de petrol pe an, ar fi prima jertfă a embargoului impus de Occident la achiziţiile de petrol rusesc, ca urmare a invaziei Ucrainei, transmite Mold-street.com.

Procedurile de oprire a activităţii a acestei rafinării (controlate de patru miliardari ruşi, inclusiv doi feciori ai fostului lider al Tatarstanului Minitmir Şaimiev) au fost iniţiate la începutul lunii aprilie şi urmau a fi finalizate pe 7 aprilie, scrie business-gazeta.ru.

Presa de specialitate susţine că sistarea activităţii acestei rafinării ar marca o nouă tendință în industria petrochimică a Rusiei şi în scurt timp am putea asista şi la alte proceduri de sistarea a activităţii unor rafinării din această ţară.

De sistuaţia creată profită India şi China, care au început să cumpere cantităţi mai mari de petrol rusesc marca Urals, pentru că se vinde cu un discount de circa 25%.

În consecinţă cele două mari puteri economice au redus achiziţiile de petrol din Arabia Saudită.Publicitate

Prețurile la petrolul au rămas destul de stabile în această săptămână, cotaţia mărcii Brent echilibrându-se ușor peste pragul de 100 de dolari pe baril.

Temerile legate de întreruperile aprovizionării în Rusia au fost puse temporar în spate de vastul inventar coordonat de Agenţia Internaţională pentru Energie, care a ajutat foarte mult la aplatizarea curbelor futures ale tuturor celor trei valori de referință cheie ale țițeiului.

Un alt factor a fost prelungirea blocajelor COVID în China, în special în Shanghai, care au ajutat, de asemenea la menţinerea preţurilor, dar rămâne de văzut cât timp va dura pentru ca temerile de perturbare de pe piaţa petrolieră să reapară din nou.

În plus împreună cu stocul de 180 de milioane de barili al SUA, țările din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie a anunţat că vor scoate pe piaţă 60 de milioane de barili de stocuri strategice. în următoarele șase luni, Japonia luând un rol principal în mijlocul angajamentelor relativ timide ale altora, angajându-se să elibereze 15 milioane de barili.

Cărbunele rusesc interzis abia din august

Săptămâna trecut Comisia Europeană a anunţat că statele UE vor interzice achiziţiile de cărbune rusesc, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

Acum aflăm că aceasta se va face cu întârziere. Astfel aprobarea de către Uniunea Europeană a interdicției importurilor de cărbune din Rusia ar intra în vigoare de la jumătatea lunii august, ca urmare a lobby-ului intern din partea Germaniei pentru a prelungi termenul limită cât mai mult posibil pentru a permite cumpărarea obișnuită în perioada de patru luni de inactivitate.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Șeful NATO anunță planuri pentru o prezență militară majoră pe flancul estic
Articolul anterior
Fumatul, interzis pe plajele din Barcelona începând cu luna iulie
Articolul următor