Fost soldat britanic, capturat de Rusia în Mariupol și defilat ca un trofeu la televiziunea de stat din Moscova

Un al doilea luptător britanic care a luptat alături de trupele ucrainene a fost defilat la televiziunea de stat rusă după capturarea sa la Mariupol.

Shaun Pinner, un fost soldat britanic în vârstă de 48 de ani, luptase alături de marinarii ucraineni împotriva forțelor ruse care au invadat țara vecină în urmă cu aproape două luni.

El a apărut într-un scurt videoclip de propagandă difuzat de presa rusă sâmbătă seara. În videoclip, el spune, potrivit Independent: „Bună, sunt Shaun Pinner. Sunt cetățean al Marii Britanii. Am fost prins la Mariupol. Fac parte din Brigada 36 a Primului Batalion de Marină Ucraineană.

„Am luptat în Mariupol între cinci până la șase săptămâni și acum sunt în Republica Populară Donețk.”

Pinner, originar din Bedfordshire, lupta alături de prietenul său, Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, primul voluntar britanic capturat de forțele ruse.

Pinner s-a mutat în Ucraina în urmă cu patru ani și a locuit cu soția sa în Donbas, unde s-a luptat cu separatiștii susținuți de Kremlin înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă.

El a spus pentru Mail on Sunday din ianuarie: „Sunt aici pentru a-mi apăra familia și orașul care m-a adoptat. Rusia a început acest război. Este finanțat de Rusia și condus de Rusia, dar ne vom lupta cu ei, nu vă înșelați în privința asta.”

Cei doi au luptat și împotriva Statului Islamic

O imagine distribuită pe contul de Twitter al lui Aslin, care este condus în prezent de unul dintre prietenii săi, îl arăta pe britanic încătușat, cu leziuni la ochi și la frunte.

O postare pe Twitter spunea: „Tocmai am primit asta, se pare că l-au luat pe Aiden”.

Aslin s-a mutat în Ucraina în 2018 și s-a alăturat ulterior forțelor armate ale națiunii, dar a fost forțat să se predea în urmă cu două zile, după ce atacurile rusești au întrerupt aprovizionarea și muniția orașului-port asediat.

Jayson Pihajlic, care a luptat împotriva Statului Islamic alături de Pinner și Aslin în Forțele Democratice Siriene, a spus că bărbații sunt „luptători pentru democrație” și că activau „ca voluntari, nu mercenari”.

El a spus pentru The Guardian: „Este oribil de văzut. În mod evident, sunt bătuți și asta este cel puțin ce putem spune – cine știe ce se mai întâmplă.”

„Sunt etichetați ca mercenari, dar acești băieți nu sunt mercenari – sunt soldați ucraineni, în uniformă”.

sursa: www.dcnews.ro

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Paștele Catolic 2022: La Vatican, Papa Francisc a spus în ucraineană „Hristos a Înviat!”
Articolul anterior
A fost arestat amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră. Osipov trebuia să se asigure că nava ,,Moskva” poate să facă față unui atac cu rachete
Articolul următor