Niciun apărător de la Mariupol nu s-a predat. Furioasă, Rusia dă un nou ultimatum: „Să înceteze lupta și să depună armele”. Sunt de zece ori mai multi ruși

Rusia a dat un nou ultimatum miercuri forțelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol pentru a depune armele, după ce marți niciunul dintre ei nu s-a predat în cele două ore alocate de Moscova pentru a face această, relatează EFE, citată de Agerpres.

„În pofida iresponsabilitatii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forțele armate ruse – ghidate de principii pur umanitare – oferă din nou militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor să înceteze lupta și să depună armele la ora locală 14:00 (11:00 GMT)”, a declarat șeful Centrului de control pentru apărarea națională, generalul-colonelul Mihail Mizintev.

Generalul rus a asigurat că Rusia garantează securitatea și viață celor care se vor preda miercuri.

El a indicat că marți, „la ora locală 22:00 (19:00 GMT), nimeni nu a venit pe coridorul (umanitar) indicat”.

Rusia a atribuit eșecul ultimatumului de marți dat rezistenței ucrainene, baricadată în imensă oțelărie, încercuită de forțele ruse, „autorităților de la Kiev care continuă să-și inducă în eroare oamenii, convingandu-i de presupusă absența a capacităților de evacuare”.

Mizintev afirmă că trupele ucrainene și batalionul Azov, care opun în continuare rezistență în combinat, „sunt conștienți de situația lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aștepta tribunalul militar”.

Într-un apel plin de tragism, comandantul ucrainean al puscasilor marini baricadați în oțelărie a cerut evacuarea într-o țară terță, potrivit DPA.

„Inamicul ne depășește numeric de 10 la 1”, afirmă Serhii Volina, comandantul Brigăzii a 36-a de pușcăși marini ucraineni într-un mesaj video de un minut publicat miercuri pe pagină să de Facebook. „Lansăm un apel către toți liderii lumii să ne ajute”, declara el în ceea ce pare un ultim strigat de ajutor.

Azovstali este ultimul punct al rezistenței ucrainene în orașul-port Mariupol, unde lupte grele se dau încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar în tunelurile combinatului s-ar adăposti numeroși civili, chiar copii, în afară de militari.

Volina a cerut o „procedura de extracție” pentru că toți soldații rămași din garnizoană Mariupol, cei peste 500 de combatanți răniți și sute de civili să fie duși în siguranță pe teritoriul unei terțe țări.

Sub asediu total de la 1 martie, zona urbană și portul din Mariupol sunt aproape complet distruse.

Potrivit informațiilor părții ruse, circa 2.500 de soldați ucraineni și 400 de mercenari străini s-ar află baricadați în combinatul siderurgic. Partea ucraineană susține însă că acolo s-ar află și circa 1.000 de civili și a cerut în repetate rânduri Moscovei organizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranță.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Primul primar musulman al Londrei a câștigat al treilea mandat

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al capitalei britanice care obține un al treilea mandat, a anunțat media britanică după numărarea tuturor voturilor.

Primul primar musulman al Londrei a câștigat al treilea mandatFoto: știrileprotv.ro

Khan – în vârstă de 53 de ani, fiul unor imigranți pakistanezi și primul primar musulman al Londrei – a obținut 1.088.000 de voturi, față de 813.000 candidata conservatoare Susana Hall, transmite știrileprotv.ro.

Sadiq Khan conduce capitala britanică din 2016, succedându-i lui Boris Johnson, care a avut două mandate succesive de primar înainte de a deveni prim-ministru.

Peste 2.000 de consilii locale alese la scrutinul de joi

Alte victorii ale laburiștilor erau așteptate după alegerile locale de joi, un semnal înaintea alegerilor naționale din acest an, care, potrivit sondajelor, l-ar putea aduce la putere pe liderul laburist Keir Starmer și ar putea pune capăt celor 14 ani de guvern conservator.

Alegătorii au votat joi pentru mai bine de 2.000 de mandate ale consiliilor locale din Anglia și pentru câteva fotolii importante de primari, inclusiv în capitala Londra.

Incendiu într-un bloc locativ din municipiul Chișinău. Pompierii au intervenit în forță

Un incendiu s-a produs astăzi, 5 mai, într-un bloc locativ din municipiul Chișinău. S-a stabilit că focul a cuprins balconul unui apartament.

Potrivit IGSU, în după amiaza zilei de 5 mai curent, în jurul orei 15:22, pompierii din municipiul Сhișinău au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc de locuit de pe strada Dumitru Râșcanu 4.

Conform primelor informații, focul a cuprins balconul unui apartament de la etajul patru. La fața locului pentru stingerea arderii au intervenit trei echipe de salvatori. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:37. 

La moment, forțele IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului. Victime nu au fost raportate.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore pompierii  și salvatorii au intervenit în 74 situații de risc.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite.

Doar trei partide ar accede în Parlament în cazul unor anticipate. Care sunt acestea
Articolul anterior
Asistenţă juridică gratuită pentru refugiații ucraineni ajunși în Moldova
Articolul următor