Incendiu uriaș la combinatul chimic Dmitrievski, cel mai mare din Rusia

Combinatul chimic Dmitrievski, cel mai mare din Rusia, aflat în orașul Kineshma, a fost cuprins de un incendiu uriaș. Autoritățile ruse nu au raportat încă morți sau răniți.

Combinatul chimic Dmitrievski este cel mai mare producător de solvenți chimici și acetat de butil din Rusia și unul dintre cei mai importanți furnizori de astfel de substanțe din Europa, transmite newsweek.ro.

Facilitatea din orașul Kineshma se află la circa 950 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina și la aproximativ 400 de kilometri de Moscova.

Imaginile de la fața locului sunt dramatice, dar, deocamdată, autoritățile ruse nu au raportat morți sau răniți și nici nu se cunoaște ce s-a întâmplat exact în incinta Combinatului Dmitrievski, informează mirror.co.uk.

Marșul Solidarității a paralizat traficul din centrul capitalei. Transportul public a fost redirecționat

Primăria municipiului Chișinău informează despre traficul afectat din centrul capitalei în urma desfășurării „Marșului Solidarității”. Prin urmare, este blocată circulația troleibuzelor care traversează strada București.

„Prin urmare la indicația agenților de patrulare, troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează:

– Ruta nr. 28 circulă pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tur/retur;

– Ruta nr. 34 – redirecționată pe str. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea;

– Ruta nr. 17 – redirecționată pe bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. C. Negruzzi – Gara Feroviară.

Menționăm că, la indicația agenților de patrulare pot apărea redirecționări inopinante”, se arată în comunicatul emis de Primăria municipiului Chișinău.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Taxiurile zburătoare vor fi testate deasupra Parisului în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete. Noile vehicule nu vor disponibile pentru publicul larg.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor OlimpiceImagine simbol

„Vom experimenta această premieră mondială în timpul Jocurilor Olimpice. Este un progres tehnologic care ar putea fi de folos”, a spus Vergriete, potrivit ziarului Le Parisien, transmite adevarul.ro.

Taxiul aerian VoloCity de la Volocopter a trecut prin peste 2.000 de teste, dar aceasta va fi prima dată când va fi folosit în public.

Potrivit companiei, „taxiul aerian VoloCity este pregătit să transporte pasageri între noduri cheie din transport, cum ar fi gările și aeroporturile. Acest lucru va permite transportul fără opriri și mai rapid”.

Taxiul are doar două locuri și funcționează cu ajutorul unui motor electric și ar putea fi utilizat, în viitor, în principal ca ambulanță și pentru alte servicii de urgență.

Scopul principal al testării în timpul jocurilor este de a evalua costurile operaționale și nivelurile de zgomot.

Pentru a transporta pasageri în mod comercial, VoloCity trebuie să obțină certificare de la Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA). Volocopter își propune să primească certificarea până în toamna acestui an.

La începutul acestui an, compania a fost aproape de faliment, după ce a investit aproximativ 650 de milioane de dolari în dezvoltare.

Acum, după ce a realizat primele modele, compania se confruntă cu o opoziție în Franța. Sunt voci care spun că taxiul nu este chiar atât de nepoluant, iar autoritatea franceză de mediu a măsurat nivelul de zgomot al unui taxi aerian în zbor la 65 de decibeli și a concluzionat că nu a fost atât de silențios pe cât promiteau reprezentanții firmei.

O organizație de mediu, French Nature Environment, a lansat o petiție pentru interzicerea vehiculelor și are peste 15.500 de semnături.

Potrivit Politico, conceptul de taxiuri aeriene de la Paris în timpul Jocurilor Olimpice a apărut de la președintele francez Emmanuel Macron, cu scopul de a prezenta inovația în Franța.

Dirk Hoke, CEO al Volocopter, consideră că taxiurile aeriene vor face concurență serioasă transportul tradițional la sol până la sfârșitul deceniului.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut medalia de aur la un concurs desfășurat în SUA

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut aurul în SUAFoto: newsmaker.md

La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor dori să studieze în cadrul instituției. Acum, cu un loc pe podiumul finalei, bursa tinerilor a devenit și mai mare. Precizările au fost făcute de de tatăl unuia dintre tineri, transmite newsmaker.md.

Tatăl unuia dintre tinerii inventatori a scris pe o rețea de socializare că fiul său Gabriel și prietenul lui Valeriu au participat la concursul internațional de invenții Genius. Tinerii s-au calificat în marea finală internațională, care a avut loc la Universitatea Rochester din statul New York, SUA.

„Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze la ei (dacă iau loc pe podium în finala, bursa devine și mai mare)”, a scris bărbatul pe o rețea de socializare pe 12 iunie.

Iar în seara zilei de 15 iunie, el a anunțat că „cei doi tineri inventatori din Moldova au luat medalia de AUR”.

„Ieri seară au fost anunțate rezultatele, spuneam ca însăși performanța de a fi ajuns în finală era admirabilă, dar juriul a apreciat proiectul din Moldova cu medalia de AUR, totuși – acea invenție a lor de extragere autonomă a apei din aer, care funcționează cu energie solară prin panouri fotovoltatice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus, care poate fi pusă oriunde în câmp și poate produce 15 litri de apă mineralizată potabilă pe zi la scară mică sau tone de apă pe zi pentru irigare în agricultură la scară mare.

Acești tineri din Moldova au fost ascultați aici, juriul de aici chiar s-a uitat în cifre, parametri, impact real din lumea reală, costuri de producție, experiența lor de concepere a produsului și ce beneficiu aduce invenția pentru rezolvarea a două probleme majore globale – apa potabilă și alimentele. Le-au dat întrebări profunde, ca de la ingineri la ingineri. Și la urmă au oferit echipei din Moldova medalia de aur la acest concurs prestigios”, a comunicat bărbatul.

Designerul Elena Bivol este însărcinată pentru a doua oară
Articolul anterior
ANSA retrage din comerț 3.400 de litri de băutură răcoritoare
Articolul următor