Mama fetiței de 3 luni ucisă la Odesa: ,,Au fost cele mai frumoase 40 de săptămâni din viața mea”

Un bebeluș de trei luni a murit sâmbătă în blocul lovit de rachete rusești în Odesa. Mama și bunica ei au fost ucise și ele în atacul în care au murit 8 oameni și 18 au fost răniți, relatează site-ul săptămânalului ucrainean Novoe Vremya.

Printre victimele atacului rus cu rachetă din 23 aprilie asupra Odesei s-au numărat Valeria Glodan, mama ei și fiica de trei luni, Kira. Iuri Glodan a postat pe rețelele de socializare fotografii cu soția și fiica lui și un mesaj în care plânge moartea lor. „Dragile mele, în Împărăția Cerurilor! Sunteți în inimile noastre!”, a scris Iuri. Valeria și Iuri se căsătoriseră pe 30 august 2019, iar pe 4 ianuarie 2022 s-a născut primul lor copil, o fetiță, Kira.

Atacul cu rachete de la Odesa a stârnit un puternic val de emoție, după ce s-a aflat că printre victime se numără un bebeluș de 3 luni. Și președintele Vladimir Zelenski și-a exprimat furia în conferința de presă pe care a ținut-o într-o stație de metrou din Kiev.

Imaginile cu micuța Kira și mama ei, Valeria Glodan, distribuite pe toate rețelele sociale, au devenit un nou simbol al tragediei ucrainene, transmite Digi24.ro.

„Au fost cele mai frumoase 40 de săptămâni din viața mea. Fetița noastră are o lună acum. Tati i-a adus primul buchet de flori. E un nou nivel de fericire”, scria Valeria Glodan, mama Kirei, la începutul lunii februarie, pe Instagram, unde a postat și o fotografie cu ea în timpul sarcinii.

Valeria Glodan terminase jurnalismul, potrivit contului ei de Facebook, și lucra în comunicare. 

Soțul ei, Iuri, lucrează într-un restaurant. El a postat sâmbătă seară câteva fotografii cu familia lui ucisă în bombardament și mesajul că nu îi va uita niciodată. 

Imaginea cu Valeria ținând-o în brațe pe Kira, care bea lapte din biberon, s-a viralizat pe toate rețelele sociale, oameni din întreaga lume exprimându-și compasiunea, și a devenit un nou simbol al tragediei ucrainene.

Și președintele Vladimir Zelenski a amintit de drama de la Odesa în conferința de presă pe care a ținut-o sâmbătă într-o stație de metrou din Kiev.

„Un bebeluș de 3 luni a murit. Au omorât un bebeluș de 3 luni. Războiul a început când bebelușul acesta avea o lună. Vă puteți măcar imagina ce se întâmplă? Sunt niște nenorociți. Nenorociți. Nu am alte cuvinte. Pur și simplu, nenorociți”, a spus Zelenski despre ruși.

Drama familiei din Odesa a cărei bebeluș a murit: 40 de săptămâni fericite
Drama familiei din Odesa a cărei bebeluș a murit: 40 de săptămâni fericite
Drama familiei din Odesa a cărei bebeluș a murit: 40 de săptămâni fericite
Drama familiei din Odesa a cărei bebeluș a murit: 40 de săptămâni fericite
Drama familiei din Odesa a cărei bebeluș a murit: 40 de săptămâni fericite

Ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov a avut o întrevedere cu Igli Hasani, Ministru pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov s-a aflat ieri, 27 aprilie, la Tirana, unde a avut o întrevedere productivă cu Igli Hasani, Ministru pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania.

Cristina Gherasimov, la Tirana: Avem aceleași aspirații europeneFoto: Gov.md

Aceasta este cea de-a doua țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, pe care oficiala de la Chișinău o vizitează în aceste zile, pentru a consolida dialogul politic bilateral și a cunoaște mai îndeaproape experiența de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

„Am discutat cu omologul meu despre drumul Albaniei spre Uniunea Europeană, despre agenda europeană a țărilor noastre și am menționat importanța schimbului de bune practici cu instituțiile din Republica Moldova. Aceasta ne-ar ajuta să fim mai rapizi și mai eficienți în procesele de adoptare a standardelor europene și a aquis-ului comunitar. Suntem, totodată, interesați în experiența acumulată de Albania, în sectoarele-cheie, pe durata celor doi ani ai negocierilor de aderare”, a menționat Cristina Gherasimov după întrevederea cu oficialul albanez.

De asemenea, ea i-a mulțumit ministrului Igli Hasani pentru discuție și și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare constantă în domeniul aderării la UE între țările noastre. „Avem aceleași aspirații europene, iar o bună cooperare la nivel instituțional ar putea genera și inițiative din partea societății civile, a mediului academic sau de afaceri, care să contribuie la realizarea obiectivului strategic de integrare europeană”, a spus, la Tirana, viceprim-ministra Cristina Gherasimov.

Foto: Gov.md

Școala de Muzică ,,Maria Bieșu” din Chișinău a împlinit 50 de ani de la fondare

Primăria municipiului Chișinău informează că Școala de Muzică „Maria Bieșu” din Capitală a împlinit 50 de ani de la fondare. Cu această ocazie a fost organizat un concert jubiliar cu genericul: „50 de ani suntem Muzică Și Muzică dăruim”.

Școala de Muzică Maria Bieșu a împlinit 50 de ani de la fondareFoto: Primăria Chișinău

Evenimentul a fost organizat ieri, 27 aprilie, la Sala cu Orgă de către Primăria Chișinău și Școala de Muzică „Maria Bieșu”.

Acesta a fost dedicat activității prodigioase pe parcursul a 50 de ani, desfășurate în domeniul învățământului artistic extrașcolar și contribuția substanțială în educarea tinerei generații, în spiritul valorilor culturale naționale.

Protagoniștii concertului au fost:

– Corul Școlii, dirijor Tatiana Fanian, maestru de concert Elizaveta Bondari;

– Ansamblul de chitariști, profesor Nicolae Ceaus;

– Orchestra de acordeoniști CONSONANS, conducător Tatiana Cantemirova;

– Ansamblul de violoniști DIVERTISMENT, conducător Elena Soțchii, maestru de concert Sergiu Soțchii;

– Soliști: Igor Podgoreanu – Artist Emerit, Valentin Tuhari – Om Emerit, Tatian Gavriliță, Mihai Duminică și Elevii Școlii de Muzică „Maria Bieșu”;

– Invitat special: Vladimir Dragoș – Artist al Poporului, maestru de Concert Nichita Popov.

Școala de Muzică pentru copii nr. 3 a apărut în anul 1974, cu un contingent de 60 de elevi. La 25 octombrie 2012, Primăria Chișinău a conferit instituției, numele unei legende a muzicii academice, Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu. 

În prezent, peste 400 de elevi studiază la Școala de Muzică „M. Bieșu”, instruiți de o echipă de 52 de profesori dedicați. Elevii sunt instruiți în cadrul secției pian de bază, instrumente cu coarde, instrumente populare, instrumente aerofone și de percuție și secția canto. 

În instituție activează cu succes orchestra de acordeoniști „Consonans”, ansamblul de violoniști „Divertisment”, ansamblul de chitariști „Picado”, corul claselor minore și superioare.

Prin toate activitățile sale, Şcoala de Muzică „Maria Bieșu”, contribuie plenar la educația artistică a tinerilor, având un impact pozitiv asupra personalităţii fiecărui elev.

În palmaresul școlii aceștia aduc diplome și medalii, participând la diverse festivaluri, concursuri municipale, naționale și internaționale.

Un vlogger din România, impresionat după prima sa vizită în Chișinău. Tânărul dezvăluie câteva lucruri care i-au plăcut în țara noastră

Marius Marina, un blogger român, a povestit pe canalele sale de socializare cum i s-a părut prima sa vizită în municipiul Chișinău. Tânărul a rămas impresionat, acesta spune că Chișinăul este mult mai curat decât capitala României. Marius a dezvăluit câteva lucruri care i-au plăcut în Republica Moldova. ,,Primul lucru și cel mai important – oamenii, al doilea lucru – faptul că țigările nu sunt expuse la vânzare, sunt ascunse, nu se fac reclame, dacă te-ai lăsat și ai tentație, nu le vezi, nu-ți face poftă. Pe terase nu se fumează, doar în locuri special amenajate. Faptul că nu sunt săli de jocuri decât foarte rare și acestea fără să se facă reclamă excesivă. După ora 22 nu se mai vinde alcool în unitățile de comerț. Curățenia pe străzi mi-a plăcut foarte mult, nu vezi chiștoace pe străzi, însă poți să vezi personalul de la spații verzi măturând constant”.

Mâncarea în Republica Moldova este excepțională. M-au dat pe spate vinăriile, încercați să căutați locuri speciale, cu mâncare bună, vinuri deosebite și atmosferă extraordinară. Cu siguranță, mai sunt lucruri ce mi-au plăcut în Republica Moldova”.

Bloggerul român a spus că în municipiul Chișinău sunt multe locuri de parcare gratuite, însă sunt slabe șanse ca acestea să fie libere.

„Am parcat mașina în parcul din fața Guvernului R. Moldova și ghiciți cât am plătit parcarea: zero lei. Asta poate fi o chestie utilă și plăcută, dar destul de nasoală pentru că nu găsești locuri de parcare goale din cauză că sunt fără plată și atunci toată lumea își lasă mașina poate pe toată ziua și așa mai departe. Am mai observat că sunt o grămadă de parcări cu plată, care sunt închise și cu barieră, dar care sunt foarte scumpe și chiar dacă locurile publice sunt gratis, cele cu plată sunt destul de scumpe”, a spus bloggerul.

Marius Marina a subliniat că orașul Chișinău este la fel de curat ca și orașul Oradea, însă dacă l-ar compara cu Bucureștiul, Chișinăul este mult mai curat decât capitala României.

„Încă un mare bravo pentru R. Moldova este că în magazine, stații PECO și așa mai departe, țigările nu sunt afișate la vedere, dar trebuie să ceri. Ele nu sunt afișate încât să fii tentat și e un sistem destul de bun pe care l-am mai văzut și în Danemarca și mi se pare foarte bun, deși sunt fumător”, a mai spus bloggerul, conform www.stiri.md.

Totuși, Marius Marina a enumerat și câteva aspecte negative ale orașului Chișinău. El s-a arătat nemulțumit că sunt foarte puține coșuri de gunoi pe străzile Capitalei și uneori a fost nevoit să meargă și sute de metri pentru a arunca gunoiul. De asemenea, bloggerul a spus că o altă problemă cu care se confruntă orașul Chișinău este starea proastă a drumurilor.

Bucea a revenit la normalitate: Localnicii au mers la slujba divină în Noaptea de Înviere
Articolul anterior
Șor a adus Focul Haric în Moldova. Voronin i-a mulțumit: ,,Este un adevărat patriot”
Articolul următor