Care sunt simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută. Primul caz din România, o fetiţă de 5 ani

A apărut primul caz de hepatită severă de cauză necunoscută în România. Este vorba de o fetiţă de 5 ani, din zona Bucureşti-Ilfov. Copilul a fost internat pe 4 aprile şi este încă în spital, din fericire, în stare stabilă. Sursa infectarii rămâne o necunoscută.

Fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nici nu ar fi intrat în contact cu alte persoane care suferă de afecţiuni similare. Dar simptomele ei sunt asemănătoare cu alte 169 de cazuri raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lume. Avem astfel de-a face cu o hepatită care nu este declanşată de virusurile hepatice cunoscute. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite, scrie observatornews.ro. 

Ce spun specialiştii despre noua hepatită

Adriana Pistol, șefă INSP: Este un caz de hepatită incertă de etiologie necunoscută. (…) Astfel de forme ajung doar în spitale.

Adrian Marinescu, medic infecţionist din România: Medicul va trebui să fie mai atent în următoarea perioadă şi să ia în calcul situaţiile în care copilul are o simptomatologie digestivă sau în momentul în care are nişte analize hepatice modificate, ar trebui să ia în calcul inclusiv ipoteza că e un adenovirus.

Henry Schiau, medic pediatru: Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală. 

Acest nou tip de hepatită afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces. Primele cazuri de boală au apărut la începutul lunii aprilie.

În Regatul Unit,

copiii de până în cinci ani au început să se îmbolnăvească pe capete. Astfel, de la 10 cazuri pe 5 aprilie, medicii britanici s-au trezit cu 73 în doar trei zile. Iar numărul a continuat să crească de la o zi la alta. Din nefericire, un copil a murit, iar alţi 17 au avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Mai exact, unul din zece mici pacienti a ajuns pe masa de operaţie. 

Care este sfatul medicilor 

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să monitorizeze starea generaală a copiilor şi să fie foarte atenţi ca aceştia să se spele des pe mâini. Asta din cauza faptului că, potrivit primelor cercetări care s-au făcut în legătură cu această boală, se pare că de vină pentru aceste îmbolnăviri ar fi un adenovirus, care de obicei este responsabil pentru apariţia faringitei, conjuctivitei sau bronşitei. În 74 dintre cazurile de îmbolnăvire a fost detectată prezenţa acestui adenovirus. 

De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi la anumite simptome, cum ar fi oboseală excesivă, scărpinatul excesiv la cei mici, scaunele foarte moi sau pielea de culoare gălbuie. Pot apărea de asemenea şi simptome ca sângerări sau chiar stări de ameţeală, şi spun medicii, atunci este momentul în care părinţii ar trebui să se prezinte cu cei mici la spital. 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti spun că nu au primit deocamdată nicio indormare oficială din partea Ministerului Sănătăţii sau din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a face vreo anchetă epidemiologică în acest caz.

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală

Locul și data desfășurării: Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Descrierea evenimentului:  Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Anastasia Volochkova i-a luat locul lui Ivan Urgant la Pervîi Canal
Articolul anterior
Viața pentru ei abia începuse. Bogdan și soția lui însărcinată au fost uciși într-un atac cu rachetă la Odessa
Articolul următor