Italia restricționează utilizarea aerului condiționat din clădirile publice, ca să reducă dependența de gazul rusesc

Cu prețurile în creștere la energie și aprovizionarea cu gaze incertă, Italia restricționează aerul condiționat și încălzirea în clădirile publice. Guvernul italian va închide aerul condiționat din clădirile publice în această vară, încercând să-și reducă dependența de gazul rusesc.

Conform noilor reguli, supranumite „Operațiunea termostat” de mass-media italiană, aerul condiționat în clădirile publice, inclusiv în școli și ministere guvernamentale, nu poate fi setat mai jos de 27 de grade Celsius. În timpul iernii, sistemele de încălzire nu trebuie să încălzească clădirile peste 19 grade, deși în situații excepționale vor fi permise două grade în plus. Cei care nu se conformează pot primi amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de euro, scrie ziare.com.

Măsurile au fost adoptate ca amendament în parlament săptămâna trecută, în urma creșterii prețurilor la energie și pe măsură ce guvernul încearcă să diversifice importurile de gaze ale Italiei – țara importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia. Moscova a întrerupt săptămâna aceasta livrările de gaze către doi membri UE, Polonia și Bulgaria, stârnind temeri cu privire la viitorul aprovizionării cu energie.

Festivalul Filmului European revine la Chișinău cu o nouă ediție

Numărul avorturilor în rândul adolescentelor din Finlanda a scăzut cu 66% între 2000 și 2023, fapt atribuit accesului la contraceptive gratuite pentru adolescente și educației sexuale obligatorii în școli.

Potrivit statisticilor Institutului de Sănătate Publică THL, numărul de avorturi în rândul tuturor adolescentelor cu vârsta de 19 ani și mai puțin a scăzut cu 66%, ajungând la 722 în 2023 de la 2.144 în 2000, în timp ce scăderea în rândul celor sub 18 ani a fost și mai abruptă – 78% în aceeași perioadă, transmite realitatea.md.

Din cauza creșterii numărului de avorturi în rândul femeilor cu vârsta sub 20 de ani în anii 1990, Finlanda a introdus eliberarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de la vârsta de 15 ani și educația sexuală obligatorie în toate școlile.

În același timp, statisticile THL arată că numărul de avorturi în rândul femeilor finlandeze de diferite vârste a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, deși s-a raportat o creștere ușoară între 2022 și 2023, cu 2,9%.

Din septembrie 2023, țara a încetat să mai ceară femeilor să indice un motiv pentru avort, făcându-l disponibil în primele 12 săptămâni de sarcină.

Reamintim că în aprilie, deputații europeni au susținut o rezoluție care solicita Consiliului Uniunii Europene să adauge sănătatea sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță la Carta drepturilor fundamentale a UE.

Cod Galben de ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în perioada 3 iunie, ora 21:00 – 4 iunie, ora 05:00, se așteaptă ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat averse puternice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-45 l/m) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Unii cetățeni străini ar putea intra în Moldova cu pașapoarte de urgență

Cetățenii mai multor state vor putea traversa hotarul Moldovei cu pașapoarte de urgență sau temporare. Decizia urmează să fie aprobată de către cabinetul de miniștri.

Unii cetățeni străini ar putea intra în Moldova cu pașapoarte de urgențăImagine simbol

După aprobarea și intrarea în vigoare a reglementărilor, posesorii actelor de identitate emise de autoritățile din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Australia și Slovacia vor avea dreptul să vină în Moldova cu pașapoarte de urgență, transmite realitatea.md.

Documentele sunt temporare și se emit în cazul unor situații când solicitantul are nevoie stringentă să se deplaseze peste hotare, de exemplu decesul unei rude apropiate, spitalizarea membrilor familiei sau implicarea lor în accidente.

Cu pașapoarte temporare ne vor putea traversa hotarul germanii, italienii, lituanienii și elvețienii. Cetățenii Israelului vor avea voi să intre în Moldova cu documentul provizoriu.

Autoritățile de la Chișinău susțin că astfel asigură dreptul la libera circulație, luând în considerare că unele state emit documente de călătorie de tip nou.

Găgăuzia și-a adoptat propria lege, prin care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe. Cum explică deputații din autonomie
Articolul anterior
Au suprapus crucea roșie cu litera Z! Fotomodelele din Rusia care s-au îmbrăcat în asistente și au ajuns pe front pentru a susține războiul lui Putin
Articolul următor