Alimentele nerecomandate în primul an de viață a bebelușului

Dacă bebelușul tău are șase luni, atunci se recomandă introducerea alimentelor adiționale pentru ca puiul tău să se dezvolte normal. În articolul precedent ”Care sunt primele alimente introduse la sugari” am vorbit despre cum începi să faci diversificare. În acest articol voi enumera produsele interzise în primul an de viață.

w560xh316_bebelus-care-mananca

sareSarea

Deoarece sistemul digestiv și rinichii bebelușului sunt destul de fragili, incapabili de a procesa o cantitate mare de sare, aceste organe au de suferit. În plus, organismul copilului nici nu are nevoie de ea, deoarece aceasta se găsește în mod natural în produse. Evită să-i dai biscuiți obișnuiți și covrigei, conțin adaos de sare, grăsimi și aditivi alimentari.

zaharZahărul

Consumul mărit de zaharuri afectează primii dințișori ai bebelușului și duce la obezitate. Zaharurile se găsesc în mod natural în fructe și legume. Studiile demonstrează că zahărul rafinat dăunează grav organismului unui adult, nemaivorbind de bebeluș.

cocinar-beber-alimentos-carne-grasa-de-la-carne_3316981Grăsimile

Sunt interzise alimentele care conțin grăsimi (carnea grasă) și trebuie să limitezi pe cât posibil folosirea uleiului și untului. Poți adăuga o cantitate foarte mică de ulei de măsline.

nuci-si-aluneNucile și alunile

Aceste produse sunt periculoase dacă sunt oferite bebelușului întregi, în plus, există un risc alergic destul de mare.

ou_fiert_tareOuăle

La fel și albușul de ou poate cauza reacții alergice. De aceea, medicii recomandă ca bebelușii să consume doar gălbenușul în primul an de viață, în formă tare și cel mult de două ori pe săptămână.

Laptele

Unii bebeluși au intoleranță la lactoză (o componentă a laptelui). În plus, laptele de vacă nu se recomandă să fie consumat înainte de a împlini copilul 2 ani, iar cel de capră înainte de 3 ani.

bebelus-mananca-capsuniFructele cu risc alergic sporit

Din această categorie fac parte căpșunile, kiwi, fructele de pădure, portocalele pot cauza reacții alergice destul de severe.

9_10 Fasole_ Mazare_Linte PulsesBoboasele

Se digeră foarte greu și provoacă dureri abdominale. Nu-i oferi fasole, mazăre, linte.

Consumul unor alimente înainte de vârsta indicată, poate duce la apariţia: afecţiunilor imunitare, alergii respiratorii (bronşite obstructive, astm bronşic) diabet zaharat, probleme digestive, pancreatită etc.

Desigur există și alte alimente care pot fi interzise spre consum în primul an de viață, dar acest fapt depinde de fiecare copil în parte.

Semnele care indică faptul că puiul tău manifestă intoleranță la unele alimente sunt: diareea, uneori este prezent sângele în scaun, voma, urticarie pe piele, pete pe față care apar după o oră de când au fost consumate, respirația șuierătoare, buzele și ochii umflați.

Text: Snejana Țugui

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Autoritățile anunță lansarea platformei online dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova anunță lansarea platformei online ServiciiAlternative.gov.md, dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului. Această inițiativă inovatoare reflectă angajamentul ministerului față de îmbunătățirea calității vieții celor mici și va fi inaugurată simbolic în Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie.

Platforma este concepută pentru a oferi informații complete și actualizate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv cele organizate de angajatori la locul de muncă, îngrijirea individuală și cea familială.

Prin diversificarea și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului, ne propunem să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea optimă a fiecărui copil din Republica Moldova”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Aceste servicii alternative nu numai că vor sprijini dezvoltarea copiilor, dar vor facilita și concilierea vieții profesionale și personale pentru părinți, contribuind astfel la creșterea unei Moldove europene în care fiecare copil are o familie”.

Platforma ServiciiAlternative.gov.md oferă informații despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, precum și actualizări privind inițiativele ministerului în acest domeniu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care a fost un partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, alături de copii de 1 iunie. Cum au celebrat sărbătoarea

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a alăturat evenimentului dedicat copiilor cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”. Astfel, pentru cei mici au fost organizate activități distractive, precum ateliere de creație, jocuri interactive, demonstrații ale sporturilor tradiționale, dresaj canin și un spectacol cu cai.

Celebrăm copilăria împreună: Jocuri interactive și dulciuri pentru copiiFoto: Telegram/IGSU

Pe parcursul zilei, copiii au avut ocazia să se implice în mai multe activități și au primit dulciuri.

În cadrul programului, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne au organizat expoziții cu echipamente și autospeciale din dotare, precum și ateliere demonstrative pentru cei mici. 

„Copiii au avut posibilitatea să exploreze autospecialele pompierilor și să facă fotografii cu angajații Inspectoratului. 

De asemenea, IGSU a prezentat publicului ambulanța de tip C1 a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, iar medicii și paramedicii au prezentat tuturor doritorilor informații și tehnici privind acordarea primului ajutor. 

Totodată, pompierii au organizat un atelier interactiv în care copiii au probat uniforma salvatorilor, dar și au încercat să refuleze apa din furtunuri”, comunică IGSU.

Oaspeții evenimentului au fost surprinși și de un concert cu participarea mai multor artiști autohtoni.

gallery images

Ce trebuie să știi despre viața sexuală după naștere
Articolul anterior
Angelica Varum îşi planifică o nouă sarcină
Articolul următor