Dezbateri despre țara noastră în plenul Parlamentului European: „Asistența militară trebuie oferită cât mai repede Republicii Moldova”

In aceste momente, au loc dezbateri despre Republica Moldova in plenul Parlamentului European, scrie protv.md.

Vezi AICI sedinta Parlamentului European.

Oliver Varhelyi, Comisar European pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri de Extindere: „Salutam revolutia care va fi adoptata astazi. Vom continua sa lucram impreuna ca sa gasim cai suplimentare sa ajutam Moldova.”

Traian BASESCU, FOSTUL PRESEDINTE AL ROMANIEI: „Locul Republicii Moldova este in Uniunea Europeana. Raspunsul impecabil dat de Chisinau in contextul crizei din Ucraina, inclusiv ceea ce priveste primirea refugiatilor este o dovada clara a faptului ca impartasim aceleasi valori si principii. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine si actiune ca este un stat mai european chiar ca unele state membre sau candidate. Strivita cu tot cu cetatenii sai intre interesele a doua blocuri gigantice, UE si Federatia Rusa, ca republica pro-europeana are la frontiera de est Aramata Rusa, iar la frontiera de VEST o Uniune Europeana care parca ezita sa deschida portile. Cer ca UE sa acorde RM statutul de tara canditata la aderare la Uninea Europeana.”

Tonino PICULA, membrul Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European: „Cerem Comisiei sa evalueze rapid cererea Republicii Moldova la aderarea la UE. Subliniez faptul ca solidaritatea cu Moldova si poporul moldovean este de aplaudat, Astfel, Moldova a aratat ca credea in valorile europene. UE este alaturi de Republica Moldova. 

Ramona STRUGARIU, membru Grupul Renew Europe: „Republica Moldova merita incredere, merita statut de tara europeana. Moldova are astazi o aspiratie de aderare. Obiectivul este sa o aducem acasa, in familia europeana. Chiar daca nu e usor, deschideti portile pentru cei care cred, simt si actioneaza european.”

Heidi HAUTALA, membrul Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana:  „Trebuie sa ramanem hotarati in sprijinul pe care il manifestam pentru Moldova. Moldova face tot ce poate in aceasta situatie complicata pentru a reusi sa obtina statutul de tara canditata. Trebuie sa reuseasca sa elimine dezinformarea, Transnistria este un pericol real, primul conflict inghetat este un pericol real si tocmai de aceea Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”

Susanna CECCARDI, Grupul Identitate si Democratie:  „Problema in Transnistria nu sunt doar depozitiele de arme, dar si faptul ca Moldova depinde 100% de gazul din Rusia. Deconectarea ei de la gazul din Rusia ar insemna o catastrofa. In ciuda saraciei, Moldova a demonstrat o mare solidaritata, a gazduit cea mai mare parte de refugiatii din Ucraina. Maia Sandu a devenit un model si Natalia Gavrilita este de asemenea un model pentru noi. In aceste conflicte, curajul femeilor a fost deosebit.”

Angel DZHAMBAZKI, membrul Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni: „Asistenta militara trebuie oferita cat mai repede Republcii Moldova. UE trebuie sa acorde atentie cat se poate de repede si sa acorde cat mai repede ajutor Moldovei. Aceasta tara merita sa fie sprijinita si trebuie sa oferim asistenta umanitara ca Moldova sa faca fata miilor de refugiati.”

Membru al Parlamentului European, Victor Negrescu: „Inca odata cer cat  ca procesul de aderare a Republicii Moldova sa 

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Mișmașuri cu impozite de peste nouă milioane de lei, ascunse de administratorul și contabilul unei companii din Edineț
Articolul anterior
Jurnalistul ucrainean Aleksandr Makhov a murit în urma bombardamentelor
Articolul următor