Federația Rusă a trimis un mesaj de amenințare către statele europene după ce a anunțat că a făcut o simulare de atac nuclear din exclava Kaliningrad, care este provincie rusă, dar separată de restul teritoriului și găsindu-se chiar între mai multe state membre ale Uniunii Europene.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a realizat ‚‚atacuri simulate electronic’’ la granița Kaliningradului cu Polonia și Lituania, scrie The Moscow Times.
Trupele rusești au exersat multiple variante în care se realizează atacuri asupra unor ținte precum sisteme de rachete, apărări fortificate, câmpuri aeriene sau posturi de comandă, se anunță în același comunicat.
Unitățile rusești implicate în exercițiu, adică mai mult de 100 de oameni, au simulat ‚‚acțiuni în condiții de radiație și contaminare chimică’’.
Această simulare vine în condițiile în care Rusia a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar atât presă regimului de la Moscova cât și diverși politicieni ruși au amenințat Occidentul cu folosirea armei nucleare.
Aceste gesturi vin în contextul războiului din Ucraina, țară care a fost invadată de Rusia și care este ajutată de statele UE și NATO să facă față agresiunii statului de la Moscova.
Ce este Kaliningrad?
Regiunea Kaliningrad face parte din Federația Rusă și este locuită în prezent majoritar de etnici ruși, dar ea este total separată de restul teritoriului celei mai mari țări din lume. Pentru a ajunge la ea, rușii de pe teritoriul principal trebuie să ajungă aici pe mare sau să treacă prin cel putin 2 țări.
În ciuda dimensiunii sale relativ reduse, de 15.000 de kilometri pătrați, Kaliningrad este extrem de importantă pentru că e plasată chiar în zona centrală a Marii Baltice.
Regiunea, parte din Prusia de Est, a fost timp de aproape 1.000 de ani dominată de germani, făcând parte din Statul Cavalerilor Teutoni, din Ducatul Prusiei, apoi din Regatul Prusiei. Timp de aproape 200 de ani, din 1466 până 1656, regiunea, care se numea Prusia de Est, a ținut de regatul Poloniei, dar cu o largă autonomie. Ulterior s-a unit cu regiunea Brandenburg în regatul Prusiei.
Statele rusești nu au avut o prezența politică aici până la războaiele cu Frederic cel Mare, când regiunea care e acum Kaliningrad a fost încorporată în Imperiul Rus între 1758 și 1763, fiind retrocedată apoi.
Marele filosof iluminist german Immanuel Kant a trăit aici, în Koninsberg, numele german al Kaliningrad, în acea perioada.
Reîntoarsă la Prusia, regiunea a devenit apoi parte a Germaniei după unificarea din secolul XIX.
Parte din Prusia de Est / Kaliningrad a devenit parte a Uniunii Sovietice abia după al Doilea Război Mondial, că urmare a înfrângerii Germaniei, în ciuda faptului că motivele istorice pentru a o revendică erau unele extrem de subțire. Populația nemțească și poloneză de acolo a fost expulzată, iar în locul sau au fost aduse alte naționalități, în special ruși, care până atunci fuseseră extrem de puțini în acel loc. Ea a rămas în componentă Rusiei și după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991. Iar Rusia își păstrează aici cea mai mare parte din flota baltică și importante efective militare.
De ce amenință Rusia de aici?
Motivul pentru care Rusia transmite semnale amenințătoare de aici este unul strategic. Regiunea are granița cu Polonia și Lituania, două dintre statele care au sprijinit enorm Ucraina pentru a face față agresiunii rusești. De altfel, exercițiile au fost îndreptate spre cele două state.
În al doilea rând, posibilitatea plasării de arme nucleare în Kaliningrad ar afecta balanță strategică cu NATO, aducând între granițele sale arme de distrugere în masă, ba chiar mult mai aproape de principalele țări europene, Germania și Franța.
Nu în ultimul rând, amenințarea poate fi văzut că un puternic semnal transmis Suediei și Finlandei, state aflate de cealaltă parte a Marii Baltice, prima chiar foarte aproape de Kaliningrad, în contextul în care acestea sunt aproape de aderarea la NATO.
Foarte probabilă aderare a celor două ar transformă Marea Baltică, de facto, într-un ‚‚lac NATO’’, în condițiile în care singurele bucăți de litoral non-NATO ar fi Kaliningrad și Golful Finic, adică mică ieșire la mare a orașului Sankt-Petersburg.
Exercițiile de tipul celor menționate mai sus au rolul de a intimida statele menționate și a le face să-și reducă ajutorul pentru Ucraina, iar în cazul Suediei și Finlandei, să-și reconsidere dorința de a adera la Alianța Nord-Atlantică.
Mutarea efectivă a unor arme nucleare acolo, de la care Rusia s-a abținut în virtutea unor tratate, ar afecta serios balanță de securitate și probabil ar duce la mișcări de răspuns din partea NATO.
Pe de altă parte, statele NATO nu se arată intimidate de amenințarea nucleară, iar sprijinul lor pentru Ucraina a continuat să crească în ultimele peste 70 de zile de la începutul invaziei rusești.