Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda și Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepția cazului în care ea va include și desfășurarea de trupe străine pe teritoriul acestor țări, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.
”Rusia nu are probleme cu aceste țări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o amenințare”, a spus Putin la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Dar el a atras atenția în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoțită de amplasarea de ”infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei și al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze. ”Desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va antrena evident un răspuns” din partea Rusiei, a indicat Putin.
Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influență globală.
Poziția lui Putin de acum reprezintă o răsucire cu 180 de grade.
Rusia avertizase joi Finlanda cu măsuri de răspuns, inclusiv tehnico-militare, în urmă deciziei istorice a liderilor acestei țări de a susține aderarea ei la NATO, care, conform Moscovei, pune în pericol stabilitatea și securitatea în nordul Europei.
”Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât și de altă natură pentru a contracara amenințările care au apărut pentru securitatea să națională”, menționează MAE rus într-un comunicat.
”Obiectivul NATO este clar: continuarea extinderii sale către frontierele Rusiei, crearea unui nou flanc de amenințare militară pentru țară noastră”, consideră Moscova, care deplânge că nici promisiunile Rusiei asupra lipsei ”oricărei intenții ostile”, nici îndelungată istorie de relații de bună vecinătate și cooperare ”nu au convins Helsinki asupra avantajelor menținerii politicii de nealiniere”.
Ministerul de Externe rus mai susține că, prin aderarea la NATO și renunțarea la statutul de țară nealiniată, Finlanda ar încalcă Acordul de Pace de la Paris din 1947 și Acordul ruso-finlandez din anul 1992.
”La Helsinki ar trebui să se țină cont de responsabilitatea și consecințele unui asemenea pas. Intrarea Finlandei în NATO va dauna grav relațiilor bilaterale și menținerii stabilității și securității în regiunea de nord a Europei”, indică MAE rus.
Președintele finlandez, Saulii Niinisto, și șefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, s-au pronunțat joi în favoarea aderării la NATO ”fără întârziere”. ”Sperăm că pașii la nivel național încă necesari pentru a lua această decizie vor fi întreprinși rapid în zilele următoare”, au precizat cei doi responsabili.