În articolul precedent ”Stimulentele sexuale – un ajutor vieții intime” am vorbit despre funcționarea organelor genitale odată cu înaintarea în vârstă și cum contribuie folosirea unor substanețe la obținerea unei erecții mai bune la bărbați și a orgasmului la femei. În acest articol voi continua cu lista unor plante care refac dorința sexuală.
Hawthorn (Crataegus pinnatifida – sub formă de fruct) – este bogat în bioflavonoide, care au efect de relaxare și de dilatare a vaselor sanguine, și este liderul remediilor pentru hipertensiune. Reduce efortul depus de inimă pentru a menține circulația sanguină, și reduce stresul și presiunea sanguină asupra inimii. Substanțele bioflavonoide fortifică vasele sanguine și măresc fluxul sanguin spre diferitele părți ale corpului.
Horny Goat (Iarba Țapului – Epimedium sagittatum – planta întreagă) – este un afrodisiac recunoscut pentru creșterea libidoului atât la bărbați cât și la femei, și pentru îmbunătățirea funcțiilor erectile la bărbați. Cunoscut și ca Epimedium, planta a fost menționată în cărți medicinale chinezești foarte vechi. În zilele noastre, planta are un loc important în Medicina Tradițională Chineză și începe să câștige popularitate și în restul lumii. De asemenea, este cunoscut ca având efect în creșterea nivelului de testosteron, de stimulare a inervației senzitive și de refacere a dorinței sexuale. A fost dovedit că stimulează glandele supra-renale și declanșează mărirea secreției hormonale. Cercetările efectuate au demonstrat că această plantă mărește substanțial cantitatea de spermă ejaculată și densitatea ei.
Catuaba (Erythroxylum catuaba – coaja) – originar din Brazilia, Catuaba a fost folosit de-a lungul istoriei medicinei naturiste drept un afrodisiac, acționând asupra sistemului nervos, fiind folosit cu succes împotriva impotenței sexuale, a nervozității și a oboselii.
Saw Palmetto (Serenoa repens – fruct) – descoperit de indienii Maya, numit de ei leacul iubirii, este utilizat în Statele Unite și în Europa pentru efectele terapeutice asupra prostatei și asupra tractului urinar. Este utilizat și pentru creșterea dorinței sexuale și pentru efectul stimulator în formarea țesuturilor organelor. Saw palmetto sau palmierul-ferastrau (palmierul pitic) – este un palmier originar din America de Nord, al cărui fruct a fost folosit de către indienii americani în tratarea tulburărilor aparatului genito-urinar și ca tonic pentru întărirea organismului prin nutriție din timpuri străvechi. Era administrat bărbaților pentru a stimula funcționarea testiculelor și a ameliora iritațiile mucoaselor, în special, a celor ale aparatului genito-urinar și a prostatei. Era administrat femeilor pentru a trata tulburări ale glandei mamare (se credea că utilizarea sa pe termen lung ducea la mărirea sânilor). Mai multe studii farmacologice s-au axat asupra utilizării extractului din frunzele de palmier-fierăstrău în tratarea tulburărilor comune ale prostatei – hiperplazia benignă a prostatei (BPH). Aproximativ 50-60% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40-59 ani prezintă BPH. Aceasta afecțiune este caracterizată de creșterea frecvenței micțiunilor, trezirea în timpul nopții pentru golirea vezicii și reducerea forței și calibrului urinării. Se crede că această afecțiune are drept cauză acumularea testosteronului în prostată. Odată ajuns în prostată, testosteronul este transformat într-un hormon mai puternic, dihidrotestosteronul (DHT). Acest compus stimulează multiplicarea excesivă a celulelor, ceea ce duce la mărirea prostatei. Principala acțiune a extractului de palmier-fierastrau în tratarea BPH este inhibarea conversiei intraprostatice a testosteronului în DHT și a inhibării transportului și legăturilor intracelulare ale DHT. În prezent, aplicația clinică principală a fructelor de palmier-fierastrau este tratarea BPH. Având în vedere farmacologia sa, extractul poate fi util și în afecțiunile legate de excesul de androgeni la femei, precum hirsutismul și boala polichistică ovariană.
Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) – denumit și „lemnul potenței”, este un copac mic, care crește în pădurile ecuatoriale din Brazilia. Este consumat de obicei de către amerindienii din triburile care trăiesc în preajma fluviilor Amazon și Orinoco, părțile utilizate ale acestui copac fiind rădăcina și scoarța. În limba franceză arborele Muira Puama se mai numește ”bois de la puissance sexuelle”, care în traducere înseamnă: „copacul puterii sexuale”. Muira puama este înainte de toate un afrodisiac natural puternic care crește puterea sexuală, conferă o senzație de erotism și dorința sexuală răspândită în întregul corp. De asemenea, crește foarte mult sensibilitatea la nivelul pielii organelor sexuale. După administrarea plantei, apar senzații de euforie care durează și după încheierea actului sexual. Spre deosebire de alte substanțe cu efecte asemănătoare, nu determină apariția efectelor secundare (cum ar fi modificări ale tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, cefalee sau anxietate). Planta conține un alcaloid (muira puamin) care este substanța bioactivă răspunzătoare de apariția efectelor afrodisiace, muira puama fiind utilizată timp de secole de către brazilieni datorită acestei acțiuni și ca remediu contra impotenței masculine. În Brazilia unele persoane folosesc pudra de Muira puama pentru a freca părțile genitale înaintea contactului sexual pentru stimularea erecției. În medicina tradițională planta se mai utilizează în tratamentul afecțiunilor neuromusculare, gripei, problemelor menstruale și pentru prevenirea calviției. Radăcina și fructele de muira puama mai conțin: acizi grași esențiali, lupeol, uleiuri volatile și taninuri; crește apetitul și performanțele sexuale masculine, înlătură simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, puternic afrodiziac, adaptogen, antistres, revigorant, neurotonic, tonic digestiv.
Maca (Lepidium meyenii – radacina) – conține zinc, potasiu, fier, o cantitate de calciu mai mare decât laptele, și câteva vitamine din complexul B și este cunoscută ca remediu pentru creșterea fertilității. De asemenea, are abilitatea de a spori masa musculară și forța; este o plantă ce se folosește pentru creșterea vitalității, a energiei, a rezistenței, pentru sporirea dorinței sexuale, a libidoului și creșterea performanței sexuale. Încă de acum 500 ani, reputația acestei plante care favorizează creșterea forței, a libidoului și a fertilității era recunoscută în Peru. În prezent maca se bucură de o popularitate în continuă creștere, un număr mare de oameni de știință îndreptându-și atenția asupra proprietăților caracteristice rădăcinii plantei. În anul 1998 un medic japonez a arătat că rădăcina conține proteine, carbohidrați și acizi grași. Mai târziu un alt grup de cercetători a pus în evidență două clase de compuși inediți, macamidele și macaenele, despre care se presupunea că ar fi răspunzători de proprietățile plantei legate de creșterea funcției sexuale. Pentru a verifica această idee, cercetătorii au efectuat o serie de experiențe ale căror rezultate au fost publicate în numeroase reviste de specialitate, printre care și în revista medicală Urology. Experiențele efectuate pe oameni au arătat că bărbații și femeile cu un libidou scăzut au simțit o creștere a dorinței sexuale în urma consumării plantei, iar bărbații cu probleme de erecție au observat o îmbunătățire a funcției lor erectile. Maca contribuie totodată și la stimularea spermatogenezei (crește numărul de spermatozoizi) și a ovulației. Cercetări recente demonstrează efectul benefic al speciei asupra glandelor suprarenale, producând astfel un plus de energie și vitalitate. Maca este utilă și persoanelor care au nevoie, prin natura profesiei lor, de un plus de energie; întărește sistemul imunitar și armonizează funcțiile generale ale organismului. Medicii consideră deci maca un mijloc de normalizare a hormonilor steroizi precum testosteronul, progesteronul și estrogenul. De aceea, maca are posibilitatea de a întârzia schimbările hormonale cauzatoare de îmbătrânire; este utilă în reducerea simptomelor premenstruale cum ar fi balonarea, crampele și instabilitatea emoțională. Ajută sistemul endocrin și favorizează producerea hormonilor necesari de către ovare și alte glande endocrine (suprarenalele, tiroida, pancreasul), contribuind la obținerea unui echilibru funcțional al organismului; este utilizată din ce în ce mai mult și de către sportivii de performanță pentru sporirea energiei, a rezistenței și a performanței sportive, ca o alternativă sănătoasă și sigură la substanțele anabolizante.
Ginkgo (Ginkgo biloba – frunza) – supranumit arborele tinereții veșnice, este folosită de peste 5000 de ani în medicina naturistă chineză. Este recunoscută ca un tonic cerebral care îmbunătățește funcționarea memoriei, datorită efectelor pozitive asupra sistemului vascular la nivel cerebral. Îmbunătățește circulația sângelui și mărește cantitatea de oxigen care ajunge la inimă, la creier și la penis. În plus, se comportă ca un anti-oxidant, adică are efecte de anti-îmbătrânire. La bărbați mărește fluxul arterial către țesuturile erectile fără a schimba presiunea stimulând funcțiile sexuale și puterea erecției. Este o specie care crește spontan în China, dar a fost aclimatizată și în alte zone. Extractul de ginkgo are acțiune asupra tulburărilor de circulație sanguină la nivelul creierului și extremităților, ameliorând astfel metabolismul energetic la nivel cerebral prin creșterea captării glucozei și a oxigenului la nivel molecular. Prin substanţele active conţinute, preparatele de Ginkgo biloba au un efect de creştere a circulţiei sangvine la diverse nivele şi zone ale organismului, creşte care poate atinge valori şi de 57%, relaxând pereţii vasculari, permiţând astfel mărirea diametrului acestora, fluidificând sângele şi facilitând trecerea acestuia prin arterele parţial înfundate. În cazul în care se constată, cum este şi normal la bărbaţii de vârsta a treia, o scădere marcată a nivelului de testosteron sunt recomandate preparatele unde Ginkgo este asociat cu ginseng sau, cu permisiunea medicului specialist, asocierea cu preparate ce conţin DHEA (precursor în sinteza testosteronului).
… va continua…