The Economist a făcut o analiză intitulată „Catastrofa alimentară iminentă” în care se discută despre cum războiul din Ucraina va afecta întreaga lume şi va putea ajunge să provoace foamete pe toate continentele.
Analiza scoate în evidenţă faptul că dacă războiul continuă, deja resursele celor două ţări sunt limitate, aşa că sute de milioane de oameni vor cădea în sărăcie, iar incertitudinea politică se va răspândi, oamenii riscând să moară de foame.
Invazia Rusiei pe teritoriul ucrainean a afectat întreaga lume. Rusia a blocat porturile ucrainene la Marea Neagră ceea ce a provocat o mare criză de exporturi de cereale. Directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasly, a declarat că milioane de oameni din întreaga lume vor ajunge în pragul foametei din cauza blocării porturilor din Ucraina, dacă acestea nu vor fi redeschise cât mai rapid, relatează Libertatea citată de adevarul.ro.
Rusia şi Ucraina asigură 28% din grâul comercializat la nivel mondial, 29% din orz, 15% din porumb şi 75% din uleiul de floarea soarelui, conform datelor publicate de The Economist. Publicaţia a avertizat că WFP a spus încă dinainte de începerea războiului că urmează un an dificil, din cauza lipsei de precipitaţii din China, al temperaturilor foarte ridicate din India, cele două ţări fiind cei mai mari producători de grâu.
„Toate astea au un afect cumplit asupra celor nevoiaşi. Gospodăriile din ţările aflate în dezvoltare cheltuie 25% din bugetele lor pe mâncare, iar cele din regiunea subsahariană a Africii, până la 40%. În ţările importatoare de cereale, guvernele nu-şi permit subvenţii pentru a-i ajuta pe cei în nevoie”, scrie The Economist.