Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani

Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani. Cu ocazia aniversării, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că parlamentarii au datoria să fie exemple de comportament, de responsabilitate, respect și solidaritate, să acționeze ca adevărați reprezentanți ai cetățenilor. ”Îmi doresc un Parlament ancorat în nevoile oamenilor. Ca partener egal de discuții, deschis și mereu aproape”, se menționează în mesajul transmis de către Speaker.

Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a declarat că în cei 31 de ani Parlamentul Republicii Moldova depune eforturi pentru a-și onora angajamentul de a reprezenta interesele și nevoile oamenilor, fiind asistat de către Secretariatul Parlamentului care, la rândul său, tinde să devină o instituție eficientă, profesionistă și transparentă. ”Îi doresc noi realizări instituției parlamentare și felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la evoluția parlamentarismului în țara noastră”, se spune în mesajul adresat.

Astăzi, în ziua când împlinește 31 de ani, Legislativul organizează, între orele 13:00 și 17:00, Ziua Ușilor Deschise. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, împreună cu alți deputați, vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze instituția parlamentară. Însoțiți de deputații-ghizi, ei vor vizita sălile în care se iau decizii importante pentru viitorul cetățenilor – sala de ședințe plenare și sala Europa. În traseu mai sunt incluse muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, precum și o expoziție special amenajată pentru public, dedicată celor 31 de ani ai Parlamentului Republicii Moldova, care conține cele mai semnificative momente din istoria instituției parlamentare.

În scuarul Parlamentului va fi amenajat ”Atelierul parlamentar al democrației” – un spațiu destinat pentru discuțiile cetățenilor cu deputații. De asemenea, în scuar, micii vizitatori se vor bucura de diverse activități interactive.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

În toți anii de activitate până în prezent, Legislativul a adoptat 12357 de acte și s-a întrunit în 1824 de ședințe plenare.

Summitul pentru pace în Ucraina: Vicepreședinta SUA a anunțat alocarea a peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic ucrainean

Vicepreședinta americană Kamala Harris a anunțat alocarea a peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic și nevoile umanitare ale Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski la Summitul pentru Pace în Ucraina, care se desfășoară chiar astăzi în Elveția. Acest anunț a fost făcut public de către serviciul de presă al Casei Albe.

Banii vor fi alocați prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Departamentului de Stat pentru a sprijini poporul ucrainean. Aceasta include 500 de milioane de dolari în noi finanțări pentru asistență energetică și redirecționarea a 324 de milioane de dolari din fondurile promise anterior pentru nevoile energetice de urgență din Ucraina.

Fondurile vor fi utilizate pentru a repara infrastructura energetică deteriorată în timpul războiului, extinderea producției de energie electrică, încurajarea investițiilor din sectorul privat și pentru protejarea infrastructurii energetice.

„Sprijinul include asistență alimentară, servicii medicale, adăpost, precum și servicii de apă, salubritate și igienă pentru milioane de ucraineni vulnerabili din țară și din regiune. Asistența include, de asemenea, sprijin pentru măsuri cuprinzătoare de protecție, inclusiv gestionarea cazurilor și sprijin psihosocial, precum și asistență agricolă și de trai pentru a permite familiilor să-și recâștige veniturile și să-și satisfacă nevoile de bază”, se specifică în comunicatul Casei Albe.

În plus, vicepreședinta Harris a anunțat că, în colaborare cu Congresul, Departamentul de Stat intenționează să aloce 300 de milioane de dolari suplimentari pentru a sprijini securitatea civilă a Ucrainei și pentru a furniza echipamente vitale polițiștilor de frontieră și ofițerilor de aplicare a legii ucraineni.

Aceste fonduri fac parte dintr-un pachet mai amplu de ajutor extern inițiat de președintele SUA, Joe Biden.

Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate

Rețeaua de autostrăzi a Greciei va fi îmbunătățită semnificativ în următorii ani, deoarece se vor adăuga noi axe rutiere care sunt în curs de implementare sau vor începe în curând să fie construite.

Ultima completare majoră în privința autostrăzilor grecești au fost axa rutieră Aktio-Ambrakia, lungă de 49,5 km, care reduce timpul călătoriei între Atena-Lefkada cu aproximativ 45 de minute până la 3 ore și 20 de minute. În primăvara anului 2023, a fost gata și cea mai lungă secțiune a E65 de la Lamia la Kalambaka, lungă de 136 km, relatează www.ziare.com.

Totodată, există și alte câteva axe rutiere care vor fi gata în următorii ani. Este vorba de axe rutiere mari a căror lungime totală depășește 1.000 km și vor avea o contribuție decisivă la dezvoltarea economică a multor orașe și regiuni ale țării, precum și la dezvoltarea turismului.

Până în 2025, autostrada Patras-Pyrgos, lungă de 75 de km, va fi gata și va permite călătorilor să parcurgă călătoria Atena-Pyrgos în 2 ore și 45 de minute.

În prim plan se află și autostrada Pyrgos-Kalo Nero-Tsakona, lungă de 76,5 km, pentru care au fost finalizate studiile, urmând să fie aprobate în curând avizele de mediu.

Secțiunea lungă de 46 km din E65 de la Kalambaka până la Egnatia Odos, la vest de Grevena, va fi de asemenea gata în 2026, care odată finalizată va marca operarea tuturor celor 181 km ai E65. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale Greciei cu o importanță strategică deosebită pentru dezvoltarea țării și a Regiunii și va permite parcurgerea distanței de la Atena la Grevena (și invers) în 4 ore.

Autostrada BOAK din Creta este, de asemenea, un proiect cu beneficii enorme, care este considerată cea mai mare autostradă în construcție din toată Europa în această perioadă. Lungimea sa totală este de 294 km și străbate opt municipalități din regiunea Creta de-a lungul coastei de nord a insulei în toate cele patru prefecturi.

Odată cu finalizarea BOAK (estimată în 2030), timpul de mers pentru ruta Chania – Heraklion și ruta Chania – Agios Nikolaos se va reduce semnificativ, în timp ce siguranța rutieră va fi îmbunătățită, cu o reducere a accidentelor grave.

În următorii ani, se conturează și axa rutieră Lamia-Itea-Antirrio, cu o lungime totală de 160 km, care va permite călătoria de la Patras la Lamia și invers în doar 2 ore.

Axa rutieră Ioannina-Kakavia, lungă de 70 de km, o prelungire a Drumului Ionic, este, de asemenea, de importanță strategică pentru Grecia. Lista beneficiilor importante ale axei rutiere Ioannina-Kalpaki-Kakavia include deservirea aeroportului Ioannina precum și preluarea volumului principal de trafic dintre Grecia și Albania, întrucât continuarea drumului, după Kakavia, deservește zonele de coastă ale Albaniei.

În cele din urmă, drumul Kalamata – Rizomylos – Pylos – Methoni, lung de 49 km, în Peloponez, precum și drumul Drama-Amphipolis de 43 km din Macedonia, sunt considerate axe rutiere importante pentru guvernul de la Atena.

Seniorii din Capitală sunt invitați la muzică și dans în parc, la o nouă ediție a „Dialogului între Generații”

În weekendul 15-16 iunie seniorii din Capitală sunt invitați la o nouă ediție a „Dialogului între Generații”.

Seniorii din Capitală sunt invitați la muzică și dansuri în parcFoto: Primăria Chișinău

Potrivit Primăriei Municipiului Chișinău, evenimentul va avea loc între orele 16:00-20:00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

la o nouă ediție a spectacolelor muzicale desfășurate în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”.  

În programul evenimentului se remarcă muzică de calitate, dansuri și voie bună pentru persoanele de vârsta a treia.

Inițiativa datează din iunie 2022 și oferă chișinăuienilor de diferite vârste posibilitatea de a petrece timpul alături de semeni și într-o atmosferă plăcută.  

Organizatorii Proiectului socio-cultural de weekend sunt Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural.

Ce spune ucraineanca refugiată care a fugit cu soțul unei femei care a primit-o în gazdă: ”E vina ei, avea două fețe”
Articolul anterior
Alertă falsă cu bombă la Inspectoratul de Poliție și la Spitalul din Soroca
Articolul următor