Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani

Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani. Cu ocazia aniversării, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că parlamentarii au datoria să fie exemple de comportament, de responsabilitate, respect și solidaritate, să acționeze ca adevărați reprezentanți ai cetățenilor. ”Îmi doresc un Parlament ancorat în nevoile oamenilor. Ca partener egal de discuții, deschis și mereu aproape”, se menționează în mesajul transmis de către Speaker.

Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a declarat că în cei 31 de ani Parlamentul Republicii Moldova depune eforturi pentru a-și onora angajamentul de a reprezenta interesele și nevoile oamenilor, fiind asistat de către Secretariatul Parlamentului care, la rândul său, tinde să devină o instituție eficientă, profesionistă și transparentă. ”Îi doresc noi realizări instituției parlamentare și felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la evoluția parlamentarismului în țara noastră”, se spune în mesajul adresat.

Astăzi, în ziua când împlinește 31 de ani, Legislativul organizează, între orele 13:00 și 17:00, Ziua Ușilor Deschise. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, împreună cu alți deputați, vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze instituția parlamentară. Însoțiți de deputații-ghizi, ei vor vizita sălile în care se iau decizii importante pentru viitorul cetățenilor – sala de ședințe plenare și sala Europa. În traseu mai sunt incluse muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, precum și o expoziție special amenajată pentru public, dedicată celor 31 de ani ai Parlamentului Republicii Moldova, care conține cele mai semnificative momente din istoria instituției parlamentare.

În scuarul Parlamentului va fi amenajat ”Atelierul parlamentar al democrației” – un spațiu destinat pentru discuțiile cetățenilor cu deputații. De asemenea, în scuar, micii vizitatori se vor bucura de diverse activități interactive.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

În toți anii de activitate până în prezent, Legislativul a adoptat 12357 de acte și s-a întrunit în 1824 de ședințe plenare.

Trei șoferi au încercat să mituiască polițiștii, în doar 24 de ore, pentru a scăpa de pedepse

Inspectorii de patrulare au stopat un motociclist pe o stradă din Ocnița pentru conducerea mijlocului de transport care nu a fost înmatriculat în modul stabilit de lege. Bărbatul de 40 de ani nu deține permis de conducere. Mai mult, fiind testat alcoolscopic, rezultatul a arătat 0,93 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Un alt caz a avut loc în capitală, la intersecția străzii Liviu Deleanu cu șoseaua Balcani. Un bărbat de 37 de ani, cetățean străin, conducea un camion înmatriculat necorespunzător.

Șoferul unui Renault, cu vârsta de 45 de ani, locuitor al municipiului Chișinău, a încălcat limita de viteză în Ialoveni. În toate cazurile au fost solicitate grupele operative pentru fixarea probelor și documentare.

Persoanele documentate și-au continuat acțiunile de corupere chiar dacă au fost informate că sunt pasibile de răspundere penală.

Tinerele din Afganistan îi acuză pe talibani de agresiuni sexuale, după ce au fost arestate pentru hijab necorespunzător

Adolescentele și tinerele femei din Afganistan, arestate de talibani pentru că purtau „hijab necorespunzător”, spun că au fost supuse la violențe sexuale și agresiuni în detenție, potrivit The Guardian.

În mai multe cazuri, arestările și abuzurile sexuale cu care s-au confruntat tinerele femei în timpul detenției la începutul acestui an au dus la sinucidere și la tentative de sinucidere, au declarat reporterii de la serviciul de știri afgan Zan Times.

În unul dintre cazuri, cadavrul unei femei ar fi fost găsit într-un canal, la câteva săptămâni după ce fusese arestată de militanții talibani, o sursă apropiată familiei afirmând că aceasta fusese abuzată sexual înainte de a muri.

ONU afirmă că mai multe femei au fost reținute de talibani pentru „hijab necorespunzător” în decembrie 2023 și ianuarie 2024, ca urmare a unui decret taliban conform căruia femeile trebuie să se acopere din cap până în picioare, dezvăluindu-și doar ochii.

La acea vreme, ONU a calificat arestările drept „îngrijorătoare”, iar fetele și femeile au declarat pentru The Guardian că au fost supuse la bătăi și intimidări în timpul detenției, potrivit TVR Info.

Acum, fetele și femeile tinere ies în față pentru a raporta că s-au confruntat, de asemenea, cu violențe sexuale și abuzuri din partea poliției talibane, cu consecințe devastatoare.

Familia lui Zahra*, în vârstă de 16 ani, a declarat că ea și o altă adolescentă au fost arestate într-un magazin din vestul Kabulului în decembrie 2023.

Mama ei, Somaia*, spune că Zahra și prietena ei au fost reținute timp de două săptămâni înainte de a fi eliberate. Când s-a întors acasă, Zahra „nu mai era fata care plecase de acasă cu două săptămâni înainte”.

„Am alergat și am îmbrățișat-o, dar ea a plâns și a spus: „Sunt dezonorată”. Pentru restul acelei zile, Zahra nu a mâncat și nu a vorbit”, a spus mama ei.

Stătea doar într-o cameră și plângea. Nu am îndrăznit să o întreb ce s-a întâmplat”, a mai spus ea.

Amina*, o studentă la medicină în vârstă de 22 de ani, a declarat că a petrecut trei nopți într-o închisoare talibană după ce a fost arestată în ianuarie 2024. Ea a spus că a fost interogată de un bărbat mai în vârstă care a întrebat-o despre menstruația ei și dacă era căsătorită sau nu.

„Am căzut la picioarele lui și l-am implorat: Te rog, ucide-mă, dar nu mă hărțui”, a spus ea. „El a spus: ”Din moment ce ești dornică să mori, te voi ucide, dar înainte de asta, hai să ne distrăm cu tine”. „Apoi a început să-mi atingă părțile intime”, a spus Amina. „Am leșinat de două ori în timpul interogatoriului, dar de fiecare dată, mi-a turnat apă rece pe cap.”

Amina a spus că ceea ce i s-a întâmplat ei s-a întâmplat tuturor fetelor duse în acea cameră de interogatoriu și lăsate singure cu bărbatul.

„[Acum] nu pot dormi noaptea, sunt atât de speriată și de fiecare dată când îi văd pe soldații talibani, leșin”, a spus ea. „Am încercat să mă sinucid de două ori.

Odată am luat toate medicamentele mamei mele, dar familia mea m-a dus la spital. De fiecare dată când îmi amintesc că m-au atins, nu mai suport să trăiesc”, a spus Amina.

Pentru Zahra, calvarul cu care a spus că s-a confruntat în închisoare s-a dovedit a fi prea greu de suportat pentru ea, a declarat familia sa.

„În mijlocul nopții m-am trezit și am observat că Zahra nu era acolo. L-am trezit pe soțul meu și am început să o căutăm în toate camerele. Soțul meu i-a găsit cadavrul„, a spus Somaia. „Se spânzurase”.

Moartea lui Zahra nu a fost singura tragedie asociată cu arestarea de către talibani a femeilor din cauza modului în care își purtau hijabul.

În decembrie 2023, o studentă de 23 de ani din același cartier ar fi fost, de asemenea, arestată de talibani.

Marina Sadat se îndrepta spre Institutul Farabi de Științe ale Sănătății, unde studia moașele, singura opțiune educațională disponibilă pentru femei în Afganistanul taliban.

Douăzeci și două de zile mai târziu, persoane care îi cunosc familia spun că trupul ei bătut a fost găsit într-un sac într-un canal din districtul Paghman din Kabul.

Reporterilor Zan Times li s-a spus că a fost abuzată sexual. „Este pur și simplu brutal ca o tânără să meargă la universitate și cadavrul ei să ajungă acasă”, le-a spus jurnaliștilor o persoană intervievată.

La 4 ianuarie, un purtător de cuvânt al ministerului taliban al moravurilor și virtuților a declarat pentru Associated Press că femeile care au fost arestate „au încălcat valorile și ritualurile islamice și au încurajat societatea și alte surori respectate să adopte un hijab nepotrivit … în fiecare provincie, cele care merg fără hijab vor fi arestate”.

În urma condamnării în Afganistan și în străinătate, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a negat ulterior că ar fi avut loc arestări pentru „hijab necorespunzător”.

Ca răspuns la acuzațiile de agresiune sexuală asupra tinerelor femei aflate în detenție, un purtător de cuvânt taliban a negat, de asemenea, că ar fi existat arestări pentru „hijab necorespunzător” și a declarat: ” Chestiunea violului nu este deloc posibilă deoarece nu există doar una sau două persoane [în camera cu un deținut] și atunci când există trei persoane, o astfel de crimă nu s-ar întâmpla …[aceasta este] o problemă foarte sensibilă pentru talibani. Sunt sigur că un astfel de lucru nu s-a întâmplat”.

Rapoartele de violență sexuală și agresiune împotriva femeilor și fetelor în detenție vin în contextul în care talibanii sunt așteptați să participe la o conferință a ONU privind Afganistanul, care va avea loc la Doha pe 30 iunie, unde ONU a confirmat că nu vor participa femei afgane și că drepturile femeilor nu vor fi discutate.

* Numele au fost schimbate pentru a proteja identitatea persoanelor intervievate și a redactorilor stabiliți în Afganistan

Un primar din Cimișlia riscă să fie revocat. Ce a constatat ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința unui primar. Interesul personal al primarului rezultă din relațiile sale în raport cu persoana juridică al cărei fondator este, iar în calitate de administrator figurează fiul acestuia, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al ANI.

Persoanele supuse controlului riscă încetarea mandatelor, a raporturilor de muncă sau de serviciu. Subiecții controlului vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani, în condițiile legislației în vigoare, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

De asemenea, Autoritatea a a emis un act de constatare în privința unui procuror prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 854 785 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016 – 26.05.2023.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Persoanele vizate au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.

Ce spune ucraineanca refugiată care a fugit cu soțul unei femei care a primit-o în gazdă: ”E vina ei, avea două fețe”
Articolul anterior
Alertă falsă cu bombă la Inspectoratul de Poliție și la Spitalul din Soroca
Articolul următor