Rușii sapă gropi comune pentru mii de morți în Mariupol

Noi imagini prin satelit surprinse de o companie americană arată cum forțele ruse au săpat trei gropi comune la periferia orașului Mariupol.

Rușii sapă gropi comune pentru mii de cadavre în Mariupol

Rusia susține că a preluat controlul total al orașului-port, după ce apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal s-au predat, transmite digi24.ro.

O poză din spațiu a localizat orașul-port Mariupol și combinatul siderurgic. Această imagine a fost surprinsă de un satelit aflat la 450.000 de metri deasupra pământului. 

Compania ”Planet” are peste 200 de sateliți pe orbită, asemănători cu aceștia doi, care sunt expuși la sediul central din San Francisco. Sateliții pot repera cu precizie aproape orice locație și o pot arăta în detaliu, precum această imagine din satelit a unui cimitir din Mariupol.

Putem ajunge la o concluzie îngrozitoare, potrivit unui expert militar de la Universitatea din Stanford, care este o clientă a firmei ”Planet”.

Reporter CNN: Cum știți că acestea sunt morminte noi?

Expert militar: „Aici, puteți vedea copaci, pietre funerare și mici puncte, care ne arată fiecare loc de veci.

Aici, putem vedea pământ proaspăt. Folosesc buldozere, pe care le-am văzut în imagini anterioare, pentru a săpa treptat aceste șanturi. Numai în jurul orașului Mariupol există trei gropi comune masive, care sunt pregătite să primească 5.000 de cadavre sau chiar mai multe. 

Imaginile surprinse aici sunt importante, deoarece adaugă detalii unei perspective incomplete. Vă aduceți aminte când centrala nucleară de la Cernobîl era atacată? Acest video era incomplet inițial, ridicând multe semne de întrebare. Faptele nu pot fi ascunse în această imagine din satelit.

Vedem un convoi de tancuri și vehicule militare, care circulă pe aici. Și-au stabilit baze în această zonă. Au săpat tranșee în pământul radioactiv. Mai există un alt aspect al acestui război: distrugerea continuă a sectorului agricol al Ucrainei, lucru care este foarte dificil de fotografiat de la sol.

Faceți un zoom. Imaginea este de acum câteva săptămâni. Puteți vedea un siloz pentru cereale. Ucraina este o țară agricolă foarte importantă.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat peste câteva zile. Ce s-a întâmplat aici? Putem vedea un crater imens aici, un cerc concentric, care s-a format după ce racheta a aterizat și a explodat. Explozia a fost atât de puternică încât a distrus aceste patru silozuri, precum și depozitele de cereale de aici. 

Această porțiune de culoare galben deschis este grâul. Criza alimentară este o criză care se suprapune altei crize. Îi vom simți efectele în toată lumea, în următorii ani.

Printre clienții companiei ”Planet” se numără Guvernul american și multe alte guverne, precum și entități mass-media, universități și organizații umanitare. Nu am nicio îndoială că datele noastre sunt și pot fi folosite în întreaga lume, în Ucraina și dincolo de granițele sale pentru a sprijini activitățile umanitare, pentru a reduce suferința și pentru a salva vieți. 

Nu există nicio îndoială. Revenind la cele mai recente imagini din Mariupol, i-am rugat să mărească imaginea, dar ni s-a spus că, de această dată, conținutul este prea sensibil pentru a fi difuzat la televizor. Pur și simplu nu vrem să dezvăluim, din greșeală, informații care ar putea compromite eforturile umanitare”.

Compania ”Planet” spune că sateliți mici, precum aceștia, rezistă de la 3 la 4 ani pe orbită și, în fiecare zi, surprind milioane de imagini. Sateliții mai mari nu fac atât de multe poze zilnic, dar rezoluția este mai bună și sateliții rezistă până la 8 ani, pe orbită. Compania lansează anual 2-5 sateliți mari și în jur de 80 de sateliți mici, potrivit CNN.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare
Articolul anterior
Sergiu Litvinenco: Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon
Articolul următor