Vezi ce interpreți autohtoni au învățat limba română de dragul cântecului!

Republica Moldova este o țară în care limba rusă este ca la ea acasă. Nimeni nu este impus să studieze limba de stat. O faci doar dacă te stimezi pe tine și oamenii care te înconjoară. Un motiv ar fi poziția care o ai în societate. Fiind o persoană publică, trebuie să cunoști limba țării în care trăiești, mai ales dacă anume aici te-ai născut

separator
.

Din păcate mulți dintre artiștii autohtoni sau oamenii din showbiz nu realizează că limba în care vorbesc este deseori o barieră în comunicarea cu presa sau publicul. Limbajul cântecului este universal, dar nu și limba în care vrei să vorbești despre tine sau creația ta. Unii interpreți din generația tânără au învățat foarte bine acestă lecție și chiar dacă au deja un nume în scena muzicală de la noi și nu numai, au decis să comunice mai mult în limba română. Ce i-a motivate să ia acestă decizie și la ce metode de învățat au apelat, am încercat să aflăm de la Pasha Parfeni și Olia Tira.

”Nu am luat lecții și nu mi-am pus ca scop acest lucru. Contează foarte mult anturajul în care te afli. Prietena mea și părinții ei vorbesc foarte frumos și corect românește și atunci când comunic cu ei vreau să o fac și eu în limba română. Dar totul cred că a început acum 3 ani, când am stat la București două luni. Acolo am auzit cum se vorbește corect. Aici, la noi, când nu știi un cuvânt în română îl spui în rusă și lumea te înțelege. De aceea, nu depui efort să cauți și respectiv să înveți cuvântul corect. După ce am revenit acasă, am început să atrag mai multă atenție felului în care mă exprim. De mare ajutor mi-au fost și cântecele pe care le cântăm când ne adunăm cu prietenii. Chiar dacă pare mai puțin credibil, noi foarte des cântăm cântecele Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici și anume cântecele patriotice”, a declarat pentru unica.md Pasha Parfeni.

”Cea mai mare și mai puternică motivație este comunicarea cu publicul. Orice apariție TV sau radio este o provocare și un imbold pentru a învăța să faci lucrurile mai bine. Atunci când îți este greu să găsești un cuvânt pentru a răspunde unui prezentator, te superi pe tine și cauți să înveți acest cuvânt. Uite așa, cu fiecare interviu, apariție public devii mai bună la capitolul comunicare în limba română. Nu am apelat la profesori pentru a învăța limba de stat. Profesori îmi sunt prietenii mei și persoanele care au continuat să vorbească cu mine în română și să mă corecteze acolo unde greșesc”, a spus Olia Tira.

text: Natalia Bodiu

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Cel mai dorit burlac se afişează cu o nouă iubită!
Articolul anterior
Uită de celulită pentru totdeauna!
Articolul următor