După intervenția statului, uleiul s-a ieftinit cu circa 30%

Una dintre cele mai mari rețele de magazine a redus cu circa 30% prețul uleiului de floarea soarelui. Astfel uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă acum pe raftul magazinelor 34-35 de lei, comparativ cu prețul anterior de 46-48 de lei. Adică avem o ieftinire cu 12-13 lei sau cu aproximativ 25%, transmite mold-street.com.

FEDIOL: Stocurile de ulei de floarea-soarelui mai ajung doar pentru...

Ieftinirea survine după ce săptămâna trecută Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat.

Totodată CSE a decis ca începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești, se face fără drept de deducere.

Aceasta a lovit în grupul Trans-Oil, cel mai mare producător și exportator de ulei din Republica Moldova.

În consecință pe 24 mai, acționarii grupului (Vaja Jhashi și Oaktree Capital Management LP) au luat decizia de a menține prețul actual al producatorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei pe piața internă a Republicii Moldova.

Trans-Oil susține că prețul va fi în continuare plafonat de către grup pe durata stării de urgență. Totodată compania s-a adresat lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari cu eforturile grupului și cele ale Guvernului și să aplice o marjă de profit minimă pe uleiul Floris.

De notat că grupul deține o cotă de circa 80% pe piața de vânzare a uleiului de floarea soarelui din Moldova. Doar circa 10% din producția sa se vine pe piața locală, restul se duce la export, în special în statele UE.

Republica Moldova produce anual circa 900-950 mii tone de floarea soarelui, din care 350.000 tone sunt exportate.

Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat, la postul public de televiziune, că, analizând prețul la care Energocom achiziționează în prezent energie electrică de pe bursă, nu există motive de ajustare a tarifului la energia electrică. Totuși, ministrul a subliniat că decizia finală în acest sens aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie ipn.md.

„Uitându-ne la modul cum evoluează piața și la prețul la care Energocom a achiziționat resurse, energia electrică fiind procurată de pe bursă și din contractele bilaterale, la moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor”, a spus Dorin Junghietu.

Ministrul Energiei a explicat sursele de unde Moldova procură în prezent energie electrică, menționând că statul beneficiază de mai multe opțiuni de import, pentru a asigura securitatea energetică: „Republica Moldova achiziționează 37% din energia electrică necesară de pe bursa OPCOM, 36% din energie este achiziționată din contracte bilaterale, 15% este produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Moldova și 12% constituie energia electrică produsă de CET-uri”.

În ceea ce privește proiectul de interconectare electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ministrul a menționat că acesta va fi gata la final de 2025: „Am avut ședințe cu toți contractorii, am stabilit toate sarcinile. Toate părțile din proiect depun eforturi pentru finalizarea proiectului până la sfârșitul anului”.

Amintim că Guvernul, cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, continuă să compenseze tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici. Primii 110 kWh de energie vor fi compensați până în decembrie 2025.

Biserica îndeamnă să evităm coroanele din plastic: Pomenirea se face prin rugăciune

Mitropolia Moldovei îndeamnă cetățenii să evite coroanele și compozițiile florale din plastic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”În lumina recentei inițiative lansate de Combinatul Servicii Funerare privind reducerea utilizării coroanelor funerare din plastic și a altor produse nereciclabile în cadrul slujbelor de înmormântare și pomenire, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă susținerea fermă față de acest demers, pe care îl considerăm nu doar o necesitate ecologică, ci și o datorie creștinească.

Biserica Ortodoxă ne învață că întreaga creație este darul lui Dumnezeu, iar omul este chemat să fie un bun iconom al lumii în care trăiește. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: „Căci făptura a fost supusă deșertăciunii… în nădejdea că și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii” (Romani 8, 20-21). Așadar, nu putem rămâne indiferenți în fața poluării mediului cu produse artificiale și greu degradabile, mai ales în contextul slujbelor ce ar trebui să exprime evlavie, sobrietate și respect față de viață și moarte.

În tradiția ortodoxă, pomenirea celor adormiți se face prin rugăciune, milostenie și slujbe, nu prin manifestări ostentative sau cheltuieli care nu aduc folos sufletului celui trecut la Domnul. Coroanele și florile din plastic, departe de a exprima o dragoste autentică, devin adesea simple convenții sociale, izvorâte din neînțelegerea rostului creștin al morții și învierii.

De aceea, îndemnăm credincioșii ca, în locul acestor obiecte din plastic, să recurgă la gesturi cu adevărat ziditoare de suflet: aprinderea unei lumânări, dăruirea de pâine și colivă, participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea celui adormit. Acestea sunt adevăratele „daruri” care trec dincolo de mormânt și ajută sufletul celui răposat.

Totodată, amintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă vrei să cinstești pe cel mort, cinstește-l prin fapte bune, nu prin fasturi inutile și mormane de flori fără viață.”

În acest sens, binecuvântăm clerul și credincioșii să sprijine inițiativa autorităților municipale și să contribuie activ la păstrarea curățeniei în cimitire, la educarea unei conștiințe ecologice și duhovnicești, în duhul învățăturii Bisericii Ortodoxe.”, se arată într-un mesaj.

Cine este cea de-a doua persoană reținută în cazul decesului femeii de afaceri Liubovi Babuţchi, într-un salon de înfrumusețare

Cea de-a doua persoană reținută în cazul decesului femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, într-un salon cosmetologic din Chișinău, s-a dovedit a fi tot medic, transmite PulsMedia.md

Astfel, potrivit surselor ar fi vorba despre Natalia Sacaliuc. 

Amintim că procurorii au cerut arest preventiv pentru această persoană, iar demersul va fi examinat de magistrați astăzi, 3 aprilie.

Liubovi Babuţchi  a decedat în data de 30 ianuarie, după ce a fost supusă unei proceduri invazive la un salon de înfrumusețare din centrul Chișinăului. Proprietara salonului, Irina Barodkina, o cetățeancă a Ucrinei, a fugit imediat din țară și a fost dată în căutare internațională.

Marea Britanie: Poliția face percheziții la locuințele oligarhilor ruși
Articolul anterior
Japonia va acorda Moldovei echipamente moderne medicale
Articolul următor
Close menu