Putin incită la genocid, iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina. Ce arată un raport care va ajunge la toate guvernele lumii

Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a trage concluzia că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, arată primul raport independent despre acuzațiile de genocid din Ucraina, relatează CNN.

Ziua 43 de război. Dmitri Peskov admite, în premieră, că Rusia a suferit  pierderi militare importante: „O imensă tragedie pentru noi” / Separatiștii  pro-ruși vorbesc de 5.000 de victime civile în Mariupol

Un raport independent, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Raportul avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina. Acuzațiile sunt susținute de o listă lungă de dovezi, precum exemple de ucideri în masă ale civililor, deportări forțate și discursul unor oficiali ruși de rang înalt prin care ucraineninii sunt dezumanizați. 

Vladimir Putin a incitat la genocid în Ucraina

Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie făcut public vineri. Autorii raportului vor trimite copii către toate guvernele lumii și către organizații din întreaga lume. CNN a primit o copie a acestui raport.

”Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă este responsabilă pentru încălcările Convenției de Genocid în Ucraina”, a declarat pentru CNN Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines. Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport. „Ceea ce am văzut până acum arată că acest război este un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar”.

Conform Convenției ONU privind Genocidul, semnatarii au obligația legală de a preveni genocidul, iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze. ”Nu avem timp deloc, credem că există un risc foarte serios de genocid”, a spus Ibrahim. ”Fiecare țară semnatară a Convenției de Genocid, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca și Convenția”.

Raportul arată direct spre Moscova și acuză oficialii ruși de rang înalt că au orchestrat o incitare la genocid și că pun bazele unui viitor genocid prin negarea repetată a existenței unei identități ucrainene. Kremlinul a negat în forță declarația președintelui Joe Biden din aprilie conform căreia consideră acțiunile Rusiei în Ucraina un ”genocid”.

Armata Rusă a comis acte de genocid în timpul invaziei în Ucraina

Raportul realizat de New Lines și Raoul Wallenberg Center spune că statul rus încalcă articolul II și articolul III (c) din Convenția de Genocid. Articolul II al convenției afirmă că genocidul este o încercare de a comite acte ”cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Articolul III (c) se referă la ”incitarea directă și publică la comiterea genocidului”.

Ca exemple de dovezi că Rusia încalcă convenția, experții arată declarațiile repetate făcute de Vladimir Putin, care susțin clar că președintele rus consideră că Ucraina nu are dreptul de a exista ca stat independent. Ei subliniază, de asemenea, limbajul dezumanizant folosit de înalți oficiali ruși pentru a-i descrie pe ucraineni, ca de exemplu ”bestii”, ”inferiori” și ”mizerie”,  precum și portretizarea Ucrainei ca ”stat nazist” și o ”amenințare existențială” la adresa Rusiei.

Dar raportul merge dincolo de a stabili că Rusia intenționează să comită un genocid. Acuză forțele ruse că au efectuat un ”model de atrocități consecvente și răspândite împotriva civililor ucraineni” în timpul invaziei.

Raportul mai arată că masacrele bine documentate și execuțiile sumare din Bucha, Starîi Bîkiv și în regiunile Sumî și Cernihiv, atacurile deliberate ale Rusiei asupra adăposturilor, coridoarelor de evacuare și a unităților de asistență medicală, precum și țintirea și bombardarea fără discriminare a zonelor rezidențiale, violurile, asediile, furturile de cereale și deportările forțate în Rusia echivalează cu un ”model de genocid”.

CNN a confirmat în mod independent multe dintre atrocitățile menționate în raport. Institutul New Lines și Centrul Raoul Wallenberg au investigat anterior genocidul asupra minorităților Rohingya și Uyghur din Myanmar și China și au realizat primul raport care a stabilit că acțiunile Chinei în Xinjiang reprezintă un genocid conform Convenției.

Echipa de autori îl include pe David Scheffer, care a jucat un rol important în discuțiile de stabilire a Curții Penale Internaționale ca primul ambasador al SUA pentru problematica legată de crimele de război. Au fost implicați, de asemenea, fostul ambasador al Canadei la ONU, Allan Rock și Charles Taku, consilierul principal al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și al Tribunalului Special pentru Sierra Leone.

sursa

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Propagandă în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin
Articolul anterior
Străinii născuți în Moldova ar putea obține mai ușor cetățenia. Se propune modificarea legii
Articolul următor