Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat, marți, un proiect de lege care înăsprește legile împotriva „agenților străini”, într-un moment în care președintele Vladimir Putin a avertizat poporul rus să aibă grijă de trădători, scrie Reuters.
Proiectul de lege, adoptat cu 346 de voturi la 17, la prima dintre cele trei lecturi, prevede că orice persoană care primește sprijin financiar sau de orice alt fel din străinătate poate fi desemnată agent străin.
Aceasta reflectă un climat de ostilitate și neîncredere în Occident care s-a intensificat de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a fost supusă unui val de sancțiuni occidentale.
Într-un discurs în Duma de Stat, coautorul proiectului de lege, Andrei Lugovoy, a acuzat diverse persoane publice ruse că au primit „antrenament special” în Marea Britanie, țară pe care o acuză că a încercat să distrugă Rusia din interior.
„Ce sarcini le sunt stabilite? Ce acte semnează? Trebuie să analizăm acest lucru în detaliu”, a spus Lugovoy.
Proiectul de lege introduce, de asemenea, o nouă categorie de „persoane afiliate unui agent străin”. Lugovoy a spus anterior că aceasta ar putea include rude ale agenților străini sau alte persoane care i-au ajutat să-și desfășoare activitățile.
Termenul, care poartă conotații de spionaj din Războiul Rece, este folosit de Rusia ca o etichetă ostilă pentru persoanele și organizațiile pe care le consideră a fi implicate în activitatea politică, cu sprijin străin.
Înăsprirea legii vine la aproape 15 săptămâni de la începerea războiului în Ucraina. Putin a declarat în martie că Occidentul încearcă să submineze țara și a declarat că rușii „vor fi întotdeauna capabili să distingă adevărații patrioți de scursuri și trădători”.
Agenții străini sunt obligați prin lege să marcheze orice lucru publicat, inclusiv pe rețelele de socializare, să raporteze în mod regulat veniturile și cheltuielile lor și să fie supuși unor audituri financiare.
Conform proiectului de lege, organul de supraveghere al mass-media din Rusia, Roskomnadzor, va avea dreptul de a bloca site-urile web ale agenților străini, la cererea Ministerului Justiției, fără o decizie judecătorească.
„Bineînțeles, acele organizații care se implică în afacerile interne ale Rusiei pentru bani veniți din străinătate, trebuie să fie sub cel mai sever control. Avem sute, dacă nu mii de materiale despre astfel de organizații”, a spus Adalbi Shkhagoshev, un deputat al partidului Rusia Unită.
Prima lege a Rusiei cu privire la agenții străini a fost adoptată în 2012. De atunci a fost extinsă pentru a include organizații non-profit, instituții de presă și cetățeni ruși, inclusiv jurnaliști și activiști.
În prezent, lista include 166 de persoane fizice și juridice. Mai multe instituții media, inclusiv radiodifuzorul german Deutsche Welle, site-ul de știri independent Mediazona și canalul TV Dojdi au fost etichetate astfel.