Culmea prostiei! Un bărbat a hotărât să divorţeze pentru că soţia îi gătea zilnic acelaşi fel de mâncare

Un judecător din India a dezvăluit motivul pentru care un bărbat a decis să divorţeze de soţia sa, după mai mulţi ani de căsnicie. Omul a hotărât să pună punct pentru că femeia îi gătea aceeaşi mâncare în fiecare zi: tăiţei instant.

Raghunath, un judecător din India, a vorbit despre cazurile neobişnuite de care a avut parte în cariera sa, dar mai ales despre motivele ieşite din comun pentru care diferite cupluri au ajuns să divorţeze. În timpul unei conferințe de presă la tribunalul din Mysuru, el și-a amintit de o experiență pe care a numit-o „cazul Maggi”, în care un soț și-a încheiat căsnicia pentru că soția lui îi pregătea acelaşi fel de mâncare în fiecare zi.

„Soțul a spus că soția lui nu știe să pregătească nicio mâncare în afară de tăițeii Maggi”, a povestit el. „Primea tăiței la micul dejun, prânz și cină. S-a plâns că soția sa mergea la magazin să cumpere mâncare, dar se întorcea acasă doar cu tăiţei instant. Nu a mai rezistat”

Deși nu a dezvăluit detalii specifice despre cuplu, Raghunath a remarcat că aceștia au divorțat de comun acord. După cum se menționează în Legea specială privind căsătoria din India din 1954, divorțul prin consimțământ reciproc este atunci când părțile trăiesc separat de un an și ambele au convenit că uniunea lor prin căsătorie ar trebui să se încheie, relatează The Independent.

De-a lungul anilor, rapoartele au concluzionat că India are o rată pozitivă în ceea ce priveşte divorţurile. De exemplu, în 2018, un studiu al Jurnalului Internațional de Management, Tehnologie și Studii Sociale a constatat că țara a avut o rată a divorțurilor de 11%, în timp ce Statele Unite a avut o rată de 50%.

Cuplurile trebuie să aştepte cel puţin un an pentru a putea divorţa

Cu toate acestea, potrivit lui Raghunath, cazurile de divorț au continuat să crească în India, deoarece districtul Mysuru are cinci tribunale de familie, cu un total de 800 de cazuri care includ persoane care doresc să încheie orice socoteală cu soţul sau soţia.

„Cazurile de divorț cresc drastic de-a lungul anilor. Cuplurile trebuie să rămână împreună cel puțin un an înainte de a solicita divorțul”, a explicat el. „Dacă nu ar exista o astfel de lege, ar fi cereri de divorț depuse direct din sălile de nuntă”.

El a recunoscut, de asemenea, că primește mai multe „cereri de divorț” de la oameni care locuiesc în „zonele urbane” ale Indiei, spre deosebire de „părțile rurale”. Judecătorul susţine că acest lucru se datorează faptului că femeile din orașe sunt mai „independente financiar” decât cele din localitățile rurale: „Femeile nu au independență și frica lor de societate și de sentimentele familiei le obligă să facă față situației. Dar în orașe, femeile sunt educate și sunt independente financiar.”

Deși a mărturisit că soluționarea disputelor conjugale poate fi dificilă, Raghunath a avut cazuri în care cuplurile au decis în cele din urmă să rămână împreună.

„Folosim sentimentele pentru a crea un compromis între cupluri și pentru a le reuni. Ţine mai mult de probleme psihologice decât fizice”, a adăugat el. „În majoritatea cazurilor, deși cuplurile se reunesc, rămân cicatrici ale disputei lor. Din 800-900 de cazuri matrimoniale, reușim să împăcăm cuplurile în jurul a 20-30 de cazuri.”

Activista Maria Olar, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă

O femeie din Chişinău, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă.

O femeie din Chişinău va primi de la stat despăgubiri de 20.000 de lei (peste 1000 de euro) pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă la Judecătoria Comrat, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată de Judecătoria raionului Cimişlia, care a constatat că reclamanta a fost discriminată pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă, fără să i se ofere un translator.

EvZ a realizat anterior o anchetă în care se arăta că în unele instanţe din Republica Moldova şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Decizia este cu drept de atac în Curtea de Apel Comrat. Instanţă în care o bună parte din şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Activista de la Chişinău, Maria Olar, cunoscută pentru proteste excentice, a depus o plângere în instanţa civilă în care cerea de la Judecătoria Comrat prejudicii de 200.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru că a fost judecată în limba rusă. Femeia a fost contravenientă într-un dosar pornit pentru defăimare la solicitarea fostei başcane, Irina Vlah.

„Am solicitat ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în limba română. Dar am fost refuzată. Am recuzat judecătorii. Fără rezultat. I-am cerut magistratului Denis Guţu ca şedinţa să aibă loc în română. A refuzat. Eu am filmat momentul. Iar Guţu a chemat poliţia. Am fost amendată cu 900 de lei (cca 45 de euro).

Nimeni nu vrea să vorbească în română acolo. Se uită grefierele la tine şi îţi spun că nu înţeleg ce vorbeşti. Am contestat la Curtea de Apel Comrat. Tot în rusă au fost şedinţele. Dar acolo mi-au propus un traducător. Apoi au făcut şedinţă în lipsa mea. Au emis încheiere pentru prescripţie”, a declarat pentru EvZ Olar.

Femeia spune că a solicitat strămutarea dosarului la Curtea Supremă de Justiţie, dar a fost refuzată. În schimb, Consiliul pentru Egalitate i-a admis plângerea, constatând discriminarea.

Limba rusă, limbă de bază în instanţele din Găgăuzia

Limba rusă este la ea acasă în Judecătoria Comrat, Curtea de Apel Comrat şi oficiul Taraclia al Judecătoriei Cahul.

Unii magistraţi din Republica Moldova sfidează Legea funcţionării limbilor şi normele constituţionale, făcând şedinţe şi emiţând decizii doar în limba rusă. Aceştia justifică încălcarea legislaţiei lincvistice printr-o breşă lăsată în Constituţie şi în câteva legi de către guvernarea agro-socialistă din Republica Moldova din anii 90.

Articolul 118 din Constituția Republicii Moldova prevede că „procedura judiciară se desfăşoară în limba moldovenească”.Aceeaşi normă mai stipulează că, în condiţiile legii, procedura judiciară se poate efectua şi „într-o limbă acceptabilă pentru majoritatea persoanelor care participă la proces”.

Articolul 9 din Legea privind organizarea judecătorească, care datează din 1995, prevede că „procedura judiciară se poate desfăşura şi în altă limbă, în condiţiile Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, în cazul când procedura judiciară se efectuează în altă limbă, documentele procesuale judiciare se întocmesc în mod obligatoriu şi în „limba moldovenească”.

Limba rusă, exclusă oficial din instituţiile publice

În 2020, guvernarea socialistului pro-rus Igor Dodon a adoptat nouă lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta prevedea că urmărirea penală și procedurile judiciare în cauze penale, civile, contravenționale și în arbitraj în Republica Moldova se desfășoară în limba de stat. Sau într-o limbă acceptată de majoritatea persoanelor participante la proces.

În 2021, această lege a fost declarată neconstituţională.

În martie 2023, deputații pro-europeni au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma ”limba română”.

Totuşi, această modificare legislativă nu a rezolvat problema utilizării pe scară largă a limbii ruse de către unele instanţe judecătoreşti.

Doi tineri din Capitală, reținuți pentru tentativă de omor asupra unui taximetrist. Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape

Victima, un bărbat de 55 de ani, care activează ca taximetrist, a comunicat polițiștilor că în noaptea de 23 aprilie curent a primit o comandă de a transporta două persoane din Chișinău spre Strășeni. În apropierea localității Negrești, unul dintre pasageri a solicitat stoparea automobilului, apoi i-ar fi aplicat șoferului o lovitură cu o sticlă în regiunea capului și au intenționat să-l stranguleze cu o centură.

Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape de suspecții care, au fugit într-o direcție necunoscută. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii din Strășeni, cu suportul  ofițerilor de investigație din cadrul INI, sub conducerea procuraturii Strășeni suspecții au fost localizați și reținuți.    Bănuiții sunt originari din raioanele Rîșcani și Sîngerei, iar unul dintre ei nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru furt, jaf și huliganism.   Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 10 la 15 ani. 

Un post TV de la noi a fost sancționat cu 61.000 de lei: Motivul

În ședința de azi a Consiliului Audiovizualului, fondatoarea serviciului de televiziune „GLOBAL 24”, Instituția Privată Studio de Televiziune „VIZIUNEA LIBERĂ”, a fost amendată cu 61 000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ce țin de produsul local.

În perioada monitorizată, „Global 24” a difuzat programele: „Fii sănătos”, „Secretele lumii”, „Сам себе доктор”„Новости GLOBAL 24” (ru), „Новости GLOBAL 24- Итоги недели (ru)” „Погода” (ru), „Восток/Запад” (ru), acestea constituind cu peste 12 ore mai puțin conținut local decât ar fi urmat să aibă postul. Amenda a fost de 17 000 de lei.

Programele în primă difuzare au alcătuit cu aproximativ 5 ore mai puțin decât prevede legea, proporția produsului autohton în orele de maximă audiență a fost cu aproximativ 15 ore mai mică. Și în aceste cazuri, sancțiunile s-au ridicat la 17 000 de lei.

În același timp, postul a difuzat cu aproape două ore mai puține programe în limba română. Amenda a fost de 10000 de lei.

Locuitorii Capitalei, despre calitatea drumurilor, lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele, transport public și gunoiul din oraș
Articolul anterior
Descoperire macabră în Capitală. Un bărbat a fost găsit mort, cu un pachet pus pe cap
Articolul următor