Bătălia pentru micul oraş industrial Severodoneţk, una dintre cele mai sângeroase ale acestui război. Pierderi imense pentru ambele tabere

Armata ucraineană a anunţat joi că a înaintat în lupte intense de stradă în oraşul Severodoneţk, dar are nevoie de mai multă artilerie pentru a contracara puterea masivă de foc rusească, în timp ce forţele proruse din autoproclamata republică Doneţk au transmis că a început bătălia pentru oraşul Slaviansk, care împreună cu Kramatorsk este obiectivul principal al trupelor ruse în invazia axată acum pe estul Ucrainei.

Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Soarta  Donbasului e decisa la Severodonetk | Moldova Suverană

Bătălia pentru micul oraş industrial Severodoneţk este una dintre cele mai sângeroase ale acestui război, Rusia concentrând acolo mare parte din forţa sa. Fiecare tabără susţine că a provocat pierderi grele celeilalte, transmite Agerpres.ro

Severodoneţk şi oraşul său geamăn Lisiceansk, situat pe malul opus la râului Siverski Doneţ, sunt ultimele zone aflate sub controlul armatei ucrainene în provincia Lugansk. Circa 10.000 de civili sunt încă la Severodoneţk, aproximativ o zecime din populaţia de dinainte de invazie.

Ucraina: Rușii, somați ca până pe 10 iunie să pună mâna pe Severodoneţk -  SafeNews

Comandantul batalionului ucrainean Svoboda, Petro Kusik, a declarat că ucrainenii încearcă să-i atragă pe ruşi în lupte de stradă la Severodoneţk, pentru a neutraliza avantajul trupelor ruse în materie de artilerie.

”Luptăm pentru fiecare casă şi fiecare stradă”, a spus Kusik la televiziunea ucraineană. ”Când i-am atras în lupte de stradă, o vreme a funcţionat, artileria lor nu mai ştia unde sunt ei şi unde suntem noi. Dar acum pur şi simplu acoperă cu focul de artilerie atât propriile lor trupe, cât şi pe ale noastre”, descrie comandantul ucrainean luptele de la Severodoneţk, susţinând că trupele sale reuşesc şi acţiuni contraofensive, după ce cu o zi în urmă s-au repliat din nou către periferia oraşului.

Pe lângă Severodoneţk, atacurile ruseşti au vizat şi alte localităţi din apropiere, de asemenea în cealaltă provincie separatistă prorusă, Doneţk, unde trupele proruse au anunţat că ”a început bătălia pentru Slaviansk”, un oraş cheie pentru cucerirea oraşului Kramatorsk.

Şi Statul Major al armatei ucrainene anunţase în raportul său matinal de joi că forţele ruse ”îşi axează pregătirile pe continuarea ofensivei în direcţia Slaviansk şi Barvinkova”.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai transmis că a câştigat teren în urma unui contraatac în regiunea sudică Herson, cel mai vast teritoriu ucrainean ocupat de Rusia după lansarea invaziei, dar nu a oferit alte precizări.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Majorarea tarifului la transportul public se amână: Metodologia de calcul nu a fost votată de consilieri
Articolul anterior
Forţele ruse îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa
Articolul următor