Iritația de scutec pe înțelesul mămicilor: îngijirea și protecția zilnică a zonei scutecului

Bebelușul tău este agitat, irascibil, iar atunci când îi schimbi scutecul observi urme de iritație ale pielii? Te întrebi cum să previi acest disconfort și să eviți alte complicații?


Iritația de scutec afectează foarte mulți nou-născuți, în special în primul an de viață. Află care sunt cauzele acestei afecțiuni, cum să o previi sau să o tratezi cum se cuvine, astfel încât aceasta să dispară cat mai rapid.
În primul rând, nu ai motive de îngrijorare. Iritația de scutec (eritemul fesier) poate apărea oricând, atâta timp cât copilul tău poartă scutece. Trebuie doar să știi că o bună ingrijire a pielii este foarte importantă pentru prevenția iritației de scutec.

Ce nu am făcut corect? Cauzele iritației

Stai pe pace, nu ai greșit cu nimic. Iritația de scutec poate apărea chiar și atunci când respecți toate normele de igienă. Iar cauzele sunt diverse:

  • Contactul prelungit cu urina și fecalele;
  • Circulația slabă a aerului în zona scutecului, care poate duce la apariția bacteriilor;
  • Fricțiunea de scutec;
  • Chiar și apariția dentiției și diversificarea alimentației pot duce la schimbarea PH-ului și dezvoltarea unei iritații.

Cum să previn iritația?

Cel mai bun remediu pentru iritația de scutec este curățarea delicată a pielii, schimbarea frecventă a scutecului și aplicarea unui unguent protector. Pe lângă aceasta, vezi mai jos câteva sfaturi:

  • Băile trebuie să fie scurte, nu mai mult de două pe zi;
  • Evită apa fierbinte și săpunul;
  • Utilizează numai produse special concepute pentru bebeluși și detergenți de rufe delicați;
  • Usucă pielea bebelușului prin tamponare, niciodată prin frecare;
  • Expuneți cât mai mult la aer fundul bebelușului. De exemplu, lăsați-l fără scutec în perioadele de relaxare.
  • Nu aplica produse antibacteriene pe zona iritației – acestea pot deranja flora care protejează pielea în mod natural.

Și ce produse trebuie să folosesc?

Pentru început, întreabă medicul pediatru ce este potrivit pentru copilul tău. Când alegi un produs pentru ingrijirea zonei scutecului, ai grijă la următoarele detalii:

  • Ia un produs care conține lipide și substanțe cu rol hidratant (cele în formă de unguent au o concentrație mai mare de lipide);
  • Ai grijă ca produsul să conțină doar ingrediente esențiale, fără antiseptic, conservanți și parfum;
  • Produsul trebuie să fie dovedit clinic ca fiind eficient și sigur pentru bebeluși
  • Orice produs pe care îl utilizezi ar trebui să fie foarte delicat.

Există oare produsul ideal?

Pielea bebelușului tău este deosebit de sensibilă în acest moment și merită o protecție specială. În acest sens Bepanthen Unguent este un produs foarte delicat și poate fi folosit la fiecare schimbare a scutecului, chiar și la bebelușii născuți prematur.

Unguentul Bepanthen este un real ajutor în prevenția iritatiilor de scutec, mai ales că are în spate o experiență de peste de75 ani în îngrijirea pielii sensibile la bebeluși.

  • Bepanthen Unguent nu conține parfumuri, conservanți, coloranți și substanțe antiseptice, în schimb conține lipide naturale, pentru a menține nivelul optim de hidratare;
  • Acesta calmează rapid pielea și asigură refacerea sa, lasând-o moale și catifelata imediat după aplicare;
  • Bepanthen formează o peliculă transparentă care protejează pielea împotriva substanțelor iritante, dar in acelasi timp, lăsând pielea „să respire”​;
  • Unguentul are o formulă delicată pentru a evita iritarea atunci când se întinde pe piele.

Pentru mai multe informații și sfaturi utile, poți vizita site-ul www.bepanthen.ro.

În general, iritația de scutec se ameliorează în câteva zile, dacă ții cont de toate remediile pe care le ai la îndemână. Dacă, însă, iritația nu se vindecă și apar alte simptome neplăcute, ar fi bine să apelezi sfatul medicului.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Investiții importante în transportul public al Capitalei
Articolul anterior
Specialiștii internaționali combat miturile: Este Laserul periculos pentru piele și duce la cancer?
Articolul următor