Studiu îngrijorător. Doar 15% din populația lumii se bucură de libertatea de exprimare

80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu. Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de repercusiuni. Această situație are loc, de obicei, ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor.

Proposed 'free speech' protection limit alarms CHR | Philstar.com

Un grup cu sediul în Marea Britanie afirmă că cel mai recent studiu al său privind drepturile de liberă exprimare la nivel mondial arată că doar 15% din populația globului trăiește într-un loc în care oamenii pot primi sau împărtăși liber informații.

În raportul său 2022 privind libertatea de exprimare la nivel mondial, Article19, o organizație internațională pentru drepturile omului, a declarat că în națiuni autoritare precum China, Myanmar și Rusia, dar și în democrații precum Brazilia și India, 80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu.

Raportul a precizat că regimurile autoritare și conducătorii continuă să înăsprească controlul asupra a ceea ce vede, aude și spune populația lor.

Deși îi menționează pe președintele brazilian Jair Bolsonaro, pe premierul indian Narendra Modi și pe președintele rus Vladimir Putin, raportul evidențiază guvernul Chinei pentru că „exercită o autoritate supremă asupra identităților, informațiilor și opiniilor” a sute de milioane de oameni.

Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume în ceea ce privește libera exprimare

Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de hărțuire, repercusiuni legale sau violență. Acesta creează un scor de la zero la 100 pentru fiecare țară.

În acest an, raportul clasează Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume, fiecare cu un scor de 96. Norvegia și Suedia au fiecare un scor de 94, iar Estonia și Finlanda au obținut câte 93 de puncte. Studiul a precizat că primele 10 cele mai deschise națiuni sunt europene.

Cercetătorii clasează Coreea de Nord drept cea mai opresivă națiune din lume, cu un scor de zero. Eritreea, Siria și Turkmenistan au obținut scoruri de unu, iar Belarus, China și Cuba au obținut scoruri de doi.

Au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment.

Statele Unite s-au clasat pe locul 30 pe această scară. În 2011, era pe locul 9 în lume. SUA a înregistrat o scădere de nouă puncte a scorului său, plasând țara la capătul inferior al categoriei de exprimare deschisă. În 2021, s-a clasat la nivel mondial în cea mai joasă treaptă în ceea ce privește scorurile pentru egalitatea în materie de libertăți civile pentru grupurile sociale, polarizarea politică și polarizarea socială, precum și violența politică.

Raportul a afirmat că, în ultimele două decenii, au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment. Multe dintre acestea au loc ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor, adesea sub conducerea unor lideri populiști aleși în mod democratic.

Articolul19 își ia numele de la articolul din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără ingerință și de a căuta, primi și răspândi informații și idei prin orice mijloace și fără a ține seama de frontiere.”

sursa

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Marea Britanie: Jumătate de milion de noi cazuri de Covid-19 într-o săptămână. Tendință de internare la terapie intensivă în rândul vârstnicilor
Articolul anterior
Cât ar trebui să plătească un militar rus să fie scos de pe frontul din Ucraina
Articolul următor