Consumatorii care doresc să procure produsele alimentare animale și neanimale au dreptul să ceară actele de confirmare a calității acestora, scrie unghiul.md.
Documentele care pot asigura inofensivitatea și siguranța produsului este certificatul de calitate, certificatul de inofensivitate sau raportul de încercări eliberat de către un laborator acreditat din domeniul, a precizat pentru IPN Afanasi Tarlev, directorul general adjunct pe Siguranța alimentelor și protecția consumatorului în domeniul alimentar. Șeful de la ANSA a fost solicitat în legătură cu informația lansată de instituție privind retragerii unui lot important de pepene galben de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați.
Persoanele trebuie să se asigure că produse au documente de confirmare a calitatății, siguranței și inofensivității. „Nitrații sau pesticidele sunt utilizate pentru a da acest aspect atractiv al produsului… Nu este suficient ca un produs de origine atât animală, cât și neanimală să aibă un aspect fizic atractiv, dar trebuie totuși să ne asigurăm că însuși produsul este inofensiv. O astfel de siguranță putem obține doar în baza documentelor de rigoare. Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant sau operatorul din domeniul alimentar documentele care să ateste calitatea produselor”, a spus directorul adjunct în cadrul ANSA.
Potrivit lui, este recomandabil de a evita comerțul stradal sau unitățile comerciale neautorizate. Consumatorii trebuie să cumpere produsele alimentare doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, fiindcă doar acestea sunt supuse unui control din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la numărul de telefon al Agenției: 0(22) 26 46 43.
Un lot de pepene galben de import, în mărime de 2416 kg, a fost retras luni de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dă asigurări că, odată cu apariția fructelor și legumelor de sezon, își intensifică controalele în baza Programului de monitorizare și supraveghere.