Cumpărătorii au dreptul să ceară actele de confirmare a calității produselor alimentare

Consumatorii care doresc să procure produsele alimentare animale și neanimale au dreptul să ceară actele de confirmare a calității acestora, scrie unghiul.md.

Documentele care pot asigura inofensivitatea și siguranța produsului este certificatul de calitate, certificatul de inofensivitate sau raportul de încercări eliberat de către un laborator acreditat din domeniul, a precizat pentru IPN Afanasi Tarlev, directorul general adjunct pe Siguranța alimentelor și protecția consumatorului în domeniul alimentar. Șeful de la ANSA a fost solicitat în legătură cu informația lansată de instituție privind retragerii unui lot important de pepene galben de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați.

Persoanele trebuie să se asigure că produse au documente de confirmare a calitatății, siguranței și inofensivității. „Nitrații sau pesticidele sunt utilizate pentru a da acest aspect atractiv al produsului… Nu este suficient ca un produs de origine atât animală, cât și neanimală să aibă un aspect fizic atractiv, dar trebuie totuși să ne asigurăm că însuși produsul este inofensiv. O astfel de siguranță putem obține doar în baza documentelor de rigoare. Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant sau operatorul din domeniul alimentar documentele care să ateste calitatea produselor”, a spus directorul adjunct în cadrul ANSA.

Potrivit lui, este recomandabil de a evita comerțul stradal sau unitățile comerciale neautorizate. Consumatorii trebuie să cumpere produsele alimentare doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, fiindcă doar acestea sunt supuse unui control din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la numărul de telefon al Agenției: 0(22) 26 46 43.

Un lot de pepene galben de import, în mărime de 2416 kg, a fost retras luni de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dă asigurări că, odată cu apariția fructelor și legumelor de sezon, își intensifică controalele în baza Programului de monitorizare și supraveghere.

Accident la Cârpești! Trei persoane au fost preluate de ambulanță

Cu puțin timp în urmă, Poliția din Cantemir a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe traseul din localitatea Cârpești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că un Renault condus de un bărbat de 60 de ani, care avea ca pasageri o femeie și doi minori, a derapat de pe traseu tamponând-se într-un copac.

În rezultat, cei 3 pasageri au fost preluați de ambulanță și transportați la spitalul raional Cantemir pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Poliția amintește șoferilor să sporească atenția, în contextul condițiilor meteo nefavorabile.

Șoferii întâmpină dificultăți, inclusiv transportul de mare tonaj, pe traseul M1

Pe traseul M1, (localitățile Condrița, Căpriana, Bursuc, Lozova din raioanele Strășeni și Nisporeni) șoferii întâmpină dificultăți la deplasare, inclusiv transportul de mare tonaj, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția îndeamnă conducătorii auto să sporească atenția în timpul șofatului.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi, credincioşii  merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai, informează unica.md.

În viziunea biblică, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeieşti. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Iisus. Iar Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În popor se spune că el poartă cheile Raiului.

Tradiţia populară spune că cei doi sfinţi sunt patroni ai oilor şi aduc ultimele zile calde din an.

Potrivit calendarului popular, în perioada dintre sărbătoarea celor doi Arhangheli şi Crăciun sunt câteva zile succesive de vreme frumoasă, numite “vara iernii”.

Peste o sută de mii de moldoveni îşi marchează astăzi onomastica, iar în aproape 200 de localităţi este sărbătorit hramul.facebook sharing button

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Articolul anterior
Alerta cu bombă de la Aeroportul Chișinău a fost falsă. Acesta și-a reluat activitatea la ora 04.40
Articolul următor