Alerta cu bombă de la Aeroportul Chișinău a fost falsă. Acesta și-a reluat activitatea la ora 04.40

Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău perturbată din nou cu o alertă de minare al acestuia. În jurul orei 1.50, polițiștii de frontieră din punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău au primit un e-mail precum aeroportul este minat. La ora 4.40 aeroportul și-a reluat activitatea în regim normal, iar alerta a fost una falsă, scrie diez.md.

Polițiștii de frontieră împreună cu angajații subdiviziunilor specializate MAI au desfășurat un șir de măsuri pe linia de sporire a securității din Aeroportul Internațional Chișinău. Călătorii și personalul Aeroportului au fost evacuați în zone sigure, până la finalizarea verificărilor: „Procedura de înregistrare a pasagerilor a fost oprită temporar”.

Amintim că în 5 iulie, peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii, după ce Poliția Republicii Moldova a anunțat că a fost sesizată precum că mai multe instituții ale statului: parlamentul, guvernul, instituții judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău etc. ar fi minate cu obiecte explozibile. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.

Totodată, pe 6 iulie, o alertă cu bombă a fost semnalată în clădirea comitetului executiv din UTA Găgăuzia și o altă alertă cu bombă a fost anunțată la centrul comercial Grand Hall. Ambele s-au adeverit a fi false.

Pe 7 iulie a fost semnalată o nouă alertă cu bombă la sediul Curții Supreme de Justiție și la Judecătoria Chișinău.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Poliției, investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie 2022, privind atentate cu bombă în capitală și republică.

Deputații ruși cer pedepse pentru soldații care folosesc smartphone-uri în războiul din Ucraina

Duma de Stat a Federației Ruse a propus reținerea disciplinară până la 10 zile pentru trupele care folosesc dispozitive cu funcții de cameră și geolocalizare în zone de luptă din Ucraina, potrivit Reuters, cu referire la agenția de presă TASS. Telefoanele mobile au fost utilizate de ambele părți pentru a identifica ținte în războiul din Ucraina prin urmărirea locațiilor semnalelor și accesarea fotografiilor sau mesajelor postate, scrie moldova1.md.

Proiectul de lege, susținut de Comitetul de Apărare al Dumei de Stat, clasifică utilizarea dispozitivelor electronice pentru filmare, înregistrare audio și transmitere de geodate în zona de luptă ca infracțiune disciplinară gravă. Comandanții unităților militare vor avea autoritatea de a impune arestul disciplinar pe o perioadă de până la 10 zile pentru astfel de abateri.

Un raport al firmei de software de securitate cibernetică Enea din 2024 a constatat că telefoanele mobile pot fi urmărite cu ușurință pe câmpul de luptă. În 2023, o lovitură cu rachete ucrainene a ucis aproape 100 de soldați în regiunea Donețk, după ce utilizarea neautorizată a telefoanelor mobile a permis localizarea trupelor de către forțele ucrainene.

Proiectul de lege al Dumei prevede, de asemenea, arestarea disciplinară pentru până la 10 zile pentru trupele care încalcă interdicția privind distribuirea publică a informațiilor care ar putea identifica personalul militar rus sau locația acestora.

Instrumente de zeci de mii de lei furate dintr-o mașină parcată la Ciocana. Individul a reușit să le vândă

Un bărbat de 40 de ani din capitală, este cercetat penal pentru furt, după ce a sustras dintr-un Volkswagen mai multe instrumente pentru construcție, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspectul, aflându-se pe o stradă din sectorul Ciocana, profitând de faptul că automobilul se afla fără supraveghere și descuiat, a sustras instrumentele electrice.

Prejudiciul cauzat victimei se ridică la 21.000 de lei.

În urma măsurilor întreprinse de polițiștii de la Ciocana, suspectul a fost identificat și reținut.

În cadrul acțiunilor procesual penale, bărbatul a comunicat că bunurile le-a vândut. Urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști o parte dintre instrumente au fost depistate și întoarse proprietarului.

Bărbatul este cercetat în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare riscă închisoare de până la 4 ani.

17 milioane de lei pentru revitalizarea râului Cubolta din satul Plop, raionul Dondușeni

Ministerul Mediului va aloca peste 17 milioane de lei în din Fondul de Mediu, pentru curățarea și revitalizarea râului Cubolta în satul Plop, raionul Dondușeni. Suma alocată, va fi utilizată pentru curățarea a 4 km din albia râului, lucrări de adâncire a albiei, întărirea malurilor, plantarea de arbori și amenajarea zonei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În ultimii ani, râul Cubolta și izvoarele sale au suferit de înnămolire și creștere excesivă a vegetației, ceea ce a afectat calitatea și aspectul său natural. 

Această inițiativă nu doar că va îmbunătăți funcționalitatea râului, dar va oferi și locuitorilor din satul Plop o oportunitate de a redescoperi frumusețea acestui curs de apă, pe care mulți îl țin minte din copilărie.

Cumpărătorii au dreptul să ceară actele de confirmare a calității produselor alimentare
Articolul anterior
Alerte cu bombă la mai multe instituții din Comrat. Autoritățile așteaptă geniștii din Chișinău
Articolul următor