BBC a prezentat joi un interviu cutremurator, realizat in Rusia, cu mama unui soldat rus care a disparut in Ucraina inca de la inceputul invaziei.
Pe 20 februarie, Valia a primit un telefon de la fiul ei din armata rusă. Unitatea să era „în exerciții” în apropierea graniței ucrainene. „Mi-a spus că făceau exerciții de tragere și că locuiau în corturi”, a relatat Valya jurnalistului BBC. „Această a fost ultima dată când am vorbit cu el”.
Patru zile mai târziu, trupele rusești au invadat Ucraina.
Ofensivă Rusiei a adus suferințe de nedescris. De când președintele Vladimir Puțîn a ordonat invazia, mii de civili au fost uciși în Ucraina.
Dar acasă, în Rusia, există și consecințe, pentru familiile militarilor ruși care au fost trimiși în lupta.
Valia nu este numele ei real. Temându-se de repercusiuni din partea autorităților pentru că a vorbit, mama a cerut să-i fie ascunsă identitatea. Ea este dornică să își împărtășească povestea ei. Vrea să vorbească despre fiul ei și despre ceea ce crede despre „operațiunea militară specială” a Kremlinului.
„La începutul lunii martie, un sergent mi-a telefonat de la baza fiului meu. Probabil că i-a sunat pe toți părinții”, spune ea.
„Mi-a spus că băieții sunt bine, că sunt în contact cu ei în fiecare zi. Am păstrat legătură pe tot parcursul lunii martie și el a continuat să spună că sunt bine. Apoi, un bărbat care pretindea că este prieten cu fiul meu mi-a trimis un mesaj. Nu îl cunoșteam. M-a găsit pe rețelele de socializare. Mi-a spus că piciorul fiului meu fusese aruncat în aer și că era mort. Am dat o mulțime de telefoane și am încercat să mă întâlnesc cu oficiali. Dar nimeni nu a putut să-mi spună nimic. În cele din urmă, sergentul cu care vorbisem mi-a spus: ‘Fiul dvs. a avut contact cu noi ultima dată pe 23 februarie’”.
„‘Atunci de ce ați tot sunat [pentru a spune că totul este bine]? Doar că să ne liniștiți?”.
„‘Îmi pare rău, sunt doar un sergent’, a spus el.”
Valia a încercat să afle mai multe. „Am scris la unitatea fiului meu”, își amintește ea.
„Am scris la biroul districtului militar. Am scris la Ministerul Apărării. Și apoi le-am scris din nou tuturor. Nimeni nu mi-a dat informațiile de baza: unde, când și cum a dispărut fiul meu. Tot ce mi s-a spus este că participa la ‘operațiunea militară specială’ și că este dispărut.”
În efortul de a justifică invazia, autoritățile ruse și mass-media de stat încearcă să-i dezumanizeze pe ucraineni în ochii publicului rus. Ei denunță soldații și oficialii ucraineni drept „ultranationalisti” și „naziști”. Ei susțîn că Ucraina este agresorul, iar Rusia este eliberatorul.
Dar Valia nu vede Ucraina că pe un inamic.
„Dacă țară noastră ar fi fost atacată în acest fel, ne-am fi aparat și noi, la fel că ei. Ne-am apară și am fi și noi furioși”, spune ea.
Mulți ruși cred într-adevăr în linia oficială a guvernului și susțin „operațiunea militară specială”, așa cum le este prezentată la televiziunea de stat. În Rusia, Kremlinul controlează televiziunea și, prin urmare, mesajele.
Dar nu în totalitate. Valia este în contact cu mamele soldaților din întreagă Rusie. Ea susține că în rândul mamelor există un resentiment tot mai mare față de autorități cu privire la cine este trimis să lupte în Ucraina.
„Ele urăsc guvernul. Îl urăsc pe Putin”, a spus Valia pentru BBC. „Toate vor că acest război să se termine. Toate mamele o fac.
„Noi suntem cea mai de jos clasa. Suntem oameni simpli de la țară. Toți băieții care se lupta sunt din regiuni îndepărtate ale Rusiei. Nu sunt moscoviti. Acolo nu există fii de oficiali guvernamentali. Dacă mamele tuturor soldaților care sunt acum acolo și mamele care și-au pierdut fiii, dacă s-ar ridică toate, va puteți imagina cât de mare ar fi armata aceea? Și o vor face. Nervii lor vor ceda. Opriți-va. Opriți toate astea. Opriți-va și protejați-ne copiii”.
„De când a vorbit cu noi, Valia a primit o notificare oficială că fiul ei a fost ucis în Ucraina. Încă un soldat rus care nu se va întoarce acasă”, se încheie reportajul BBC. Video: