Probleme la Moscova. ,,S-a descoperit că au fost furați banii pentru dezvoltarea temutelor rachete S-400”

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Anton Gerascenko, a făcut publică informația potrivit căreia utilizarea sistemului de rachete antiaeriene HIMARS de către Forțele Armate ale Ucrainei a provocat un scandal în rândul producătorilor ruși de armament.

Rusia anunță că sistemele de rachete S-400 din Kaliningrad au devenit  operaționale

Gerascenko anunță că rachetele rusești S-400 nu sunt capabile să intercepteze rachetele HIMARS trimise Ucrainei de SUA. S-400 sunt produse de concernul rus Almaz-Antey.

„Ministerul rus al Apărării a declanșat un conflict cu conducerea Concernului Almaz-Antey, producătorul laudatelor sisteme de apărare aeriană S300 și S400.

Mihail Fradkov, șeful consiliului de administrație și fost prim-ministru rus, și directorul concernului, Yan Novikov, nu numai că și-ar putea pierde posturile, dar ar putea fi acuzați de subminarea capacităților de apărare ale Rusiei.

Conducerea acestei organizații criminale, atunci când a semnat numeroase contracte de miliarde de dolari pentru furnizarea de S-400, a garantat că sistemul lor de apărare aeriană va fi garantat să doboare nu numai avioane și elicoptere, ci și rachete lansate de HIMARS americane.

Așa cum se întâmplă de obicei în complexul militar industrial al Rusiei naziste, caracteristicile tehnice ale sistemului de apărare antiaeriană emblematic au fost supraevaluate de multe ori, iar banii alocați pentru dezvoltarea S-400 au fost furați.

Înșelăciunea s-a dovedit a fi recentă atunci când S-400 nu a reușit să doboare nici măcar o singură rachetă HIMARS în regiunile Donbas, Zaporojie sau Herson.

Nu numai atât, în timpul atacului asupra bazei militare rusești din Khartsyzsk, rachetele HIMARS au distrus complexul S-400 care ar fi trebuit să acopere zona de lovituri aeriene.

Cu alte cuvinte, sistemul de apărare antiaeriană S-400 nu numai că nu este capabil să protejeze spațiul aerian, dar nici măcar nu este capabil să se protejeze pe sine.

Cred că această poveste va duce nu numai la demisii de profil înalt și procese penale, ci și la respingerea de către potențialii cumpărători a produselor Almaz-Antey.

Sunt sigur că complexul S-400 distrus la Hartizstan nu va fi ultimul din palmaresul HIMARS în Ucraina”, a scris oficialul ucrainean pe Facebook, citat de censor.net.

Armata ucraineană a anunțat luni seară începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson (sudul Ucrainei), relatează DPA.

Un depozit rusesc de arme a fost lovit în localitatea Nova Kahovka, a indicat Comandamentul de operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene într-un buletin informativ privind situația de pe front pe pagină să de Facebook.

În urmă acestui atac, un obuzier și echipamente militare au fost distruse, iar trupele ruse au pierdut peste 50 de soldați, potrivit părții ucrainene.

În același timp, agenția de presă rusă RIA Novosti a relatat marți dimineață, citând administrația prorusa instalată de Moscova în Nova Kahovka, că șapte persoane au fost ucise, alte patru sunt date dispărute, în timp ce alte câteva zeci au fost rănite.

Multe persoane au fost îngropate sub dărâmături, iar sute de case au fost avariate, potrivit RIA Novosti.

‘Sunt deja șapte morți și aproximativ 60 de răniți’ în urmă atacului ucrainean din cursul nopții de luni spre marți la Nova Kahovka, a declarat pe Telegram șeful administrației militaro-civile instalate în această localitate de forțele ruse, Vladimir Leontiev, citat de AFP.

Șefa adjunctă a administrației de ocupație din Herson, Ekaterina Gubareva, a acuzat forțele ucrainene că au efectuat această lovitură cu lansatoare de rachete multiple americane HIMARS.

Leontiev susține că au fost lovite obiective civile și că în zona nu există ținte militare. ‘Au fost lovite depozite, magazine, o farmacie, o benzinărie și chiar o biserica’, mai susține el, denunțând un ‘act de terorism’.

Nu este pe moment posibilă verificarea în mod independent a declarațiilor niciuneia dintre părți, notează DPA și AFP.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, iar Kievul se apară de patru luni și jumătate, încercând să-și consolideze forțele pentru a declanșa o contraofensivă.

Autoritățile ucrainene au cerut recent civililor să plece din sudul Ucrainei, anunțându-și planul de a recuceri zonele ocupate de trupele ruse, în special cu armele primite din Occident.

Învecinată cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, regiunea Herson a fost în mare măsură ocupată de trupele ruse.

Armata ucraineană desfășoară de mai multe săptămâni contraofensive pe frontul din Herson, în timp ce grosul trupelor rusești este desfășurat în Donbas, în estul Ucrainei.

Kievul a reușit să câștige teren și se apropie de Herson, oraș cu 290.000 de locuitori, dar până în prezent nu a reușit să străpungă în profunzime apărarea rusă, notează AFP.

Totodată, armata rusă își continuă ofensivă în bazinul minier Donbas (estul Ucrainei), în special în regiunea Donețk, dar a lansat atacuri și asupra Harkovului (nord-est), al doilea oraș că mărime din Ucraina, potrivit EFE.

Totodată, ‘apărătorii ucraineni au dejucat încercările inamicului de a efectua operațiuni de asalt’, în localități precum Dementiivka (regiunea Harkov de lângă granița cu Rusia), conform ultimelor date publicate de Statul Major al forțelor armate ucrainene pe pagină să de Facebook.

În această regiune din nord-estul Ucrainei, ‘inamicul a deschis foc de artilerie și cu lansatoare de rachete asupra Harkovului și a localităților din apropiere precum Ruși Tiski, Bezruki, Dementiivka, Lisne, Slatino, Prudianka și Zolocev’, menționează Statul Major în comunicatul sau, citat de agențiile ucrainene de presă.

Harkov a devenit o țintă recurentă a forțelor ruse în ultimele săptămâni, care au lansat bombardamente aproape zilnice împotriva să, în timp ce își continuă ofensivă pentru a prelua controlul asupra Donbasului.

Potrivit unor analiști, intensificarea bombardamentelor asupra Harkovului ar urmări să facă forțele ucrainene să se retragă din Donbas și să plece să-l apere, ceea ce ar facilita ofensivă rusă, notează EFE.

În ofensivă lor pentru cucerirea regiunii Donețk, rușii continuă să asedieze unul dintre principalele orașe Sloviansk.

În această zona, ‘invadatorii ruși au continuat operațiunile de asalt pentru a-și îmbunătăți poziția tactică în apropiere de Mazanivka, Ivanivka și Dolina. Apărătorii ucraineni au respins acțiunile inamicului’, se precizează în raportul militar.

În apropiere de localitatea Sahtiorsk din regiunea Donețk, armata ucraineană cu ajutorul sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS au eliminat mai mulți ofițeri de rang înalt din cadrul comandamentului rus, transmit agenții de presă ucrainene.

Potrivit Comitetului de Statistică al forțelor armate ucrainene, toți comandanții adjuncți ai Diviziei 106 aeropurtate a Federației Ruse au fost uciși, cu excepția unuia singur, notează Unian.

sursa

Lucruri interzise înainte de somn

Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare.

1.Să folosim gadgeturile
Specialiștii recomandă să încetăm privitul spre ecrane ( chiar și cel de televizor) cu minim o oră înainte de culcare. Ecranul mobilului (sau al tabletei) emite o lumină similara cu cea a zilei, dimineața, ceea ce activează creierul. Se interzice de asemenea verificarea poștei electronice : mailurile de serviciu pot induce o stare de neliniște.

2.Consumul de analgezice și antidepresive
Ele induc o stare de agitație celor care le iau înainte de culcare. Unicul medicament care se permite chiar înaintea somnului este..somniferul. Este foarte important să urmăm indicațiile medicului.

3.Să mâncăm și să bem înainte de culcare
Este total contraindicat, pentru că sistemul digestiv are și el nevoie de o pauză. Dacă veți face acest lucru, veți avea un somn neliniștit. Dacă totuși nu rezistați să vă culcați fără să mâncați, evitați mâncărurile grele si ciocolata. Indicate sunt iaurtul, laptele bătut, merele.

4.Să facem sport
Joggingul este contraindicat și , în general, orice tip de antrenament. Altminteri veți avea un somn întrerupt și deloc liniștit. Exercițiile fizice trebuie să înceteze cu două ore înaintea somnului.
Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare

5.Să fumăm și să consumăm alcool
Nicotina este un stimulent care nu vă va lăsa să adormiți. Alcoolul, în schimb, acționează de multe ori ca și somnifer. Acțiunea lui se manifestă însă în timpul somnului. În consecință, vă veți trezi des, în timpul nopții, iar dimineața vă veți simți obosită.

Cercetătorii au studiat care este cea mai bună oră de culcare pentru reducerea riscului de a avea afecțiuni cardiace

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Independent citat de digi24.ro.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.

Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare, scrie digi24.ro.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă, transmite Agerpres.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii”, a spus Plans.

„Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”, a adăugat specialistul.

Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.

După defalcarea datelor în funcţie de sexul participanţilor, asocierea dintre bolile de inimă şi momentul de debut al somnului a fost mai evidentă la femei, a adăugat Plans, care a precizat că în cazul bărbaţilor au existat diferenţe semnificative doar în cazul celor care adormeau înainte de ora 22:00. Acest lucru ar putea fi cauzat de diferenţele cu privire la modul în care sistemul hormonal funcţionează la bărbaţi şi femei şi la modul în care acesta răspunde la perturbarea ceasului intern.

„Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac – independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace”, a spus David Plans.

Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation, a declarat: „Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii”.

„A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte”, a notat Giblin.

Păpușa Nadia, vândută la prețul unui iPhone. Colecționarii se bat pentru ea

Piesele din perioada comunismului sunt căutate de mulți români. De altfel, colecționarii sunt dispuși să plătească sume importante pentru un astfel de obiect. Păpușa Nadia Comăneci sau cartea fostei campioane se vând la prețul piperate, scrie evz.ro.

Păpușa Nadia a fost inspirată din performanțele atinse de fosta mare campioană. Aceasta a fost lansată pe piață în anul 1977 și puțini români au reușit să o achiziționeze.

Nadia Comăneci are în spate o carieră impresionantă și un moment marcant pentru istoria gimnasticii. Românca a obținut primul „10 perfect” la Jocurile Olimpice de la Montreal.

De altfel, prețioasa jucărie a fost fabricată pentru celebrarea succesului ei.

În perioada comunismului, mulți copii visau să aibă o astfel de jucărie. În zilele noastre, păpușa Nadia este considerată la fel de valoroasă.

Aceasta este îmbrăcată într-u. costum de gimnastică identic cu cel purtat de fosta campioană. De altfel, păpușa are o medie la gât, care este prinsă de tricolor.

În trecut, prețul acesteia ajungea la 200 de lei și nu mulți români își permiteau să o achiziționeze. În plus, aceasta a fost lansată într-un număr limitat pe piață.

Păpușa sau cartea fostei campioane se vând pe diferite platforme

Cei care mai au o astfel de figurină nu sunt dispuși să o vândă la prețuri de chilipir. Pe platformele de vânzări, multe persoane cer între 1.500 și 4.000 de lei pentru celebra jucărie.

De-a lungul anilor, păpușa a fost expusă la diverse evenimente culturale. Totodată, fanii fostei campioane o pot admira și la Muzeului Jucăriilor din București, care este situat pe Calea Victoriei.

În plus, cartea Nadiei se vinde cu prețuri cuprinse între 200 și 600 de lei. Cea mai scumpă variantă include și semnătura fostei campioane.

De asemenea, o persoană a pus în vânzare o carte poștală cu imaginea sportivei. Prețul acesteia este de 20 de lei.

Blogul în care scria despre viața pe timp de război: Liza de 4 ani, ucisă în Vinnița, și mama ei care se zbate între viață și moarte au fost separate de război de 2 ori
Articolul anterior
Marele scriitor Nicolae Dabija ar fi împlinit astăzi 74 de ani
Articolul următor