Un băiat de 7 ani şi sora lui au murit loviți de artificii în Franța

O anchetă pentru omucidere involuntară a fost declanşată, vineri, pentru a elucida circumstanţele în care două persoane au murit în Cholet, joi, după „un incident” în timpul focului de artificii de pe 14 iulie, de ziua naţională a Franţei.

Un băiat de 7 ani şi sora lui de 24 de ani, veniţi împreună cu familia, au murit după ce mai multe proiectile i-au lovit pe spectatorii aflaţi la câteva zeci de metri de locul de lansare a artificiilor, în circumstanţe încă neclare, informează AFP, citată de Agerpres.

Un apropiat al tinerei, în vârstă de circa treizeci de ani, a suferit arsuri grave. El a fost transportat într-o unitate specializată a spitalului din Tours şi viaţa nu îi este pusă în pericol, potrivit procurorului din Angers, Eric Bouillard.

Șase persoane au fost rănite

Alţi şase spectatori, între care părinţii celor două victime, au fost răniţi mai uşor.

Audierile artificierilor şi ale organizatorilor au început vineri dimineaţă, a explicat presei procurorul.

„Aştept să fie date rapid răspunsuri şi să se facă lumină cât de curând posibil”, a declarat el pe canalul BFMTV.

Ancheta va încerca să stabilească dacă „au fost respectate sau nu toate măsurile de securitate şi în special cele privind apropierea publicului de locul de lansare a artificiilor”, a adăugat acesta.

Mai multe zeci de persoane au asistat la focurile de artificii aşezându-se în spatele gardului din jurul stadionului din oraş, în timp ce grosul spectatorilor se masaseră în piaţa principală.

Accidentul, dezvăluit de cotidianul Courrier de l’Ouest, a fost filmat şi difuzat pe larg pe reţelele sociale.

„Eram circa o sută de persoane la 50 de metri de locul de lansare a artificiilor”, a afirmat Sandy Beauvois, de 25 de ani, din Cholet.

„Un dispozitiv de aprindere pare să fi căzut, pentru că am văzut focul declanşându-se în locul în care se aflau artificiile, iar zece secunde mai târziu o rachetă a explodat în mijlocul mulţimii”, a adăugat el, menţionând de asemenea că „nu este singurul proiectil care a lovit mulţimea, întrucât nu este acela care a omorât oameni”.

Contactat de AFP pentru a comenta circumstanţele accidentului, procurorul a vorbit despre un „incident de tir”.

Martor: „Toţi oamenii ţipau, a fost puţină panică”

Laurent Picard, venit să vadă focul de artificii împreună cu fiicele sale de 8 şi 13 ani, a asistat la accident.

„Eram la 5-6 metri de explozie împreună cu fetele mele, am fost atins de scântei şi am simţit căldura suflului. Din fericire, acolo unde eram am fost un fel de scut pentru fetele mele”, a relatat el.

„Toţi oamenii ţipau, a fost puţină panică. Mi-am dus fetele la adăpost. Puteam să fim noi!”, a mai spus acesta, încă în stare de şoc, referindu-se la victimele incidentului.

Primarul din Cholet, Gilles Bourdouleix a explicat că membri ai dispozitivului oamenilor legii le-au recomandat persoanelor care se aflau în apropierea locului de lansare a artificiilor să se îndepărteze.

Municipalitatea lucrează potrivit lui „de ani de zile” cu acest artificier „serios”, compania bretonă HTP, cu sediul la Rennes, potrivit Courrier de l’Ouest. „Este o dramă teribilă”, a mai spus primarul localităţii.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Mama fetiței decedate în atacul cu rachete rusești din Vinița nu își amintește nimic. Întreabă medicii unde este fiica ei
Articolul anterior
Un rechin, surprins aproape de o plajă de lângă Barcelona
Articolul următor