Un clip video arată teroarea recrutărilor forţate ale bărbaților ucraineni din regiunea Donbas: „Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru”

Separatiştii pro-ruşi şi-au intensificat recrutarea forțată a bărbaților ucraineni, în zonele ocupate din regiunea Donbas, pe fondul pierderilor tot mai mari suferite pe front de armata Kremlinului.

Recrutarea forțată, o caracteristică a guvernării separatiștilor susținuți de ruși încă dinainte de invazia din 24 februarie, s-a reluat în iunie, transmite spotmedia.ro.

Separatiştii au înfiinţat puncte de control și au organizat patrule, unele dintre ele implicând luptători ceceni, în căutarea bărbaților buni de recrutat pentru a lupta de partea Kremlinului.

Un videoclip filmat la sfârșitul lunii iunie arată o femeie din regiunea Donbas, care şi-a documentat astfel eforturile de a-i împiedica pe oficialii comisariatului de război să-i bage soțul într-o dubă pentru a-l duce la biroul de recrutare.

Femeia se confruntă la început cu doi oficiali, dintre care unul are pașaportul soțului ei.

  • Daţi-i înapoi pașaportul, vă rog. Nu e lege marțială, îl iei pe [soțul meu].
  • Este o mobilizare generală.
  • De ce ești aici?
  • Sunt de la biroul de recrutare.
  • Du-te să lupți oriunde vrei. Nu-l iei pe [soțul meu].

Un al treilea bărbat, care stă lângă ușa unui magazin, intervine, spunând: „Știu unde au fost duși vecinii mei”.

  • „Ar trebui să fie ceva voluntar!” strigă femeia. „Nu vrea să meargă să lupte!”
  • „Este capabil să lupte”, răspunde bărbatul.
  • „Dar are pașaport ucrainean. Nu este obligat să lupte pentru voi.”

La un moment dat se aude vocea unui bărbat, aparent a soțului, întrebând: „De ce încerci să mă tragi în mașină?”

Unul dintre bărbați explică: „Pentru că trebuie să vă aduc la biroul de recrutare pentru a vă verifica documentele.”

„Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru”

Pe măsură ce discuția continuă, femeia descrie modul în care alte rude au plecat să lupte și au murit.

„Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru. Aţi luat toți bărbații! Toți tinerii.

Am îngropat deja jumătate dintre ei. Cumnat. Frate. Toată lumea. Mai avem doar unul. Avem un copil cu handicap”, spune femeia.

Filmuleţul a fost prezentat de Oleksandra Matviiciuk, o militantă pentru drepturile omului de la Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina.

Ea spune că altercația s-a încheiat fără recrutarea forţată atunci, dar omului i s-a spus să se prezinte la biroul de recrutare în termen de două ore, iar apoi nu ştie ce s-a mai întâmplat.

„Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă”

Un alt bărbat i-a scris activistei că trăieşte un coşmar: „Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă pentru că în orașul meu sunt mașini de patrulare care caută bărbați. Ne vânează ca pe pisicile fără stăpân”.

„Recrutarea forțată în armata așa-numitelor DPR și LNR [autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk] – deși prefer să spun de către Rusia – a început înainte de războiul de acum. Dar din 24 februarie am văzut oameni opriți pe stradă, cărora li s-au luat pașapoartele și au fost trimiși cu forța în armată.

După februarie, am început să primim mesaje prin care se cere ajutor”, relatează Oleksandra Matviiciuk .

„Se pare că au început să caute din nou bărbați în jurul datei de 23 iunie, creând puncte de control la ieșirile în orașe pe autostrăzi, iar comisariatul de război emite avize pentru persoanele scutite, pentru că au diverse ocupații, cum ar fi lucrează în fabrici”, a explicat ea.

500.000 de bărbați ar putea să fie înrolați cu forţa

Activista mai spune că ar exista până la 500.000 de bărbați care pot să fie înrolați cu forţa ca să lupte de partea rusă.

Aceste noi dovezi ale recrutărilor forţate vin pe fondul pierderilor tot mai mari ale Rusiei în război.

Kremlinul a început să facă batalioane de voluntari în toată Rusia, care oferă bonusuri de înscriere și a ajuns cu recrutarea chiar şi în închisori.

În timp ce Kievul estimează că numărul rușilor uciși de la începutul războiului este de 38.000, analiștii occidentali sugerează o cifră cu aproximativ o treime mai mică.

Oficialii apărării din Marea Britanie au calculat recent că sunt vreo 50.000 de morți și răniți din februarie în rândurile ruşilor.

Video:

Slujitor al bisericii, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual un copil

Preotul de 40 de ani din raionul Glodeni, acuzat că a abuzat sexual un minor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 12 ani, cu executare într-un penitenciar de tip închis, informează UNICA.MD, cu referire la comunicatul Procuraturii Generale.

Poză simbol

Potrivit acuzării înaintate de procurori, la data de 24 iulie 2022, inculpatul se afla cu mai mulți cunoscuți ai săi, la scăldat. De ei se apropiase un minor în vârstă de 12 ani. Folosindu-se de statutul său de paroh-preot, l-a convins pe copil să urce în automobilul său pentru a-l transporta acasă, iar acolo l-a hărțuit sexual.

La fel, acesta l-a dus la domiciliul propriu, unde l-a constrâns psihic să coboare din automobil și să meargă în spatele casei unde continua să îl hărțuiască, profitând de imposibilitatea ultimului de a se apăra și a de a-și exprima voința din cauza vârstei fragede. La un moment dat, la poarta locuinței inculpatului a claxonat un automobil și acesta a plecat spre poartă, cerându-i minorului să îl aștepte. Copilul, folosindu-se de circumstanțele create, a sărit gardul și a fugit din ograda făptuitorului.

Ca rezultat al acțiunilor infracționale, potrivit raportului de expertiză judiciară, minorul a suportat o traumă psihologică, ce se manifesta prin: frică, sentimentul lipsei de securitate, hipervigilență, impulsivitate, gânduri intruzive, rușine, autoestimare deficitară.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința este cu drept de apel.

Interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici a sesizat organele de drept după ce melodia „Inima mea e Moldova” a fost folosită ilegal într-un spot anti-UE

Interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici a sesizat organele de drept după ce melodia „Inima mea e Moldova”, ai căror autori sunt Simion Ghimpu și Ion Aldea-Teodorovici, a apărut într-un spot propagandistic anti-UE, realizat la comanda blocului „Victorie”, afiliat oligarhului penal Ilan Șor.

„Referitor la gravă încălcarea juridică și morală a apariției într-un spot propagandistic pentru piesa tatălui meu  “Inima mea e Moldova”, 

– pentru informarea publicului –  am depus demers la organele de drept (care au pârghiile și pentru spațiul cibernetic) – personal și cu ajutorul juristului meu din moment ce am descoperit și eu conținutul pe toate rețelele zilele astea. 

Am chemat-o și pe Dna Ghimpu deținătoarea drepturilor de autor asupra textelor scrie de Simion Ghimpu pentru a fi și Dumneaei parte a dosarului.

Am hotărât să acționez cât mai rapid juridic pentru că de obicei facebook și youtube sau alte rețele nu reacționează mereu pozitiv (pur și simplu nu șterg conținutul) dacă raportezi personal copywrite infringement și dacă e început un caz penal sau civil sunt mult mai receptivi. 

Să publici online sau nu pașii protejării tale juridice nu schimbă cu nimic situația dată tristă. Ba mai mult ca atât cel mai des iese că publicăm pe paginile personale fără a avea mari rezultate în loc să găsim modalități de a rezolva cât mai rapid litigiul (mai ales în contextul alegerilor), extirparea materialelor date din mediu online și sper, pedepsirea celor care au încălcat drepturile..

Trist că F.Kirkorov pe vremuri a fost lansat de Petre Teodorovici. Asta fiind “răspunsul” lui profanator pentru fratele mai mic Ion Aldea Teodorovici care și-a dat sufletul pentru neamul lui”, a transmis Cristofor Aldea-Teodorovici pe Facebook.

Precizăm că pe rețelele de socializare a apărut un clip video anti-UE,  în care interpreții ruși, Nikolai Baskov, Filip Kirkorov și Stas Mihailov cântă melodia „Inima mea e Moldova”. Lafinalul video-ului apare un text prin care oamenii sunt îndemnați să voteze „nu” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

O femeie a murit după ce a căzut de la înălțime. Ce spune Poliția

O femeie de 74 de ani a murit după ce a căzut de la etajul patru al unui bloc de locuit din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.

Potrivit șefului Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, tragedia a avut loc în seara zilei de 15 octombrie, pe strada Bogdan Voievod, transmite unica.md, cu referire la Știri.md.

Oamenii legii au constatat că în urma traumelor suferite din cauza căzăturii, femeia a murit. În urma examinării, medicul legist nu a depistat urme de violență decât cele caracteristice căderii de la înălțime.

Femeia este locuitoare a blocului locativ, iar martorii spun că aceasta s-ar fi aruncat singură de la balcon.

Autoritățile au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii
Articolul anterior
Elveția ia în calcul să întrerupă alimentarea cu energie electrică câteva ore pe timpul iernii
Articolul următor