Prețul pâinii ar putea crește în toamnă

Recoltarea cerealelor e pe ultima sută de metri, iar agricultorii nu prea au motive de bucurie. În acest an, recolta va fi în jumătate faţă de cea de anul trecut. Vreamea toridă şi lipsa ploilor i-au păgubit.

Recolta cerealelor, în jumătate: Ne aşteptă o nouă scumpire a pâinii

Pentru că au strâns mai puţine grâne, fermierii cred că, la toamnă, ne aşteptă o nouă scumpire, de această dată, a pâinii, transmite Tvr Moldova.

În raionul Soroca au fost semănate 12 mii de hectare cu grâu, iar 60 la sută au fost deja recoltate. Acum, combinele lucrează de zor pe câmpuri.

„Așteptările țăranilor, noi vrem cât mai mult, dar ne mulțumim cu cât este. Se arată a fi cam slăbuț. În privința ploii nu a fost. Asta toamnă am semănat în uscat, nu a răsărit cât trebuie, plante la hectar nu sunt câte trebuie, nu s-au înfrățit. Iarna a fost nu chiar pentru grâne.”

Şi în satul Egoreni din raionul Soroca, munca e în toi. Ion Coțaga a semănat 650 de hectare de culturi cerealiere, dintre care peste 170 sunt  cu grâu. Deşi spera ca munca să-i fie răsplătită printr-o recoltă bogată, realitatea este alta.

ION COȚAGA agent economic: „Așteptăm la 2,5 tone sau 3 tone. Comparativ cu anul trecut? Faţă de 5 tone e clar că e îndoit mai puţin faţă de anul trecut. Ar urma să crească şi preţul la pâine? Sigur că o să crească, nu avem de ales.”

Secerişul devine costisitor din cauza prețului mare la carburanți. Anul trecut, agricultorul a primit gratuit motorină din partea Guvernului României. Acum însă este nevoit să-şi cumpere carburanți.

ION COȚAGA agent economic: „Foarte util a fost şi le mai mulțumim odată Guvernului României pentru ajutor, nici la ei nu e ușor, dar frații se împart. S-a scumpit de 2 ori motorina, îngrășămintele de 4 ori s-au scumpit. Nu ştiu ce o să facem, dacă nu o să fie preţuri coresponzător, ne teme să nu dăm faliment. Ce o să fie mai departe.”

Din cauza secetei nemiloase din acest an, Ministerul Agriculturii a cerut instituirea stării de urgenţă în domeniul agriculturii. Ministrul Vladimir Bolea a declarat că recolta de grâu este mai mică faţă prognozele specialiştilor, iar porumbul a fost compromis în proporţie de sută la sută. Autorităţile promit să vină cu măsuri de susţinere a fermierilor.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Țara în care riști să ajungi la închisoare dacă ai un animal de companie.
Articolul anterior
O moldoveancă, reținută la Aeroport cu mii de euro și dolari nedeclarați. Care a fost explicația femeii
Articolul următor