Sofia Rotaru a împlinit 75 de ani. De ziua sa de naștere, artista a revenit în Ucraina, în satul său de baștină

De ziua sa de naștere, Sofia Rotaru a revenit în Ucraina, și anume în satul său de baștină, Marșenița. „Am ajuns, la locul puteri. Aici m-am născut, am crescut, am fost la școală și am început să cânt. Cât de important este să nu pierzi sentimentul de apartenență la pământul tău, să te simți conectată cu cei care ți-au dat viață, te-au crescut și te-au susținut în începuturile tale”, a menționat interpreta, scrie shok.md citata de unimedia.info.

Artista, într-un mesaj pe Instagram a spus că rar scrie pe această rețea, dar ieri, 7 august, a avut două motive: cea de-a 75 aniversarea și ziua inițiativei umanitare, pe care interpreta o susține de la începutul războiului. În acest context, Sofia Rotaru a apelat la ajutorul fanilor săi, pentru ai susține pe cei care au avut de suferit în urma războiului.

„БОН бокс, proiectul care are grijă de soțiile și copiii militarilor plecați pe front și de mamele cu copii care și-au pierdut soțul în acest război. Este puțin neobișnuit pentru mine să ajut „în public”, îmi este și mai greu să cer ajutor. Dar anume în această zi, împreună cu mesajele voastre de felicitare și cuvintele de susținere, cu care mă încurajați de-a lungul anilor, vreau să mă adresez cu o rugăminte, ca să-i ajutăm pe cei care au dificultăți acum și au nevoie de sprijinul nostru. Să facem împreună această faptă bună! Oriunde am fi și indiferent de limba vorbită..”.

Totodată, artista speră că ,„în loc de alerte aeriene, în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare oraș al frumoasei Ucraine, să sune cântece despre dragoste și dace”.

Sofia Rotaru s-a născut în 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, fiind a doua într-o familie de șase copii. În 1974 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuți și a celei din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”.

În 1986, a fost prima cântăreață care a primit titlul „Artist al Poporului din URSS” și în 2000 a fost numită Cântăreața secolului XX. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei.

Este posesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Moldova, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaler al Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

Tânăra dispărută din Malcoci a fost găsită teafără, în regiunea Pieței Centrale din Capitală

Tânăra care a dispărut la 27 aprilie a fost găsită în regiunea Pieței Centrale din Chișinău și se află în afara oricărui pericol.

”Mulțumim tuturor pentru implicare.”, anunță Poliția.

Polițiștii din Ialoveni au fost sesizați de o femeie, precum că fiica sa de 23 ani, în seara zilei de 27 aprilie a plecat de la domiciliul familiei din localitatea Malcoci și nu a mai revenit. Oamenii legii au anunțat-o în căutare, iar astăzi fata a fost găsită.

Tornade ucigașe în SUA! Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața

Duminică, zona centrală a SUA a fost lovită de noi tornade devastatoare. În urma acestora, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața. Vineri au fost înregistrate 78 de tornade, în principal în Iowa şi Nebraska.

După cele 78 de tornade înregistrate vineri, sâmbătă au urmat alte 35 de tornade din nordul Texasului până în Missouri.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS), noi tornade devastatoare au lovit, duminică, zona centrală a Statelor Unite. În urma acestor tornade și-au pierdut viața cel puţin cinci persoane.

Kevin Stitt, guvernatorul de Oklahoma, a confirmat moartea a patru persoane în acest stat.

În orășelul Sulphur din SUA a fost înregistrat primul deces, după ce regiunea a fost devastată de tornadă. În Holdenville, la peste 100 de kilometri depărtare, cel puţin alte două persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit departamentului de gestionare a dezastrelor

Presa locală a raportat că un copil de patru luni se află printre victime, potrivit BBC citat de presa română.

A patra persoană și-a peridut viața pe o autostradă la Marietta, în acelaşi stat.

În mai multe localităţi au fost înregistrate ploi puternice. Alertele meteo au rămas în vigoare întreaga zi de duminică, existând riscul de inundații, grindină și tornade.

În statul Iowa, un bărbat a murit la spital din cauza rănilor. Anunțul a fost făcut de familia acestuia, iar numărul total al morților a ajuns la cinci.

Pe lângă decesele menționate anterior, peste 25.000 de case erau fără curent în Texas. În Oklahoma, duminică după-amiază, au fost înregistrate 19.000 de case rămase fără curent.

SUA se confruntă de multă vreme cu tornade devastatoare. Impresionante din punct de vedere al fenomenelor meteorologice, tornadele fac ravagii în principal în zona centrală și în sudul țării. Experţii spun că numărul mare al dezastrelor naturale, precum furtuni, inundaţii şi incendii de pădure, se datorează şi schimbărilor climatice.

Televiziunea publică din Republica Moldova, atacată din Rusia

Televiziunea publică din Republica Moldova a fost atacată, din nou, de Rusia, alături de alte instituții guvernamentale de la Chișinău, scrie evz.ro.

Cel mai nou atac cibernetic al regimului Putin asupra site-ului Moldova 1 a fost respins luni dimineață, la ora 2:00. Duminică, site-ul postului public de televiziune din Republica Moldova a fost atacat pentru prima dată de hackerii ruși.

Atacurile au fost de tip DDos și provin din Rusia. În același timp, infractorii cibernetici ai regimului Putin au atacat și site-urile mai multor instituții guvernamentale din Republica Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Chișinpu, Daniel Vodă, astfel de atacuri cibernetice ale hackerilor plătiți de regimul autoritar de la Kremlin au loc aproape în fiecare zi.

Atacuri în valuri ale hackerilor ruși

Primul atac de tip DDoS – care presupune inițierea a milioane de cereri de accesare a site-ului – asupra paginii web moldova1.md a avut loc sâmătă seara. În urma unui astfel de atac, dacă este găzduit pe servere cu capacitate mică, site-ul devine devine inaccesibil.

Atacul hackerilor ruși de sâmbătă a durat circa două ore și jumătate, iar site-ul a fost căzut circa 20 de minute. Vitalie Eșanu, responsabil al companiei de mentenanță a site-ului, a anunțat că a luat măsuri pentru a evita asemenea situații.

„În momentul în care am aflat că suntem atacați, am majorat de 16 ori capacitatea serverelor. În al doilea rând, noi suntem în spatele unui perete de protecție. Am activat opțiunea ca la orice deschidere la Moldova 1 să fie verificat dacă este bot sau persoană fizică”, a declarat Eșanu pentru Moldova 1.

Cum se apără Republica Moldova de războiul hibrid al Kremlinului

Iar Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului, a confirmat că au fost atacate, concomitent ,și unele site-uri guvernamentale, dar a precizat nu a fost vizată infrastructura critică guvernamentală.

Una dintre măsurile de protecție adoptate de siteurile guvernamentale este restricționarea numărului de accesări ale paginilor web din afara țării, iar Guvernul a recomandat și sectorului privat să procedeze la fel.

Atacurile cibernetice ale regimului Putin asupra paginilor web din Republica Moldova au luat amploare după invazia Rusiei în Ucraina. Astfel, din 2022 încoace, mai multe sisteme informaționale, platforme și portaluri publice ale Republicii Moldova au fost sparte, la fel și paginile de telegram ale unor oficiali.

Pentru a răspunde războiului hibrid declanșat de regimul autoritar de la Moscova, Republica Moldova a creat Agenția de Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Cele două instituții sunt gândite să garanteze mai multă siguranță în mediul digital.

Furtul țesoasei de la Grădina Zoologică din Chișinău de căte un grup de vizitatori, învăluit de mister. Administrația spune că e un fals
Articolul anterior
Doina Sîrghi: Să fii antreprenor înseamnă să fii implicat în tot ce faci
Articolul următor