Dodon, mai aproape de sentință. Procurorii au trimis în judecată unul din dosarele în care fugurează fostul președinte

Dosarul în care figurează fostul președinte al țării, Igor Dodon, numit generic „dosarul Enegocom” a fost expediat astăzi, 9 august în instanța de judecată, anunță Procuratura Generală citată de realitatea.md.

Potrivit Procuraturii, Dodon și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor, unde au fost informați în modul prevăzut de lege despre finisarea acțiunilor de urmărire penală. Prin urmare, după aducerea la cunoștință învinuitului și apărătorilor săi despre finisarea urmăririi penale, s-a stabilit un grafic cu privire la locul și termenul în care aceștia pot lua cunoștință de materialele urmăririi penale, în condițiile specificate de Codul de procedură penală.

Amintim că, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În acest context, menționăm că, în cadrul urmăriri penale au fost obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice nominalizat supra, încheiat în detrimentul intereselor  statului,  și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre  SA „Energocom” în calitate de Executor și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de Client. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, se arată în anunțul Procuraturii.

Episodul încriminat lui Dodon, a fost disjuns într-o procedură separată din dosarul de bază.  Totodată, aferent subiectului investigat, urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv, Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din „schema cu energia electrică”.

La fel, investigațiile penale în continuare vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică” efectuate în contul unui partid politic din Republica Moldova, persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat.

Reacția lui Dodon

După anunțul Procuraturii Generale, Igor Dodon a venit cu o reacție și acuză guvernarea că astfel ar încerca să „ascundă laudele care nu au fost, în urma prezentării raportulu ide activitate a Guvernului Gavrilița, la un an de mandat”.

„După șezătoarea de ieri a celor din PAS în clădirea Guvernului, la care și-au spus povești reciproc lăudându-se cât de deștepți și buni sunt, acțiune numită de ei „raportul Guvernului la un an de activitate”, au înțeles că laudele n-au dat efect. De aceasta, regimul de la guvernare face ceea ce îi reușește cel mai bine, asmuță procurorii asupra oponenților politici. În foarte mare grabă și fără probe, procurorii au adunat un braț de „maculatură” pe un dosar trucat cap-coadă, dar pe care îl trimit în judecată și în care sunt acuzat pentru că am negociat, în 2008, procurarea energiei electrice din Ucraina la un preț mai mic decât achitau consumatorii finali din țările vecine. Înțelegeți absurditatea unei astfel de acuzații? Stupiditatea învinuirii se evidențiază acum, în condițiile în care moldovenii plătesc pentru resursele energetice, din cauza Guvernării PAS a Maiei Sandu, prețuri exorbitante, care au dus la un salt brusc al nivelului sărăciei în țară. Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează”, se arată în reacția inculpatului Dodon.

Liderul socialist amenință că ar urma să se adreseze la CEDO, dacă va fi condamnat în acest dosar.

„Avertizez că vom fi cu toții martorii unui maraton contra cronometru pe acest caz. Și din nou cu justiție televizată, dar fără probe juridice. Acest „sprint” al justiției capturate de la Chișinău a fost anticipat chiar ieri de Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției s-a scăpat cu vorba, anunțând că este sigur de finalitatea pe dosare, care va veni „cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”. Nu vom întreba nici retoric de unde un ministru al Justiției cunoaște despre finalitatea și viteza dosarelor penale, dacă nu le controlează direct. Declarația lui va servi, în viitorul apropiat, drept probă atât pentru CEDO, cât și pentru un dosar penal pentru abuz de putere, intervenție în actul justiției și capturarea statului. Iar eu voi demonstra și pe acest caz nevinovăția”, conchide Dodon.

Precizăm că, Dodon mai figurează într-un dosar penal, unde este învinuit pe patru capte de acuzare, iar în prezent se află în arest la domiciliu.

Zece cadre didactice din sudul țării au primit titlul de „Profesor Inovator” și câte un premiu de 10.000 de lei

De patru ani, profesorii din Republica Moldova sunt o prioritate ai proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, prin oferirea de oportunități, recunoașterea eforturilor lor remarcabile în transformarea procesului de învățare, prin implementarea de metode inovatoare de predare-învățare, cursuri IT care răspund nevoilor actuale ale elevilor și dezvoltarea competențelor necesare într-o lume în continuă schimbare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest an, în contextul implicării cadrelor didactice în formarea unei generații pregătite pentru viitor, au fost decernați 10 profesori inovatori din sudul țării, astfel ajungând la 53 de cadre didactice cărora li s-a conferit acest titlu. Aceștia au implementat metode educaționale avansate, au promovat digitalizarea și au contribuit la dezvoltarea competențelor tehnologice ale elevilor. Prin eforturile lor, au inspirat nu doar elevii, ci și colegii, demonstrând impactul profund al educației inovatoare asupra comunităților lor.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de ATIC. Activitățile programului „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud sunt susținute de către Inotek – EU Innovation Centre Cahul în cadrul proiectului “Inotek4Cahul”, finanțat de Suedia.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Prin capacitarea profesorilor, în special a femeilor, de a implementa metode inovatoare de predare în sălile de clasă, contribuim la crearea unor modele de urmat pentru generațiile viitoare. Integrarea tehnologiei și a creativității în educație permite Moldovei să construiască un viitor mai incluziv și mai rezilient. Suedia se mândrește să sprijine acești educatori dedicați, ale căror contribuții inspiră atât elevii, cât și comunitățile, și care ajută la consolidarea poziției Moldovei pe harta digitală europeană.”

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC, a subliniat: „Colaborarea dintre sectorul privat și educație este esențială pentru a asigura un viitor prosper. Această sinergie nu doar că îmbunătățește resursele educaționale, dar oferă și cadrelor didactice suportul necesar pentru a implementa inovații care răspund nevoilor actuale ale elevilor. Investiția în educație reprezintă o investiție în viitorul societății, iar fiecare profesor recunoscut devine un catalizator al schimbării în comunitatea sa.”

Nicolae Mocanu, Administrator Inotek, a adăugat: „Recunoașterea profesorilor inovatori este esențială pentru stimularea excelenței în educație și pentru a încuraja inovarea în sălile de clasă. Fiecare profesor premiat devine un model de urmat, inspirându-i pe colegii săi să adopte noi metode și tehnici care pot transforma procesul de învățare. Această recunoaștere nu doar că motivează educatorii, dar și contribuie la crearea unui climat educațional în care inovația este apreciată și încurajată, ceea ce este crucial pentru viitorul educațional al tinerelor generații.”

Categoriile de Premiere

Anul acesta, premiile au fost acordate pe mai multe categorii, fiecare recunoscând contribuțiile remarcabile ale cadrelor didactice în domeniul educației:

  • Excelență în Dezvoltarea Generației Viitoare de Specialiști
  • Excelență în Metode Inovatoare de Predare 
  • Excelență în Transformarea Digitală a Școlii 
  • Excelență în Leadership
  • Ambasador „Tekwill în Fiecare Școală”

„Faptul că am fost desemnat profesor inovator reprezintă o recunoaștere a eforturilor mele de a integra tehnologia și inovația în procesul educațional la Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul. Acest titlu mă motivează să explorez metode interactive și creative, pentru a inspira elevii să gândească critic și să își dezvolte atât abilitățile digitale, cât și cele de programare. Prin implicarea mea, îmi doresc să contribui la formarea unei generații capabile să facă față provocărilor viitorului și cerințelor în continuă schimbare ale pieței muncii.” – ne spune Eugen Pîrvan, profesorul care a fost desemnat cu titlul de ,,Ambasadorul Tekwill în Fiecare Școală”

„Un profesor inovator trebuie să iasă din zona de confort și să renunțe la predarea standardizată, adaptând lecțiile la necesitățile și preferințele elevilor. Deși nu este ușor să faci față provocărilor, adoptarea metodelor educaționale noi și creative nu doar că eficientizează procesul de învățare, ci și inspiră elevii, ajutându-i să-și planifice viitorul în domeniul tehnologiilor.” – ne spune Irina Iftodi, profesoară inovatoare desemnată la Categoria ,,Excelență în Dezvoltarea Generației Viitoare de Specialiști”

Pentru eforturile lor remarcabile și dedicarea față de educație, profesorii au fost recompensați cu câte 10.000 de lei, trofee și certificate de apreciere. Aceste distincții nu doar că subliniază recunoașterea muncii depuse de cadrele didactice, ci și angajamentul continuu al comunității în sprijinul educației inovatoare. 

Rolul sectorului privat în educație

Din 2021 și până în prezent, companiile din sectorul privat, precum QSystems, Allied Testing, FBS Group, Mind the Value și DRÄXLMAIER Group, au adoptat 44 de profesori inovatori, evidențiind un angajament social remarcabil față de educație și, în mod special, față de cadrele didactice. 

În acest an, compania DRÄXLMAIER Group a adoptat profesorul inovator decernat la categoria „Excelență în Leadership”, recunoscând contribuția sa semnificativă în formarea și motivarea elevilor, dar și în inspirarea colegilor săi. Prin implementarea unor strategii educaționale avansate și prin promovarea unui mediu colaborativ, acest profesor a demonstrat că leadershipul în educație poate transforma nu doar o sală de clasă, ci întreaga comunitate

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării sistemului educațional și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor de ultimă generație. În patru ani, proiectul a conectat 489 de școli, implicând 78.600 de elevi și 3.500  de profesori. Resursele dezvoltate în cadrul programului – 9 cursuri IT și non-IT – sunt disponibile în limbile română și rusă pe platforma https://tekwill.online.

Gama de cursuri TIFS, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat și Educația Digitală au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova. În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

ATENȚIE, la sobe! Cetățenii, avertizați despre pericolele de intoxicații și incendii

Angajații IGSU continuă să desfășoare în toate raioanele țării activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor în urma exploatării sobelor de încălzit, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Odată cu începerea sezonului rece a fost înregistrată o majorare a cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon și a cazurilor de deces în urma exploatării neregulamentare a sobelor de încălzit din locuințe.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma folosirii sobelor de încălzit, în perioada 01 – 30 octombrie 2024 au fost înregistrate 5 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 3 persoane, inclusiv un minor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cazurile de intoxicații cu produsele de ardere în urma utilizării sobelor au crescut. Astfel, în 2023 au fost raportate 2 cazuri de intoxicație cu produsele de ardere, iar persoane decedate nu au fost înregistrate.

În acest context, astăzi 01 noiembrie 2024, specialiștii IGSU au mers într-o gospodărie din localitatea Hulboaca, comuna Grătiești, municipiul Chișinău. Aici, pompierii au desfășurat activități de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, îndemnând oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor de încălzit.

În cadrul activităților, specialiștii au recomandat gospodarilor să atragă o atenție sporită la verificarea sobelor înainte ca acestea să fie exploatate, asigurându-se că canalele de ventilare sunt curățate și neobturate. În cazul depistării unor defecte sau fisuri este obligatoriu ca acestea să fie imediat înlăturate.

Totodată, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon și a incendiilor în locuințe, persoanele au fost rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, să nu lase focul fără supraveghere, iar pe timp de noapte acesta să fie neapărat stins. Mai mult, aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este stric interzis.

De asemenea, salvatorii au comunicat cu oamenii despre pericolele ce pot surveni în urma incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în caz de nerespectare a regulilor antiincendiare.

O atenție deosebită a fost acordată necesității instalării detectoarelor de fum în casele de locuit, astfel cetățenii au fost îndemnați să instaleze aceste aparate, care au un rol important la salvarea vieților omenești.

Mai mult, localnicii au fost îndemnați să ofere asistență și ajutor persoanelor cu nevoi speciale de sănătate și oamenilor în etate, la aprinderea focului în sobe și la încălzirea locuințelor cu alte surse de încălzit, cum ar fi cele electrice sau cele gazificate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să desfășoare pe întreg teritoriul țării, astfel de activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor, izbucnite în urma exploatării diverselor surse de încălzit.

Doi reprezentanți ai blocului Pobeda, reținuți, la Bălți, pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani

Ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți au reținut, în această după-amiază, doi reprezentanți ai unui bloc politic în urma perchezițiilor desfășurate la sediile a două oficii teritoriale din Bălți ale formațiunii, precum și la domiciliile bănuiților. Acțiunile au avut loc în cadrul unor dosare penale pornite pe fapte de corupere electorală, finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani comise de către un grup criminal organizat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit probelor administrate, bănuiții ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea exercitării de către aceștia a drepturilor electorale în favoarea unui candidat înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale. În prezent, aceștia sunt reținuți pentru 72 de ore și urmează a fi plasați în izolatorul CNA.

CNA reamintește că oferirea de bani pentru a influența rezultatele unui scrutin este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani și amendă de peste 50.000 de lei. Finanțarea ilegală a partidelor din surse interzise poate atrage o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare și o amendă de peste 67.000 de lei, iar sechestrul poate fi aplicat pe bunurile persoanei pentru a asigura recuperarea prejudiciului.

De asemenea, persoanele care colaborează cu organele de drept sunt eliberate de răspundere penală/contravențională dacă s-au autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.

Trei funcționari de la ANSA, reținuți pentru 72 de ore. Ar fi eliberat certificate fitosanitare pentru mită
Articolul anterior
Trei șoferi nu au împărțit bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și s-au ciocnit. S-au format ambuteiaje
Articolul următor