Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflaţie din ultimii 24 de ani. ,,Ce e mai rău abia acum urmează”

Preţurile de consum în Ungaria şi-au continuat creşterea în luna iulie, atingând cel mai ridicat nivel de după 1998, ceea ce nu oferă niciun răgaz pentru Banca Naţională a Ungariei, care a adoptat deja cea mai mare majorare a dobânzii de referinţă din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflaţie din ultimii 24 de ani: Răul abia urmează

Datele oficiale publicate marţi de Institutul naţional de statistică arată că preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 13,7% în luna iulie, după un avans de 11,7% în luna iunie, în principal ca urmare a unei creşteri de 27% a preţurilor la alimente, transmite Digi24.ro.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a înregistrat o creştere şi mai mare de 16,7%, ceea ce arată cât de extinse sunt presiunile inflaţioniste în economie.

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a majorat dobânda de referinţă cu peste 800 de puncte de bază în acest an, inclusiv mai multe majorări cumulate de 200 de puncte de bază adoptate luna trecută, în condiţiile în care decidenţii se străduiesc să ţină sub control inflaţia şi să sprijine forintul. 

Moneda ungară este a treia cea mai puțin performantă monedă emergentă de la invazia rusească din Ucraina, cu o depreciere de peste 8% în raport cu moneda euro.

„Banca centrală nu are altă alegere decât să continue ciclul de majorare a dobânzilor cu paşi decisivi”, a spus Mariann Trippon, economistă la CIB Bank în Budapesta. Mariann Trippon prognozează că dobânda de bază a NBH va ajunge la 13% la finele anului, de la 10,75% în prezent.

Analiştii sunt de părere că atunci când este vorba de preţuri, ce este mai rău abia acum urmează. În timp ce în luna iulie inflaţia a fost dominată de preţurile la alimente, în condiţiile în care preţurile la pâine şi brânză au înregistrat o creştere de peste 50% în ritm anual, lucrurile ar urma să se schimbe în lunile următoare când accentul va cădea pe preţurile la energie.

Plafonarea preţurilor la carburanţi, care a făcut din Ungaria ţara din UE cu cele mai mici preţuri la benzină şi motorină, este eliminată treptat pe măsură ce guvernul condus de Viktor Orban încearcă să reducă cheltuielile şi să facă faţă unei posibile crize energetice, mai notează Bloomberg, citată de Agerpres.

Această decizie ar putea duce rata anuală a inflaţiei la peste 20% la toamnă, estimează Mariann Trippon.

Un avion de pasageri rusesc a luat foc la aterizare, în Turcia

Un avion de călători rusesc a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul Antalya de pe coasta mediteraneană a Turciei. Toți pasagerii au fost evacuați, scrie adevarul.ro.


Aeronava rusească Suhoi Superjet 100, aparţinând companiei aeriene ruse Azimut, a aterizat pe pistă, iar la scurt timp a luat foc unul dintre motoare. Pompierii aeroportului au intervenit rapid să stingă incediul izbucnit. Toți cei 95 de pasageri ai avionului, 89 de călători şi şase membri ai echipajului, au fost evacuaţi în siguranţă din aeronavă. Aceasta venea din staţiunea rusă Soci, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Operaţiunile de zbor pe aeroportul din Antalya au fost reluate după o scurtă întrerupere.

Aeronava a prezentat în mod repetat în ultimii ani probleme tehnice. Azimut, cu sediul în Krasnodar şi Rostov-on-Don, susţine pe site-ul său că operează 20 de aeronave de acest tip.Mai multe videoclipurile partajate pe rețelele sociale au arătat cum pompierii acționează asupra incendiului, stropind motorul din partea stângă pentru a-l răci.

https://twitter.com/i/status/1860786639498576268

Euro coboară sub pragul de 19 lei

Moneda unică europeană începe săptămâna curentă cu o ieftinire de 17 bani. Ca rezultat, euro coboară sub pragul de 19 lei și are un preț oficial de 18 lei și 98 de bani, transmite MOLDPRES.

Pe de altă parte, dolarul se scumpește. Acesta adaugă doi bani și ajunge la nivelul de 18 lei și 22 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Leul românesc se ieftinește cu trei bani și are o valoare de 3 lei și 81 de bani. Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat o cotație de 17 bani, în scădere cu un ban.

Agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, îl numește pe favoritul alegerilor din România Călin Georgescu drept „candidatul aliniat Rusiei”

Ria Novosti, agenția rusă de presă deținută de stat, transmite informații despre alegerile prezidențiale din România, pe canalul de Telegram, scrie hotnews.ro

Agenția rusă a scris mai întâi, într-un mesaj publicat în jurul orei 21.00, că Elena Lasconi, lidera USR „suporteră a politicilor anti-Rusia” conduce alegerile din  România în fața lui Marcel Ciolacu, citând date inițiale ale autorităților electorale.

Jurnaliștii Ria Novosti au revenit, câteva ore mai târziu, într-un nou mesaj pe Telegram anunțând că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”. 

„Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, anunță din nou agenția, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi. 

Informația a fost transmisă inițial de jurnalistul Adrian Ursu, în direct la Antena 3 CNN.

Video! Ploaie torențială și vijelie puternică în Capitală
Articolul anterior
Video! Mai multe blocuri din Capitală, inundate după ploaia torențială de astăzi. ,,Apă până la genunchi”
Articolul următor