Dorința unui copil de clasa a doua din Ucraina, înainte de prima zi de școală: „Îmi este dor de prietenii mei. Îmi doresc să câștigăm războiul și să moară Putin”

Începerea noului an școlar era o zi de sărbătoare în Ucraina, dar invazia Rusiei a aruncat o umbră asupra acestui moment fericit. Acum, unitățile de învățământ din întreaga țară încearcă să construiască buncăre și adăposturi antiaeriene pentru elevii care se întorc la cursuri. Profesorii sunt îngrijorați că elevii nu vor fi în siguranță, părinții se tem să îi trimită la sălile de clasă, iar cei mici își doresc doar ca războiul să se termine.

Нова українська школа: яка вона?

În timp ce școlile se pregătesc să-și deschidă porțile în septembrie, mulți profesori sunt îngrijorați că nu vor putea oferi siguranță elevilor sau liniște sufletească părinților, în cazul în care școlile lor sunt atacate. „Școlile noastre nu sunt construite ca să-și poată asigura apărarea”, a declarat Serghei Horbachov, avocatul poporului pentru probleme de educație în Ucraina, pentru CNN.

În Irpin, altădată o zonă plină de verdeață a capitalei Kiev, războiul a distrus în mare parte școala numărul 17, una dintre cele mai mari din oraș, unde învață peste 2.400 de copii cu vârste între șase și 17 ani. Bombardamentele au distrus acoperișul școlii și au spart toate ferestrele.

Găurile din pereții și podelele viu colorate ale școlii au fost reparate de atunci cu beton și ipsos.

Cu ajutorul UNICEF, școala își reconstruiește propriul adăpost anti-bombardament. „Facem astfel încât să fie în siguranță și confortabil acolo, iar copiilor să nu le fie frică, iar părinții să fie calmi”, a declarat directorul școlii, Ivan Ptashnyk, pentru CNN.

Copiii își doresc să se întoarcă la școală și să își îmbrățișeze prietenii

Anna Krasiuk, o elevă de clasa a IX-a care a vizitat școala miercurea trecută, a declarat pentru CNN că îi era dor de prietenii și profesorii ei. „Îmi doresc foarte mult să merg la școală… visez să-mi îmbrățișez prietenii și să vorbesc cu ei”, a spus ea.

Lângă ea este Ivan Pinciuk, elev în clasa a II-a, care a declarat că tot ce își dorește este ca „Ucraina să câștige și să moară Putin”.

Războiul a avut un efect devastator în plus asupra vieții și viitorului copiilor. Cel puțin 361 de copii au murit de la începutul războiului, iar 1.072 au fost răniți.

Un sondaj derulat în iunie de Guvernul Ucrainei estimează că 5,7 milioane de copii de vârstă școlară (între 3 și 18 ani) care trăiesc în Ucraina au fost afectați de război, dintre care se estimează că 2,8 milioane au fost nevoiți să își părăsească orașele devenite zone de război.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Mesajul transmis de Maia Sandu poporului ucrainean de Ziua Independenței
Articolul anterior
Tot mai mulți oameni, diagnosticați cu HIV în țara noastră. Incidența a crescut cu 20%
Articolul următor