Amenzi pentru playback! Care a fost prima reacție a artiștilor?

1După ani de cântat pe fonogramă, iată că Guvernul a decis să declare război cântatului playback. Nu este interzis să o faci, doar că despre aceasta trebuie să știe publicul. Atât interpreții, cât și organizatorii concertelor vor fi obligați să informeze publicul despre interpretarea playback. Publicul, în schimb, va avea dreptul să ceară restituirea banilor, în cazul în care nu au fost informați că artiștii vor cânta play-back.

În această ordine de idei, ieri a fost aprobată o hotărârea de Guvern, înaintată de ministrul Culturii, Boris Focșa.

Unica.md a contactat câteva persoane din domeniul muzical pentru a afla părerea lor.

gorgos”Este un lucru foarte bun și care va ușura munca în studiourile musicale. Dacă interpreții vor munci pentru a-și menține vocea, va fi mult mai ușor de înregistrat piesa și mai puțin de lucrat la prelucrarea ei la calculator. Această decizie nu poate decât să ridice nivelul muzicii autohtone și să filtreze pe cei care cântă doar cu ajutorul computerului. Și filtrarea o va face publicul, nu specialiștii. Omul plătește pentru calitate, muzică, spectacol și nicidecum pentru minciuni. Dacă accept să plătească pentru playback, super! Dacă nu, atunci trebuie să știe din start că la un eveniment sau altul interpreții vor cânta playback ”, a recunoscut compozitorul și aranjorul Sandu Gorgos

rata”Tot ce se face, e spre bine. Dar sunt multe nuanțe, care trebuie puse la punct. Cei care au talent, experiență, gust și un repertoriu divers nu cred că vor fi atinși prea tare de această decizie. Este un subiect amplu și care va avea cu siguranță multe reacții și nu doar pozitive ”, a spus Ion Rață

”Acest lucru este pe cât se poate de salutary, pentru că până la urmă, un interpret trebuie apreciat pentru prestația lui în scenă, dar nu pentru o imprimare făcută în studiou. Cu părere de rău, însă, există și o altă față a medaliei – unele săli sunt foarte prost echipate din punct de vedere al aparatajului, lucru care îl defavorizează pe interpret. Este ca e un lucru bun să fie adoptată o lege pentru interpretarea live, dar în același timp, ar trebui introduse și anumite norme de echipare tehnică a sălilor pentru concerte, în caz contrar nu e corect”, a declarat solistul formației ”Noroc”, interpretul Serj Kuzenkoff.

costi”O parte din interpreții, vedetele pe care-i vedem strălucind aproape zilnic pe la ecranele azurii în videoclipuri glamuroase, pe coperțile lucioase ale revistelor, în afișele concertelor etc, deschid gura pentru a cânta cu adevărat 1-2 ori pe an – la studio, atunci când au de imprimat un nou HIT, Single… Și atunci cuvintele se citesc de pe foaie iar de cântat cântă mai mult minunea de calculator. În rest, procedeul e binecunoscut, doar te faci că respiri, când de fapt aerul l-ai inspirat încă astă vară, se numește – PLAYBACK. La ce bun repetiții zilnice, microfon profesionist și încă funcționabil, să mai ai grijă de voce, creație, întâlniri cu compozitori, poeți etc, când ai de mers la atâtea și atâtea tusovși, party-uri de toate culorile, măcar și în cinstea lui Bobik, principalul eveniment să se numească iar presa sa fie prezentă în număr cât mai mare ca să filmeze tot – nasturi, papuci, colanți, swarovski, blana de pe umăr, cupa de whisky, căpșuna ce trece alene printre buze, noul iubit și binențeles mașina de la scară pentru că eroii sunt VEDETE. Și când colo din 3 aprilie poftim – LEGE ANTI PLAYBACK! Ce-i cu tine, Domnule GUVERN?”, a fost prima reacție publică a lui Costi Burlacu, apărută pe o rețea de socializare.

Cei care nu se vor conforma legii vor fi amendați. Valoarea amenzii va varia între 800-1000 de lei pentru persoanele fizice, și între 4000-6000 de lei pentru persoane juridice.

Natalia Bodiu

Accident tragic la Cahul, chiar în ziua de Paște

La 20 aprilie, în satul Lucești din raionul Cahul, un bărbat de 48 de ani a pierdut controlul mașinii și a derapat de pe un pod. În urma accidentului rutier acesta a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În total, în ultimele trei zile, oamenii șegii au documentat 3.865 de contravenții din domeniul circulației rutiere:
– Depășirea regimului de viteză pe sectorul de drum 1711
– Conducători depistați în stare de ebrietate 100
– Accidente rutiere 23, soldate cu o persoană decedată și 26 traumatizate.

Sărbători cu năbădăi: 63 de cazuri de violență în familie și un caz de omor la Cupcini. Un tânăr de 21 de ani și-a ucis bunica

Sărbători cu năbădăi. În ultimele 3 zile, peste 2200 de polițiști au asigurat ordinea și securitatea publică la nivel național, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Chiar de Paște, Poliția a intervenit în 63 de cazuri de violență în familii, dar și într-un caz de omir la Cupcini, Edineț.

Astfeș, la 20 aprilie, în orașul Cupcini din Edineț, un tânăr de 21 de ani și-ar fi agresat bunica de 86 de ani, aplicându-i multiple lovituri în zona capului. În urma leziunilor, victima a decedat. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

Guvernul o susține sau nu pe Aliona Moon la ESC 2013?
Articolul anterior
Sanda Filat: despre dragoste, Bach, Red Hot Chili Peppers şi poftele de paste!
Articolul următor
Close menu