Amenzi pentru playback! Care a fost prima reacție a artiștilor?

1După ani de cântat pe fonogramă, iată că Guvernul a decis să declare război cântatului playback. Nu este interzis să o faci, doar că despre aceasta trebuie să știe publicul. Atât interpreții, cât și organizatorii concertelor vor fi obligați să informeze publicul despre interpretarea playback. Publicul, în schimb, va avea dreptul să ceară restituirea banilor, în cazul în care nu au fost informați că artiștii vor cânta play-back.

În această ordine de idei, ieri a fost aprobată o hotărârea de Guvern, înaintată de ministrul Culturii, Boris Focșa.

Unica.md a contactat câteva persoane din domeniul muzical pentru a afla părerea lor.

gorgos”Este un lucru foarte bun și care va ușura munca în studiourile musicale. Dacă interpreții vor munci pentru a-și menține vocea, va fi mult mai ușor de înregistrat piesa și mai puțin de lucrat la prelucrarea ei la calculator. Această decizie nu poate decât să ridice nivelul muzicii autohtone și să filtreze pe cei care cântă doar cu ajutorul computerului. Și filtrarea o va face publicul, nu specialiștii. Omul plătește pentru calitate, muzică, spectacol și nicidecum pentru minciuni. Dacă accept să plătească pentru playback, super! Dacă nu, atunci trebuie să știe din start că la un eveniment sau altul interpreții vor cânta playback ”, a recunoscut compozitorul și aranjorul Sandu Gorgos

rata”Tot ce se face, e spre bine. Dar sunt multe nuanțe, care trebuie puse la punct. Cei care au talent, experiență, gust și un repertoriu divers nu cred că vor fi atinși prea tare de această decizie. Este un subiect amplu și care va avea cu siguranță multe reacții și nu doar pozitive ”, a spus Ion Rață

”Acest lucru este pe cât se poate de salutary, pentru că până la urmă, un interpret trebuie apreciat pentru prestația lui în scenă, dar nu pentru o imprimare făcută în studiou. Cu părere de rău, însă, există și o altă față a medaliei – unele săli sunt foarte prost echipate din punct de vedere al aparatajului, lucru care îl defavorizează pe interpret. Este ca e un lucru bun să fie adoptată o lege pentru interpretarea live, dar în același timp, ar trebui introduse și anumite norme de echipare tehnică a sălilor pentru concerte, în caz contrar nu e corect”, a declarat solistul formației ”Noroc”, interpretul Serj Kuzenkoff.

costi”O parte din interpreții, vedetele pe care-i vedem strălucind aproape zilnic pe la ecranele azurii în videoclipuri glamuroase, pe coperțile lucioase ale revistelor, în afișele concertelor etc, deschid gura pentru a cânta cu adevărat 1-2 ori pe an – la studio, atunci când au de imprimat un nou HIT, Single… Și atunci cuvintele se citesc de pe foaie iar de cântat cântă mai mult minunea de calculator. În rest, procedeul e binecunoscut, doar te faci că respiri, când de fapt aerul l-ai inspirat încă astă vară, se numește – PLAYBACK. La ce bun repetiții zilnice, microfon profesionist și încă funcționabil, să mai ai grijă de voce, creație, întâlniri cu compozitori, poeți etc, când ai de mers la atâtea și atâtea tusovși, party-uri de toate culorile, măcar și în cinstea lui Bobik, principalul eveniment să se numească iar presa sa fie prezentă în număr cât mai mare ca să filmeze tot – nasturi, papuci, colanți, swarovski, blana de pe umăr, cupa de whisky, căpșuna ce trece alene printre buze, noul iubit și binențeles mașina de la scară pentru că eroii sunt VEDETE. Și când colo din 3 aprilie poftim – LEGE ANTI PLAYBACK! Ce-i cu tine, Domnule GUVERN?”, a fost prima reacție publică a lui Costi Burlacu, apărută pe o rețea de socializare.

Cei care nu se vor conforma legii vor fi amendați. Valoarea amenzii va varia între 800-1000 de lei pentru persoanele fizice, și între 4000-6000 de lei pentru persoane juridice.

Natalia Bodiu

Reacția Linella, după ce ANSA a dat vina pe lanțul de magazine pentru lotul de banane cu pesticide

Moldretail Group S.R.L, deținătoarea magazinelor Linella, a venit cu o reacție după ce ANSA a rechemat un lot de banane și a scris că fructele cu pesticide erau destinate spre comerț în magazinele Linella și Fidesco.

,,În urma comunicatului emis de ANSA la data de 2 mai, referitor la depistarea unui lot de banane ce depășește limita admisibilă al reziduului de pesticid Clorpirifos, dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care această informație a fost prezentată publicului. Este important de subliniat că responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Un aspect esențial care trebuie evidențiat este faptul că S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS” este unul dintre cei mai mari importatori de citrice, care asigură cu banane  piața din Moldova.

Compania Moldretail Group S.R.L., imediat după apariția comunicatului, a solicitat explicații clarificatoare de la ANSA cu privire la modalitatea de identificare a magazinelor implicate și motivele pentru care numele altor rețele comerciale, care lucrează cu același furnizor, nu au fost menționate. Această omisiune a creat o percepție eronată, sugerând o vizare nejustificată a companiei noastre, lucru care afectează grav imaginea noastră.

Avem încredere că un răspuns oficial din partea ANSA ne va oferi detalii suplimentare pentru a înțelege exact circumstanțele acestui incident. De asemenea, dorim să reiterăm angajamentul nostru ferm față de siguranța și sănătatea consumatorilor noștri. Moldretail Group S.R.L. a luat deja măsurile necesare de precauție, iar lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor.

Suntem dedicați continuării oferirii de produse de înaltă calitate clienților noștri și colaborăm activ cu toate părțile interesate pentru a garanta că toate standardele de siguranță sunt respectate cu strictețe”, se arată în comunicatul Moldretail Group S.R.L.

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Localitatea ucraineană Oceretine, distrusă de artirelia și bombele rusești. Imagini cutremurătoare

Satul ucrainean Oceretine a fost măcinat de lupte, arată imaginile filmate cu drona obținute de The Associated Press. Satul a fost o țintă pentru forțele rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat în zonă, lovind cu artilerie, drone și bombe. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat un „punct de sprijin” în Oceretine, care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Locuitorii s-au străduit să fugă din sat, printre care o femeie în vârstă de 98 de ani care a mers singură aproape 10 kilometri săptămâna trecută, purtând o pereche de papuci și sprijinită de un baston, până când a ajuns la liniile de front ucrainene, relatează moldova1.

În imagini nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire din Oceretine nu pare să fi rămas neatinsă de lupte. Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost transformate în grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav avariată.

În altă parte, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a regiunii și de a teroriza cei 1,3 milioane de locuitori.

Ucraina a început recent să folosească rachetele, furnizate în secret de Statele Unite, pentru a lovi zonele controlate de Rusia, inclusiv un aerodrom militar din Crimeea și într-o altă zonă situată la est de orașul ocupat Berdiansk, au declarat săptămâna trecută oficiali americani.

Căutate de mult timp de liderii ucraineni, noile rachete oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 300 de kilometri – față de cea pe care o avea cu versiunea cu rază medie de acțiune a armelor pe care le-a primit de la SUA în octombrie anul trecut.

Guvernul o susține sau nu pe Aliona Moon la ESC 2013?
Articolul anterior
Sanda Filat: despre dragoste, Bach, Red Hot Chili Peppers şi poftele de paste!
Articolul următor