O mamă a ajuns în spital cu malnutriție pentru că nu mânca aproape nimic ca să le dea copiilor hrana de care aveau nevoie

O mamă singură, care trăiește cu o singură masă pe zi pentru a-și putea hrăni copiii pe fondul crizei economice, a fost spitalizată de două ori din cauza malnutriției. Kelly Thomson, în vârstă de 43 de ani, trăiește cu 40 de lire sterline pe săptămână, bani din care trebuie să se hrănească și pe ea și pe cei doi copii ai săi. Femeia spune că majorările de inflație și-au spus cuvântul în familia sa.

Deși creditul universal al femeii îi acoperă chiria lunară de 1300 de lire sterline și alte câteva costuri, aceasta spune că îi rămân doar 160 de lire sterline pe lună pentru toate celelalte cheltuieli.

Mama din Slough, Berkshire, a declarat că prețurile în creștere ale alimentelor au făcut aproape imposibilă hrănirea ei și a familiei sale. A slăbit 12 kilograme pentru că mănâncă doar o dată pe zi și a fost nevoită să returneze un cadou primit de fiica sa cu ocazia zilei de naștere pentru a face rost de bani pentru mâncare.

De două ori a ajuns în spital, suferind de malnutriție, spune ea, și chiar a avut nevoie de transfuzii de sânge pentru a-și reface nivelul scăzut de fier, deoarece nu-și poate permite alimente proaspete. Acest lucru vine în contextul în care noile date publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică au dezvăluit că rata inflației în Marea Britanie este cea mai ridicată din 1982 încoace.

Kelly Thomson, care are un fiu de 14 ani și o fiică de 11 ani, a declarat:

„Urăsc să mă trezesc în fiecare dimineață și să mă gândesc „Doamne, nu din nou”. Costul vieții este o nebunie acum și nu știu ce mă voi face. Nu avem nimic. Sincer, simt că va trebui să recurg la cerșit. Este mai rău acum decât oricând înainte. Mi se face rău când văd noua rată a inflației. Totul este mai scump de fiecare dată când mă duc la magazin și nu mai suport să mă uit la contorul de gaz. Mă gândesc să fur, dar nu pot suporta gândul la ce s-ar întâmpla cu copiii mei dacă aș fi arestată. Plâng în fiecare zi pentru că situația se înrăutățește și mă simt atât de prinsă în capcană, ca și cum mă sufoc și nu pot face nimic. Mă simt ca și cum totul scapă de sub control – avem nevoie de cineva care să intervină și să-i ajute pe cei care au nevoie”.

Kelly a fost concediată de la locul de muncă, unde lucra ca femeie de serviciu, în decembrie 2020, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Ea a spus că, în timpul iernii, ea și copiii obișnuiau să rămână fără curent electric și să folosească lumânări pentru a-și lumina casa, deoarece nu-și putea permite să plătească facturile. Noaptea se îmbrățișau cu toții în pat pentru a se încălzi – familia bazându-se pe vecini pentru a-și încălzi mâncarea.

De disperare, mama a returnat un televizor pe care fiica ei îl primise cadou de ziua ei pentru a lua banii înapoi. Aveau nevoie de ei pentru mâncare. Toți banii se duc pe mâncare, completată cu provizii de la banca de alimente, dar, cu toate acestea, Kelly trăiește cu o singură masă pe zi pentru ca micuții ei să nu moară de foame.

Le oferă copiilor micul dejun și prânzul la școală, dar spune că singura dată când poate să se hrănească în fiecare zi este atunci când ia cina cu ei. Femeia a slăbit 12 kilograme din ianuarie 2021, iar hainele sale par a fi cu trei numere mai mari pentru ea.

„Sunt norocoasă dacă iau o masă pe zi. Mă trezesc în fiecare dimineață și mă descurc pentru că trebuie să o fac, o fac pentru copiii mei. Sunt atât de îngrijorată și plâng în fiecare zi. Sunt atât de speriată că o să-mi pierd mințile, iar înainte eram o persoană atât de fericită. Sunt îngrijorată pentru sănătatea mea, sunt leșinată de foame tot timpul. Am luptat și am luptat și nu mai știu ce să fac. În iunie, copiii mei m-au văzut cum m-am prăbușit. Nu am fost niciodată atât de speriată în viața mea, iar impactul asupra sănătății lor mintale trebuie să fie îngrozitor”, spune Kelly.

Ea încurajează guvernul să intervină pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor – înainte de a mai avea și alte „morți pe conștiință”. Ea a spus: „Este îngrozitor. Adevărul este că toată lumea suferă, în timp ce cei de la vârf se distrează. Ei trebuie să facă ordine”.

sursa

Guvernul va ajuta antreprenorii din R. Moldova afectați de taxele vamale anunțate de SUA

Guvernul va sprijini antreprenorii moldoveni afectați de noile taxe vamale impuse de administrația Trump asupra produselor din Republica Moldova. Premierul Dorin Recean a anunțat, pe 3 aprilie, că măsura va afecta aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării. Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea în continuitatea parteneriatului strategic cu SUA, care durează de peste 30 de ani, scrie radiomoldova.md.

„Înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit, de altfel constant ca să aibă acces la piața americană. Guvernul va interveni să ajute acești antreprenori ca să își mențină competitivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriatul strategic cu SUA. Este un parteneriat de peste 30 de ani și avem ferma convingere că vom putea să continuăm să ne aliniem obiectivele”.

Decizia SUA vizează tarife aplicate importurilor din aproximativ 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, într-un efort de echilibrare a comerțului american. Potrivit premierului, aceste măsuri afectează aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării.

Oficialul a amintit că trei sferturi dintre produsele moldovenești exportate ajung pe piețele europene, inclusiv în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a făcut un apel către cetățeni să susțină economia națională prin consumul produselor locale.

Precizăm că, în anul 2024, Statele Unite ale Americii s-au numărat printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile. Doar anul trecut, țara noastră a exportat în SUA produse în valoare de 90,23 milioane de dolari, comparativ cu 61,5 milioane de dolari în 2023.

R. Moldova se regăsește printre țările vizate de creșterea masivă a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, anunțată de Statele Unite ale Americii. Astfel, conform listei, țara noastră va trebui să achite o taxă vamală de 31% impusă asupra exporturilor către piața americană.

China, a doua economie a lumii, este vizată de o plată cumulată de 34%, în timp ce Uniunea Europeană va plăti 20%, iar Japonia – 24%. Rusia nu se regăsește în această listă.

Câți deținuți, condamnați pe viață, au fost eliberați în 2024 și în acest an

24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică la finele trimestrul I al anilor 2024 și 2025, arată datele Administrației Naționale a Penitenciarelor, scrie Unimedia.

Potrivit datelor ANP, la sfârșitul primului trimestru din 2025, 106 persoane erau condamnate la pedeapsa cu închisoarea pe viață.

În anul 2024, numărul a fost de 130.

Unii dintre aceștia au fost eliberați, iar în cazul altora, pedeapsa pe viață a fost înlocuită cu o condamnare de 30 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu privind eliberarea lui Alexandr Sinigur, care a fost condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.

Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar.

Germania oferă Moldovei 37 milioane de euro la pachet cu sprijinul pentru Ucraina

Germania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nou în valoare de 37 milioane de euro în cadrul unui pachet mai larg oferit Ucrainei aprobat recent de Bundestag. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de premierul Dorin Recean și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Domeniile de sprijin pentru țara noastră vor fi discutate suplimentar cu autoritățile de la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Prim-ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul acordat de Germania, menționând că această țară este unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, care a răspuns de fiecare dată la apelul autorităților de la Chișinău. Premierul s-a referit la cele cinci ediții ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova – o inițiativă comună a Germaniei, Franței și României, accentuând că fiecare ediție a fost esențială pentru stabilitatea și modernizarea țării noastre.

„Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin inițial solid și parteneriate puternice. Acest ajutor l-am cerut partenerilor noștri – ca să construim drumuri și spitale, școli și locuri de muncă. Tot ce facem este pentru oameni – pentru o viață mai bună aici, acasă. Și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate”, a spus șeful Executivului. 

Potrivit premierului, Germania este cel mai mare donator bilateral la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, cu 25% din contribuție, ceea ce înseamnă  33 de milioane de euro în anul 2025 și 40 de milioane în 2023. De asemenea, Germania sprijină modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă din Cahul, cu o investiție de aproximativ 8 milioane de euro, parte a unui program mai amplu de peste 54 de milioane de euro și o contribuție în eficiență energetică și infrastructură socială, precum școala din Doroțcaia sau grădinița din Miclești. 

Pe plan economic, Germania este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor ca volum de capital, cu peste 400 de companii în Republica Moldova, care oferă mii de locuri de muncă. „Moldova are un potențial uriaș. Chiar și cu un război la graniță, avem domenii și industrii care pot genera creștere și bunăstare pentru toți”, a subliniat premierul. 

Șeful Executivului s-a referit și la provocările întâmpinate de țara noastră, în contextul în care Rusia încearcă să deturneze calea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în martie 2025 a fost adoptat Planul de creștere economică pentru Moldova susținut de UE, cu un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro, din care 520 de milioane – granturi nerambursabile. Iar doar în 2025 vom primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare, ca să începem proiectele de modernizare.

Un alt sprijin important vine prin pachetul pentru reziliența energetică, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru compensații la energia electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Să protejăm ceea ce prețuim cel mai mult – libertatea noastră și viitorul nostru comun în marea familie europeană. Și, mai presus de toate, ceea ce aud de la fiecare om pe care îl întâlnesc în satele și orașele Moldovei – pacea. Pace justă pentru toți!”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean. 

Ministra Annalena Baerbock a reconfirmat susținerea Germaniei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, apreciind eforturile autorităților de la Chișinău în promovarea reformelor și apărarea democrației, în ciuda provocărilor de securitate din regiune: „Astăzi, Moldova este puternică și rezilientă, iar planul de agresiune rus nu a avut succes. Moldova se află pe calea sa de reformare și face progrese notabile”.

Ce se ascunde în spatele decretului lui Putin de a mări armata Rusiei: Ezită să ordone o mobilizare generală – ISW
Articolul anterior
Surpriză muzicală de la Dan Bălan! Interpretul a lansat prima melodie în limba română din ultimii 14 ani. Ce ascunde mesajul piesei
Articolul următor
Close menu